Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čeští studenti blízko belgického útoku ISIS: „Do hotelu nám nosili zraněné“

Autor: tmp - 
22. března 2016
18:13

Zrovna snídali, když nedaleko jejich hotelu ve stanici Maelbeek vybuchla bomba, která zabila nejméně 20 lidí. Skupinka českých studentů žurnalistiky přijela do Bruselu kvůli exkurzi do Evropského parlamentu. Jeden z nich exkluzivně pro Blesk.cz popsal, co zažili.

Studenti byli v době prvního výbuchu ve svém hotelu, který bezprostředně sousedí se stanicí metra Maelbeek. „My jsme se o tom prvním výbuchu dozvěděli až z online médií a velmi nás to znepokojilo, čekali jsme, co bude dál,“ řekl pro Blesk.cz jeden ze studentů Jan Služevský.

To ještě netušili, že další bomba vybuchne jen pár metrů od nich. „Vlastně jsme o tom vůbec nevěděli, ani jsme neslyšeli žádný výbuch, tady se v tu chvíli nic nedělo,“ řekl Jan. Informaci o dalším výbuchu se studenti dozvěděli až od policistů, kteří do foyer jejich hotelu začali umisťovat zraněné.

Nám bylo akorát řečeno, abychom se nepohybovali u oken a prosklených částí hotelu, jinak tady ani nebyla panika, jen trochu zmatek,“ uvedl student. Sám Jan se pak pokusil dostat i do místnosti, kde byli přímo zranění, aby nabídl pomocnou ruku, místní záchranáři ho ale vyhnali. „Kolem mě proběhl nahlas brečící kuchař – jestli ho dojal pohled na zraněné, nebo zjistil, že je mezi nimi někdo blízký, nevím, ale bylo to velmi nepříjemné,“ řekl Jan.

Studenti prý zachovali chladnou hlavu, i když k útoku došlo jen nedaleko nich. „Nikdo nezačal žádným způsobem panikařit, samozřejmě tady byli členové, kteří strach měli, ale nedošlo k ničemu vážnějšímu,“ uvedl student.

Organizátora exkurze nepustili do hotelu

Studenti chtěli pokračovat v běžném programu, ale nakonec zůstali celý den v hotelu. Zpátky by je totiž policie nepustila. To se ostatně stalo i jednomu z organizátorů exkurze, který se vydal do pár set metrů vzdáleného press centra Evropského parlamentu, kde byli někteří další studenti. Policisté ho ale zpět už nepustili. Krátce před čtvrtou pak studentům správa hotelu zakázala pořizovat další fotografie a videa. „Předpokládáme, že především z důvodu dalších prevenčních opatření, kvůli kterým není vhodné, aby byla lokální situace kopírována do veřejného prostoru. Na ulicích kolem hotelu stále probíhá kontrola a posun zátaras,“ řekl Jan.

Studenti měli původně odletět zpět do Česka ve středu večer, nakonec jim ale byl vypraven náhradní autobus už na středeční ráno. „Tedy zítra večer bychom se měli pravděpodobně vrátit do Čech,“ řekl Jan. Letiště Zaventem je uzavřené a belgický krizový štáb na Twitteru uvedl, že mimo provoz zůstane i ve středu.

rumungro ( 23. března 2016 11:39 )

...není vhodné, aby lokální situace byla kopírována do veřejného sektoru. Bruselem částečně vypranej "žurnalistickej" mozek, bez vlastního názoru na reálné zhodnocení tamní situace. Zlatý K. H. Borovský.

pavlik_prca_psy ( 23. března 2016 00:14 )

Škoda by nebyla hlavně tebe, ty hnído vypatlaná, ty máš vymytej mozek Putinem, buzerante

moiaza ( 22. března 2016 21:31 )

 Pro české studenty to byl pouhý adrenalinový zážitek. Ti vůbec nechápou, co se vlastně ve světě děje a oč těm teroristům jde.

villi ( 22. března 2016 19:30 )

AŤ ŽIJE ISIS !!! MOHLI JSME SE PŘIPOJIT K RUSKU !!!!

Zobrazit celou diskusi