Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Teror v Bruselu ONLINE: Nejméně 34 mrtvých, přes 200 raněných. Přihlásil se ISIS

Autor: shp, kal, ČTK, val, em, ljš - 
22. března 2016
13:30

Letiště v Bruselu a bruselské metro se v úterý ráno staly terčem teroristických útoků, ke kterým se přihlásil Islámský stát. Mrtvých je nejméně 34 – 20 v metru a 14 na letišti, zraněných je přes 200. V hlavním městě Belgie bylo rušno minulý pátek, kdy byl při velkém zásahu dopaden hledaný terorista Salah Abdeslam.

++ Na letišti v Bruselu došlo v úterý kolem osmé hodiny ranní ke dvěma hlasitým explozím. K útoku se přihlásil ISIS:

++ U odletové přepážky American Airlines byly pravděpodobně odpáleny dvě bomby. Šlo o sebevražedný útok. Před explozemi byla na místě slyšet střelba a výkřiky v arabštině. Na letišti je nejméně 14 mrtvých.

++ Kolem osmé hodiny přistálo v Bruselu i letadlo ČSA. Cestující zůstali v bezpečí na palubě stroje. O Češích v Bruselu v době teroru více zde. Ministerstvo zahraničí ČR nemá údaje o tom, že by byl v Belgii zraněn český občan.

++ Kolem 9:30 došlo k dalšímu výbuchu, tentokrát ve stanici metra Maalbeek. Zemřelo při něm minimálně 20 lidí.

++ Belgická policie usilovně pátrá po muži, který je podezřelý z toho, že se na atentátu podílel. Na kamerových záznamech z letiště je zachycen s údajnými teroristy. 

++ Nově hledaným je Najim Laachraoui (24), který byl dosud známý jen pod falešným jménem Soufiane Kayal. Jeho stopy DNA se našly na místech, kde teroristé útoky připravovali.

++ Ministerstvo zahraničních věcí ČR zveřejnilo speciální telefonní číslo pro české občany, kteří by se ocitli v Bruselu v nouzi. V případě potřeby volejte +32 477 25 71 04. Češi by měli zvážit cestu do Belgie.

Místa útoku jsou od sebe vzdálená asi 10 kilometrů vzdušnou čarou. Místa útoku jsou od sebe vzdálená asi 10 kilometrů vzdušnou čarou. | Blesk.cz/Google

Byli jste svědky výbuchů na belgickém letišti nebo v metru? Máte fotky nebo videa? Napište nám na tip@blesk.cz

Teror v Bruselu ONLINE: Výbuchy na letišti a v metru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
23:30
22. 3. 2016

Pro dnešek se loučíme a zítra budeme v online přenosu dění z Bruselu opět pokračovat. Přejeme klidnou noc.

 
23:20
22. 3. 2016

Jedním ze zraněných je i brazilsko-belgický profesionální basketbalista Sebastien Bellin. Na fotografiích je zachycen v kaluži krve na bruselském letišti. Basketbalista byl podle informací serveru DailyMail vymrštěn do 20metrové výšky a již podstoupil operaci kvůli svým zraněním.

 
22:57
22. 3. 2016

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump v souvislosti s krvavými útoky v Bruselu znovu obhajoval metodu simulovaného topení tzv. waterboarding. Vyzval rovněž k lepšímu zabezpečení vnějších amerických hranic.

 
22:48
22. 3. 2016

Část letiště v americkém Denveru byla kvůli blíže neupřesněné bezpečnostní hrozbě evakuována. Informoval o tom list The Denver Post s odvoláním na místní představitele. Evakuace se týká části hlavního terminálu nedaleko parkovišť určených pro krátkodobé zastavení za účelem vyložení a naložení cestujících a jejich zavazadel.

 
22:42
22. 3. 2016

Součástí teroristické sítě v Belgii je nejspíš i třicetiletý Mohamed Abrini, kterého policie před pár dny označila jako spolupachatele pařížských útoků. Ten se pravděpodobně podílel na plánování a logistice útoků v Paříži. Jestli má něco společného i s belgickými útoky zatím není jasné.

 
22:30
22. 3. 2016

Belgická policie pátrá po čtyřiadvacetiletém Najimu Laachraoui, který podle zpravodajské stanice iTELE nejspíš pomáhal sebevražedným teroristům připravovat výbušniny. Jeho DNA bylo nalezeno také v domě, kde se plánovaly pařížské útoky.

 
22:13
22. 3. 2016

Vojáci budou spolu s příslušníky Policie ČR působit ve smíšených hlídkách na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací osob," popsal v tiskovém prohlášení úkol armády náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují také na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro. Vojáci budou podle Bečváře k dispozici od středečního rána.

 
21:52
22. 3. 2016

Skoro osmicentimetrový hřebík jen kousek od srdce objevil rentgen jednoho z přeživších po bruselských útocích. Hřebíky byly umístěny nejméně v jedné bombě, aby zranily co nejvíce osob.

 
21:42
22. 3. 2016

Jednorázový cyklistický závod Napříč Flandry se ve středu pojede, i když v první reakci na dnešní teroristické útoky v Bruselu se ho pořadatelé rozhodli zrušit. Ve startovní listině figuruje i český cyklista Josef Černý.

 
21:25
22. 3. 2016

Bývalý šéf bezpečnosti izraelského letiště Pini Schiff se opřel do bezpečnostních opatření většiny evropských letišť. „Dva teroristé, kteří vstoupí do prostoru terminálu s výbušnými zařízeními: tady jde bezpochyby o kolosální selhání," komentoval v rozhovoru s izraelským rozhlasem. Letiště Ben Gurionovo je známé velmi přísnými bezpečnostními opatřeními, při nichž jsou cestující vystavováni kontrole a okamžitému výslechu, běžná je také asistence policejních psů.

