Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Likvidace mývalů a želv začala. „Seznam smrti“ chce Česko ještě rozšířit

Autor: bud - 
4. srpna 2016
15:57

V celé Evropské unii včetně Česka začíná platit nařízení, podle kterého se musí příroda chránit před mývaly, vránami i některými druhy veverek, raků či želv. Ministerstvo životního prostředí, které o seznamu zvířat a rostlin určených k likvidaci v Bruselu jednalo, návrh podporuje a patří mezi země, které aktivně podporují jeho rozšiřování. Na „mušce“ má hlavně některé cizokrajné rostliny a stromy, například javor.

Významný podíl na tom, jaké druhy zvířat a rostlin se na evropském seznamu „smrti“ nachází, má ministerstvo životního prostředí (MŽP) pod vedením Richarda Brabce (ANO). Právě zástupce MŽP v Bruselu vyjednával, prosazoval české stanovisko a hlasoval pro přijetí konečného seznamu, který navrhla Evropská komise. Seznam, se kterým počítá nařízení EU z roku 2014, schvalují právě členské státy.

Další na řadě je javor?

Česko je dokonce jednou ze zemí, které aktivně navrhují jeho rozšiřování, zejména o invazivní druhy rostlin a stromů. „ČR nyní navrhuje doplnění především bolševníku velkého, jako podklad pro diskusi na úrovni EU také předložila hodnocení rizik pro javor jasanolistý a lupinu mnoholistou,“ řekla Blesk.cz Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu. Druhy je podle ní možné v budoucnu podle potřeb rozšiřovat a naopak vyřazovat ty, které pro EU přestanou představovat riziko.

Návrhy nových druhů úředníci konzultují s univerzitami i vědeckými institucemi a vycházejí z výzkumů, které jsou podle ministerstva na velmi vysoké úrovni.

Schválený seznam EU má přesto podle expertů nedostatky. „Některé druhy jsou tam navíc, jiné tam chybí. Seznam není dokonalý, ale můžeme být rádi, že tam něco je,“ uvedl pro Blesk.cz Jan Pergl z botanického ústavu Akademie věd ČR a věří, že se další druhy podaří do seznamu prosadit. Celkově také vítá aktivní přístup českého ministerstva. „V porovnání s jinými státy jsme hodně akční, což je velmi dobře,“ dodává botanik.

Mýval přenáší choroby

Řada zvířat i rostlin, kterým EU vyhlásila válku, je podle ministerstva nebezpečná, a proto je potřeba proti nim aktivně bojovat. Například zařazení mývala podporuje. „Mýval se bohužel na našem území již značně šíří a představuje v našich podmínkách ohrožení pro ptáky, drobné savce i obojživelníky a ryby. Zároveň je přenašečem řady chorob nebezpečných pro člověka a je schopen osidlovat i města,“ vysvětluje Pospíšilová. 

Způsob, jakým se bude proti šíření invazivních druhů bojovat, nyní připravuje MŽP. Základem opatření je zejména prevence dalšího rozšiřování, nikoliv cílená likvidace. Škody v celé unii, které invazivní druhy způsobují, jsou podle odůvodnění návrhu minimálně 12 miliard eur (asi 325 miliard korun) ročně.

Expert: Konec nosála v zoo? Nic se neděje

Nařízení EU odborníci dlouhodobě podporují a nevadí jim ani skutečnost, že by například mýval, nosál nebo třeba vodní ptáci zmizeli také ze zoologických zahrad. To hrozí, pokud se Česku nepodaří vyjednat výjimky.

„Myslím, že ty výjimky se seženou, ale pokud ne, také se nic nestane. Neděsil bych se toho, že třeba nosála neuvidím v Praze, ale v jiné zoo, která výjimku dostane,“ myslí si biolog Pergl a dodává, že zvířatům bude umožněno v zajetí dožít.

6010 ( 9. srpna 2016 17:48 )

V prvé řadě bych vymítila všechny europoslance a celou EU.Odporné nařízení a jen čekám, kdy EU nařídí likvidovat postižené lidi.Ono je všechno možné.

stanislavpolacek ( 6. srpna 2016 08:46 )

A co takhle vymýtit všechny v Bruselu a přidal bych k tomu ještě všechny darmožrouty co tady vládnou.

salto ( 5. srpna 2016 08:56 )

Invazivní druh? Co to je? týká se to také té masivní invaze, která tady probíhá? Jestliže ano, tak klobouk dolů před EU

peterax ( 4. srpna 2016 19:06 )

Co to je za vládu!!fuj je mi z ní na blití

xxyy ( 4. srpna 2016 18:33 )

Babiš je něco mnohem horšího než blbec

Zobrazit celou diskusi