Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na vlastní pěst v srdci terorismu: Molenbeek je bezpečná čtvrť, tvrdí místní

Autor: Tomáš Polák - 
30. května 2016
05:00

Podle mnoha lidí líheň džihádu, srdce terorismu. Bruselská neblaze proslulá čtvrť Molenbeek je ale podle místních v realitě jiná. Blesk.cz čtvrť navštívil a s několika místními se o pověsti čtvrti pobavil.

Blesk.cz zahájil svou návštěvu na molenbeeckém hlavním náměstí. Na první pohled jsou domy starší a méně upravené ale jinak nic nenasvědčuje tomu, že by právě tahle část Bruselu měla být teroristickou líhní. Nejde o žádné předměstí, samotné náměstí je jen pár kilometrů od centra Bruselu. Tedy pár kilometrů od většiny evropských institucí.

Protiteroristickým zásahům navzdory: Je tu bezpečno, tvrdí místní

„Mám to tady rád, ale lidé tu mají problémy hned v několika oblastech – diskriminace, nesnášenlivost, ale přesto si nemyslím, že by to bylo nebezpečné místo,řekl Blesk.cz Adrian (25), který bydlí nedaleko náměstí a pracuje jako sociální pracovník. „Kvůli médiím a politikům si místní lidé myslí, že jsou všichni proti nim,“ míní mladý muž. „Molenbeek nepatří mezi nejlepší sousedství, je tu velký rozdíl mezi muslimy a katolíky, takže to není tak jednoduché na pochopení,“ dodává.

Adrian (25) pracuje v Molenbeeku jako sociální pracovník. Adrian (25) pracuje v Molenbeeku jako sociální pracovník. | Blesk.cz - Tomáš Polák
„Bydlím tady už několik let a líbí se mi tady. Nedávno se mi tu narodilo i miminko,“ řekla Blesk.cz ve spěchu Magda (26), které černý šátek zakrýval kaštanové vlasy.

Ulice, kde byl chycen Salah Abdeslam Rue des Quatre-Vents, nevypadá nijak odlišně. Lidé mají v živé paměti den, kdy zde zasahovali ozbrojenci, ale chovají se, jako kdyby se nic takového nikdy nestalo. „Jenom tady v té lokalitě pracuji, je to hezké místo,“ řekla Corali (28), která do Molenbeeku pravidleně jezdí za prací už pět let, je administrativní pracovnicí. Rozhodně nesouhlasí s tím, že by byl Molenbeek srdcem terorismu.

Také Corali (28) se Molenbeeku zastala. Také Corali (28) se Molenbeeku zastala. | Blesk.cz - Tomáš Polák
„Je to stejné, jako když řeknete, že Němci jsou nacisté. Je to moc velké zjednodušování a stereotypizace. Jde to velmi proti lidem, kteří tady žijí,“ upozornila Corali a hned uvedla příklad. „Mám zde přátele, kteří chtěli jet protestovat do Paříže proti klimatickým změnám, ale nebylo jim to dovoleno jen proto, že jsou z Molenbeeku. Všichni jsou neustále podezřívaví vůči všem lidem z Molenbeeku, i když nemají s terorismem nic společného,“ dodala Corali. Rády tady bydlíme, je to tu bezproblémové,“ řekly Blesk.cz dvě mladé muslimky Asma (17) a Esima (19). Zda nemají občas strach, odpovídají sebevědomě. „Ale vůbec ne, je to dobrá čtvrť, milí lidé, všichni tady žijeme pospolu, je hodně negativních zpráv o Molenbeeku, ale opravdu to tak není,“ dodaly ženy, které se vyfotit nenechaly.

Sídlo teroristů?

Nejenom ony, ale i všichni ostatní vypadají, jako by ani netušili, kolik teroristických útoků je spojeno právě s touto lokalitou. Pachatelé střelby v pařížském košer obchodě nebo ve francouzském rychlovlaku bydleli v Molenbeeku. Narodil se tady a žil i hlavní strůjce pařížských útoků Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. V Molenbeeku také bydlel Salah Abdeslam, komplic pařížských útočníků. Toho zde policisté také zatkli 18. března. Do Molenbeeku vedou stopy také bruselských bombových útočníků.

