Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Srdce terorismu už nebije v Belgii. Expert varuje: Evropa má i jiné „Molenbeeky“

Autor: Tomáš Polák - 
5. června 2016
05:00

Bruselská čtvrť Molenbeek nikdy nebyla vyloženým srdcem džihádu. Bývala ale centrem teroristické sítě, kterou se naštěstí povedlo rozbít. Je ovšem nutné si uvědomit, že v Evropě existují i další radikální sítě. To řekl pro Blesk.cz Thomas Renard, mezinárodní bezpečnostní expert z Bruselu. Podle něj není ale jednoduché říct, zda je Belgie dnes bezpečnější než před bruselskými útoky.

„To je opravdu delikátní otázka. Záleží, jak se to vezme. Pokud považujete za bezpečnost počet lidí, kteří momentálně hrozí nějakým nebezpečím a naše schopnost je monitorovat, tak v takovém případě si myslím, že jsme odhalili a zpacifikovali tu nejdůležitější teroristickou síť, která byla aktivní na našem a francouzském území,“ řekl Blesk.cz Renard, který působí v prestižním mezinárodním institutu Egmont v Bruselu.

Odborník ovšem hned upozorňuje, že již rozbitá teroristická síť není jediným nebezpečím. „Není to jediná síť, která je aktivní. Stále je tady velký počet jedinců, kteří jsou aktivní a mohou nějakým způsobem vytvářet hrozbu,“ uvedl odborník.

Podle něj díky mezinárodní spolupráci byla francouzská a belgická policie schopna učinit dostatečná opatření, která riziko dalších útoků sice snižují, ale nevylučují. „Když bojujete proti relativně malému počtu jedinců, je pro ně stále velmi jednoduché se zorganizovat třeba přes internet, upozornil expert.

V pondělí jsme informovali o tzv. srdci džihádu neboli teroristickém centru Evropy - bruselské čtvrti Molenbeek. Podle Renarda počet radikalizovaných jedinců na počet obyvatel v Molenbeeku je skutečně daleko vyšší než ve zbytku Evropy.

„To jasně znamená, že tam je problém, který musí být řešen a řešen je. Mnohá opatření jsou právě věnována Molenbeeku. Ale znamená to, že je Molenbeek srdcem džihádu? Řekl bych, že nikoliv,“ řekl bezpečnostní expert.

„Molenbeek byl srdcem rozbité džihádistické sítě, ale když budeme tvrdit, že pořád je, tak si budeme lhát do kapsy. Je nutné si uvědomit, že tady jsou i jiné teroristické sítě v Evropě,“ upozornil.

Video  Šli jsme do líhně teroristů. Tady žili ti, co zabíjeli v Paříži a Bruselu.  - Blesk - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Podle experta mělo právě „doupě teroristů“ špatnou pověst i před tím, než tam vedly stopy hned několika útočníků. „Je to jedno z nejchudších sousedství v Bruselu, jde o území, kde bydlí nejnižší třída. Většina místních není z Belgie, ale spíše z Maroka nebo Turecka. Míra nezaměstnanosti je tam jedna z nejvyšších v zemi,“ řekl Renard. Podle něj jsou na místě časté problémy s kriminalitou, ale i radikalizací, o které se vědělo i před útoky.

„Ale samozřejmě tam jsou i části, které jsou považovány za velmi pěkné – ať už jde o muzea nebo veřejná místa, jako jsou restaurace, kostely nebo zajímavé bary,“ dodal odborník.

Samo ( 6. června 2016 12:57 )

A nepleteš si to s Rusama. Ti tu byli od války, kdy úkolovali české komunisty a když se v roce 1968 chtěli trhnout od Rusů, kteří nás v podstatě vykořisťovali tím, že nám prodávali v té době ropu za cenu, která byla 2x vyšší než světové ceny, tak si nechali napsat zvací dopis od kolaborantů a 21. srpna 1968 se tu objevili i s kamarády(aby v tom nebyli namočeni sami), ti pak odtáhli domů, ale Rusové nás okupovali dalších 21 roků. Teď pod Putinovým vedením to zkoušejí znovu a mezi rudochy určitě najdou znovu nějaké kolaboranty.

sores ( 5. června 2016 11:20 )

Už začala nenápadná válka, je to i názor vysoce postavených lidí! Dokonce prof.Pirka co dělá transplantace srdce!Do Norska přitáhl muslim s manželkou a 6 dětmi.Za rok si zažádal o další podporu a povolení pobytu pro další 3 manželky, s každou má dalších 7 dětí. Tedy celkem 27 potencionálních budoucích zabijáků! Norsko je bohaté tak mu vyšlo vstříc. A o to jde, tímto muslimáci dobudou Evropu,MNOŽSTVÍM!!!!!!!! Postaví mešity a vezmou vládu do svých rukou!

arne127 ( 5. června 2016 10:04 )

Teď příjde na řadu Německo.Francii,Belgii to přeju co se jim stalo.Mají tu verbež vypakovat a bude pokoj.Nás to čeká také jen co ten zbabělec Sobotku si je sem pozve.Ten člověk není schopen vést náš stát.Neboť neustále leze do zadku Bruselu.

kukuku ( 5. června 2016 08:13 )

A nejdokonaleji vylízaná mozkovna je ta tvoje.

tgbg ( 5. června 2016 07:48 )

NEJVĚTŠÍ TERORISTI A VÁLEČNÍ ŠTVÁČI JSOU Z RUSKA!!!!

Zobrazit celou diskusi