Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jiné ceny pro Čechy a Němce? IP adresa ukáže Česko a částky se mění

Autor: Tomáš Polák - 
9. června 2016
07:23

Chtěli jste si koupit vstupenku do Disneylandu, ale stála vás víc peněz než vaše německé přátele? V současnosti je to normální. Počítač vás totiž odhalil přes IP adresu a nabídl vám tak jinou cenu. Proti tomu chtějí teď bojovat poslanci Evropského parlamentu v nové koncepci jednotného digitálního trhu. Měla by sjednotit podmínky internetového prodeje a v dlouhodobém hledisku nastartovat online obchodování mezi zeměmi EU.

„V současné době máme diskriminaci v online prostředí na internetu mezi jednotlivými státy podle toho, jakou máme IP adresu. To znamená, že když si chcete objednat třeba letenku nebo hotel, tak v podstatě počítač ví, kde jste. A nabídne vám cenu podle toho místa, kde se nacházíte, což je neakceptovatelné,“ řekla Blesk.cz česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Nejenom podle ní je potřeba současnou diskriminaci spotřebitelů podle místa nákupu přes internet na evropské úrovni změnit. Právě tím se zabývá nová strategie pro jednotný trh, která byla jednou z hlavních priorit Evropské komise. Ta v květnu představila celkem 16 opatření, která teď poputují ke schválení k poslancům a ministrům na Radě Evropy.

Letenky, Disneyland nebo autopůjčovny

Jedním z opatření je právě neodůvodněné zeměpisné blokovaní, neboli tzv. geoblocking. „Kdyby si někdo chtěl udělat výlet do Disneylandu, tak třeba Disneyland už byl dokonce několikrát zažalován za to, že cena těch lístků opravdu byla podle toho, kde si ty lístky lidé zakoupili,“ uvedla Charanzová.

„Takže my se teď budeme snažit o to, aby lidé, kteří nakupují přes internet, ať už letenky nebo hotely, měli jistotu, že mají cenu, kterou mají i ti ostatní. To znamená, že Čech bude mít stejnou cenu, jako má Němec nebo Francouz,“ dodala.

Podle Evropské komise se běžně stává, že internetoví prodejci brání spotřebitelům v přístupu na internetové stránky z důvodu jejich zeměpisného umístění nebo je přesměrují na místní obchod s odlišnými cenami. Často se to stává například zákazníkům autopůjčoven, kteří v jednom členském státě mohou za totožný pronájem stejného vozu na stejném místě zaplatit více.

Dá se očekávat, že nová opatření budou mít nakonec podobu směrnic. Ty ale čeští poslanci na rozdíl od jiných návrhů Evropské komise podporují. Nejdříve by nová pravidla mohla začít platit příští rok.

A jak si poradit do doby, než europoslanci podmínky srovnají? Návod najdete ZDE.

1pepan ( 9. června 2016 12:54 )

ta ČR si to dělá sama

spoon ( 9. června 2016 11:14 )

Vy holky si to děláte samy? My ostatní si to sami neděláme....

1pepan ( 9. června 2016 10:31 )

My si to děláme samy. Taxikář, když si připíše pro cizince nulu navíc, tak sedí před soudem. U nás se po tom šlape, ale pro zbytek EU to neplatí.

pajato73 ( 9. června 2016 09:12 )

no to je sranda. To znamena ze ja v Nemecku s vydelkem 2000 € zaplatim za Hotel nebo za let stejnou cenu jako Cech, ktery vedelava snad jen 1000 € ? A to jste fakt chteli? Vzdyt to je pro ty, co vydelavaji min, nespravedlive!! Nebo to jen spatne chapu?

Zobrazit celou diskusi