 

Molenbeekem na vlastní pěst: Komentář redaktora Blesk.cz

Procházka Molenbeekem na mě upřímně působila zcela jiným dojmem, než jsem původně očekával. Už taxikář, který mě na místo vezl, mě překvapil svým pozitivním pohledem na tuto velmi propíranou čtvrť. Jelikož jsem šel přímo z Evropského parlamentu, měl jsem na sobě formální oblečení. Tím více jsem čekal, že na mě místní budou pohlížet jako na někoho, kdo tam nepatří, ale tak to vůbec nebylo. Naopak, nikdo si mě ani nevšiml, dokud jsem někoho sám neoslovil.

Většina místních neuměla anglicky, byli ale ochotní se mnou mluvit alespoň ve francouzštině. Na konci mé procházky, kdy jsem se snažil chytnout taxi zpět do parlamentu, jsem si ale všiml, že ke mně a mojí tašce s notebookem nápadně přistoupil mladý muž. Chvíli mě sledoval a poté odešel pryč. Jestli mě chtěl okrást, netuším. Jisté ale je, že zeptat se, kolik je hodin, se určitě nepřišel. Celkově na mě ale Molenbeek působil pozitivně.

Projděte Molenbeek s námi a podívejte se na místa, kde zatýkali teroristy:

Video  Procházka „líhní džihádu": Tady žili nejenom pařížští teroristé  - Blesk - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

 

xxxx678 ( 30. května 2016 09:03 )

Místní si zvyknout museli, nic jiného jim nezbylo. Stejně jako ve Francii. Když jsem tam poprvé viděla, jak taková muslimská rodinka opouštěla stůl v restauraci, tak to byl "chlív", co my nechápeme, ale místní se nad tím vůbec nepozastavují, šéf tam nažene víc lidí, uklidí se to a jede se dál...

jiznicechy ( 30. května 2016 08:45 )

Vždyť já taky

oliiiii3 ( 30. května 2016 08:30 )

Jak jinak je to tam krasne, tak at si tam vezmou ztecenci, když je tam takova pohoda.

pekaaaros ( 30. května 2016 07:22 )

bože ta západní společnost fakt končí. a kdyby byli lidi stejní před 100 lety, tak je to tady ted celý jedno velký Německo. úplně vidím tu dnešní "myšlenku" aplikovanou na dobu 2. světové. Třeba ve Velké Británii. Jak dojde ten britskej mladej moderní muž do kavárny v roce 1941 a řekne "Cože? Vy nazýváte Němce nacisty? Všichni nejsou nacisté. Musíme je odlišovat a pomoci jim, neboť jsou pod krutovládou Hitlera. proto musíme ubytovat německé uprchlíky u nás v Británii. Opovažte se střílet po Němcích. Němec neznamená nacista, vy burani z hospody a Zemanovci. Teda co to kecám? Chtěl jsem říct Churchillovci. Musíme pomoci i zmateným mladým Němcům, kteří na frontu museli jít kvůli zlovůli Hitlera!" To je totiž úplně stejná filozofie, jakou používáme dnes v roce 2016. a já vám říkám, že kdybychom tehdy takhle přemýšleli, tak je to tady teď co? Jedno velký Německo. S výsměchem, jak jsou ti Britové naivní, by si Německo pohodlně obsadilo Londýn a nakonec celou Evropu. Takže nebuďme slepí!

jiznicechy ( 30. května 2016 07:21 )

Je to tam nádherný, všichni se milujou - akorát to podle pana sociálního pracovníka není nejlepší místo pro sousedství - ale jinak paráda nostra. Tak si celý svůj Molenbeek strčte do své bruselské zadele, milujte je a necpěte je nám! A tajné služby jsou z toho místa bezpečí celé nadšené.

Zobrazit celou diskusi