Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Česku platí první stupeň ohrožení terorismem. Nasazeno bude 550 vojáků

Premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec budou požadovat zapojení armády do hlídek, které mají Česku zajistit bezpečnost.
Premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec budou požadovat zapojení armády do hlídek, které mají Česku zajistit bezpečnost.  (Autor: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček)
Autor: Zuzana Štíchová, tmp - 
22. března 2016
21:04

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se mimořádně sešel, aby řešil bezpečnostní situaci v Evropě. Česku podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) aktuálně nebezpečí teroristického útoku nehrozí. Vláda potvrdila první stupeň ohrožení terorismem vyhlášený dopoledne a také nasazení armády.

„Bude nasazeno nejvýše 550 vojáků na nejvýš na 2 měsíce,“ řekl po jednání jednání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Už v poledne se sešel premiér s ministrem vnitra a zástupci bezpečnostních složek na „bezpečnostním briefingu“. „Komunikujeme se všemi partnerskými zeměmi. Česká policie je ve větší míře přítomna na místech, jako jsou mezinárodní letiště, metro, jsme přítomni tam, kde je větší počet obyvatel – například na kulturních akcích,“ řekl ministr vnitra ve sněmovně.

Na komentář Milana Chovance se podívejte ve videu:

Video  Sněmovna začala minutou ticha. Poslance pak o aktuálních událostech informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Vláda rozhodla o posílení hlídkové služby a bezpečnostních opatření v České republice o vojáky v činné službě. Těch by podle premiéra mělo být maximálně 550 a do služby budou povoláni maximálně na 2 měsíce. Armáda by měla hlídky policie doplnit od zítřejšího rána.

Vláda také schválila nařízení, které umožňuje nasadit na pomoc policii až 550 vojáků na dobu dvou měsíců. "Vojáci budou spolu s příslušníky Policie ČR působit ve smíšených hlídkách na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací osob," popsal v tiskovém prohlášení úkol armády náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují také na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro. Vojáci budou podle Bečváře k dispozici od středečního rána.



Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) upřesnil, že 350 vojáků se připojí k policistům v Praze, po stovce jich bude působit v Brně a Ostravě. "Budou ozbrojeni. Dáváme k dispozici vrtulník v Kbelích, kdyby bylo potřeba pro monitorování nebo další úkoly," dodal ministr.

První stupeň varování upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem. Podle Sobotky je součástí bezpečnostních opatření kromě masivnějšího nasazení policie a armády také intenzivnější práce bezpečnostních služeb. Dosud v Česku platil nejnižší nultý stupeň ohrožení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

placenta ( 23. března 2016 13:29 )

sobotko vy pořád debatujete máte jednání a se.rete na vlastní lidi by ti to mělo bouchnout u pr.dele nějaká nálož eunuchu bez koulí

ginna15 ( 23. března 2016 12:32 )

Bohužel, se USA nemůžou smířit s tím, že máme období relativního klidu a znovu začali vytvářet válečné konflikty a podporovat teroristy. USA potřebují nestabilitu světa, aby mohli dodávat zbraně teroristům a obsazovat nová území, kvůli jejich krachující ekonomice...KVULI TOMU BUDOU VYTVAŘET V ZÁJMU USA NESTABILITU VŠUDE!!!Opět měl pan prezident pravdu. Neexistuje mírumílovný muslim. Vyznávači koránu jsou vrazi. V Bruselu právě ti "mírumilovní" muslimové ukrývali ve své komunitě zrůdy, kteří vraždili. Měli by být potrestání a vyhoštění. Jenomže se těm odporným pralidem ještě stavějí mešity, aby svým vytím obtěžovali okolí. Stále to ještě nedochází Sobotkovi a naši "přemoudřelé" vládě, že je nejvyšší čas uzavřít hranice. A co na ty odporné zrůdy říká kráva Merkelová, odporný Hollande, američan Diensbier, Kocáb a ušišlaný K.S.???? Z Teplic by měli všechny ženy v hadrech na hlavách a ksichtech a jejich primitivní muže zavčas vyhostit.

franta15 ( 23. března 2016 11:30 )

 Ptám se, kdo to všechno zaplatí? Německý Sobotka - jakási Merkelová si zve do Německa muslimy- něco jako naši katolíci. Ti samí muslimové tady zabíjejí Evropany a náš Sobotka ještě dává souhlas k tomu, aby měli turci s námi bezvízový styk. To je to samé jako Merkel - jenom přijďte, jste u nás vítání! A přitom to dodatečně ani sněmovka neschválí. Co to tady máme za Kocourkov? Ten člověk překračuje svoje kompetence, nikdo mu to neschválil, ani parlament a my lidi už vůbec! Jménem koho dělá taková hrozná rozhodnutí? Místo toho aby se urychleně řešilo sociální bydlení pro naše lidi, ještě sem vozíme tyto muslimy a ti budou mít všechno grátis! A se změnou u soc.bydlení nijak nespěcháme, radši platíme majitelům ubytoven,které nejsou vhodné ani pro zvířata miliardy korun. Za min. rok 10 miliard? Třetina národa je pod hranicí bídy, ale třeba důchodcům dáme blbých 40 Kč za měsíc. Že se nestydíte politici. Doufám, že vám to národ spočítá už při podzimních volbách. Pryč s ČSSD na všech radnicích, ať si to vyřídí se svými šéfy v Praze. Za koho své občany máte? A kde je Merkel teď po atentátě v Bruselu, není po ní ani vidu ani slechu. A jakou má tato osoba funkci v Evropské radě aj. orgánech EU, že ji všichni tak poslouchají,vč. našich poslanců v EU? Žádnou, prezidentem je nějaký trapný polák, kterého tam vzali proto, že jim všechno odkýve. A co dělají bezpečnostní složky v Belgii? Nikdo z našich politiků neřekl ani slovo kritiky na toto nejslabší místo v EU. Belgie se svými vlastními problémy položí celou EU, Anglie chce vystoupit a Holand už radši chodí kanálama. Takže - kdo nám to tady v Eropě vládne a kam to s námi spěje? Řešení-mimoř.volby a odchod ČSSD ze scény, jinak nás čeká v dohledné době něco podobného a budeme se bát doma vyjít ven z domu!

fouk.si ( 23. března 2016 10:13 )

550 vojáků   To je pionýrský kroužek ???

joudajoudovy ( 23. března 2016 09:12 )

V Česku platí první stupeň ohrožení terorismem. Nasazeno bude 550 vojáků, a to pro obyvatele v cele CR. sobotka prestoupi do panceroveho vozidla a budou ho doprovazet tezce odeni muzi, v poctu 8ks. tri zepredu, dva ze strany a tri zezadu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa