Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo může zakázat žárovky? Vysoký úředník EU rozkryl mašinérii v Bruselu

Autor: David Budai - 
10. října 2016
05:25

Zákaz žárovek, kontrola emisí sekaček i nejrůznější hygienická opatření. Z Bruselu k nám do Česka proudí celá řada směrnic. Lidé mají mnohdy pocit, že tamní úředníci nemají nic na práci, a tak vymýšlejí, co by kde zregulovali a jak by českému člověku ztrpčili život. Jenže o tom, co bude nakonec schváleno, nerozhodují oni, ale jednotlivé členské státy, včetně českých ministrů. Jakou má vůbec euroúřeník moc? Blesk.cz se zeptal Čecha, který se v evropské úřednické mašinérii dostal hodně vysoko, Ladislava Mika.

„Moc spočívá v tom, že máme svěřeny kompetence v legislativě. Mám jen takovou moc, kterou mi ukládá zákon,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Ladislav Miko, který je nejvýše postaveným českým úředníkem v Bruselu.

Muž, kterého si možná pamatujete jako ministra Fischerovy vlády, působí v Evropské komisi na ředitelství pro zdraví a spotřebitele. Vystoupal až na funkci zástupce generálního ředitele, což je funkce srovnatelná s náměstkem českého ministerstva. A díky tomu má na starost vznik celé řady vznikajících europředpisů, které v Komisi vznikají.

Právě tato instituce navrhuje veškerou legislativu, rozhodně ji však nemůžu samovolně schválit. „I když je úředník Komise sebemocnější a sebegenerálnější ředitel, nemůže nic rozhodnout sám. Po diskusi s členskými zeměmi, s průmyslem a s občanskou společností má možnost připravit návrh na něco, co potřebuje nějaké řešení nebo legislativu,“ dodal Miko. Jenže tím vznik nové směrnice teprve začíná.

Návrh směrnice je jen začátek

„Já se tady nemůžu hluboce zamyslet a něco rozhodnout. Já můžu tu legislativu navrhnout, ale musí mi ji schválit,“ objasňuje Miko jeden z největších mýtů, který přežívá i v Česku. Schvalování v dalších institucích EU pak podle něj probíhá nejméně půl roku, často však i mnohem déle.

Video  Jakou moc má euroúředník v Bruselu?  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Každý úřednický návrh podle přesně daných pravidel putuje do Rady EU (jinak též Rada ministrů), kde o něm hlasují členské státy, včetně Česka. Moc rozhodovat mají také poslanci v Evropském parlamentu, kde máme 21 zástupců. Ty si volíme přímo v evropských volbách.

Při hlasování v Radě EU je potřeba tzv. kvalifikovanou většinu, což znamená, že pro návrh musí hlasovat alespoň 55 procent států (16 z 28) a zároveň tyto státy musí zastupovat 65 procent celkového počtu obyvatel EU. V Evropském parlamentu musí pro návrh hlasovat většina poslanců.

Přečtěte si také podrobně díl o tom, jak v Bruselu vzniká nová legislativa.

e.44 ( 10. října 2016 12:19 )

Mě nemůže zakázat žárovky nikdo. I kdybych jich neměla nakoupeno na dva životy, vždycky půjdou koupit pod jiným názvem a lidi je kupovat budou, jelikož mají příjemnější světlo a na rozdíl od úsporek nejsou jedovaté a to, že si s nimi i přitápím, je jen moje věc.

bizon_pepa ( 10. října 2016 07:16 )

Co se to pokousi obhajovat. Sam rika, ze jeho praci je vymyslet. Rozumi tomu tak, ze vymyslet neco za kazdou cenu.

Zobrazit celou diskusi