 
21:14
22. 3. 2016

Producent filmových a televizních děl Warner Bros oznámil kvůli bruselským útokům zrušení slavnostní londýnské premiéry s červeným kobercem filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Film v londýnském kině Leicester Square bude uveden podle plánu, ovšem bez přítomnosti celebrit, uvedl server Hollywood Reporter.

 
20:56
22. 3. 2016

Vláda dnes rozhodla o vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem a v souvislosti s tím rozhodla také o posílení hlídkové služby a bezpečnostních opatření v České republice o vojáky v činné službě. "Bude nasazeno nejvýše 550 vojáků na nejvýš 2 měsíce," řekl premiér Bohuslav Sobotka po mimořádném jednání vlády.

 
20:53
22. 3. 2016

"Odevzdávám Božímu milosrdenství všechny, kteří přišli o život," napsal papež František na Twitter.

 
20:45
22. 3. 2016

Svobodu a demokracii musíme bránit proti teroru, řekl studentům Pavel Bělobrádek v Havlově institutu v Miami. Památku obětí z Bruselu uctil minutou ticha.

 
20:21
22. 3. 2016

Nejenom Paříž se rozsvítila v belgických barvách. I další evropské metropole vyjádřily soustrast s oběťmi dnešních teroristických útoků.

 
20:03
22. 3. 2016

"Domovní prohlídky provedené v Schaarbeeku vedly k nalezení výbušného zařízení, které mimo jiné obsahovalo hřebíky," uvedl belgický státní zástupce Frédéric Van Leeuw. Schaarbeek patřící do bruselského regionu leží mezi centrem města a letištěm Zaventem, kde při dnešním teroristickém útoku zahynulo nejméně deset lidí.

 
19:54
22. 3. 2016

Pařížská Eiffelova věž se rozvístila v barvách belgické vlajky.

 
19:48
22. 3. 2016

Spojitost dnešních atentátů s 26letým Salahem Abdeslamem dokládá server Politico nálezem rozbušek k bombám v jenom z bytů, kde se tento francouzský radikál vyskytoval. Abdeslama, který je podezřelý z účasti na teroristických útocích v Paříži z loňského listopadu, zadržela minulý týden belgická policie.

 
19:38
22. 3. 2016

Při razii na bruselském předměstí Schaarbeek našla policie výbušninu, vlajku Islámského státu a chemické látky. Razie probíhají po celé Belgii.

 
19:26
22. 3. 2016

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky stále neví, zda jsou mezi oběťmi belgických útoků nějací Češi. Informaci už ani dnes neočekává. Ministerstvo také aktualizovalo své doporučení a hlásí, že provoz městské hromadné dopravy byl až na výjimky obnoven. Dále však platí omezení pro metro. „Z linek metra jsou v provozu pouze linky 2 a 6,“ uvádí ministerstvo. Letiště Zaventem zůstává uzavřeno. Cestovatelům úřad doporučuje zaregistrovat se do systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD.

 

"Informace samozřejmě budeme aktualizovat dle vývoje," řekla k doporučením Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva. Ve středu odpoledne se podle ní sejde na ministerstvu krizový štáb, aby se poradil o aktuální situaci. Na reakce politiků se zaměřil i komentátor Blesku Petr Holec. Hodnocení relevance doporučení pro cesty do Belgie a Bruselu bude štáb hodnotit do odvolání každý den.

 
19:19
22. 3. 2016

Tajné služby USA se podle Reuters domnívají, že pachatelé útoků v Bruselu byli spojeni s Abdeslamem, podezřelým z podílu na atentátech v Paříži.

 
19:07
22. 3. 2016

"TERORISMUS – Podezřelý k identifikaci. Policie se snaží zjistit totožnost tohoto člověka. Je podezřelý ze spáchání atentátu na letišti Zaventem v úterý 22. března 2016. Pokud poznáváte tuto osobu nebo pokud máte informace o tomto útoku, obraťte se na vyšetřovatele prostřednictvím bezplatného telefonního čísla 0800 30 300. Diskrétnost je zaručena," uvádí se v policejní výzvě.

 
19:03
22. 3. 2016

Bruselská policie provedla razie a usilovně pátrá po jednom ze tří mužů, kteří mohou mít podle kamerových záznamů s útoky spojitost. Jeho fotografii zveřejnila na internetu a požádala veřejnost o pomoc. Dva pachatelé zahynuli, když se vyhodili do povětří. Dva lidi dnes policie už zadržela u bruselského nádraží Midi, další podezřelou osobu dopadla v Amsterodamu.

 
18:58
22. 3. 2016

Islámský stát přes agenturu Amak, která islamisty podporuje, uvedl, že bude v akcích v Evropě pokračovat.

 
18:48
22. 3. 2016

Uprchlíci na řecko-makedonských hranicích čekající v uprchlickém táboře Idomeni vyjádřili solidaritu a soustrast s oběťmi teroristických útoků v Bruselu. Podle agentury Reuters vzkazují, že teroristé jsou nepřátelé i pro ně a právě kvůli nim opustili své domovy.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
18:41
22. 3. 2016

V Bruselu se v podvečer začala postupně obnovovat městská hromadná doprava. Jezdí dvě ze čtyř linek metra a otevřela se některá vlaková nádraží.

 
18:30
22. 3. 2016

Belgická policie usilovně pátrá po jednom ze tří mužů pravděpodobně odpovědných za dnešní teroristický útok na bruselském letišti. Dva zahynuli, když se vyhodili do povětří, a jeden je podle všeho na útěku, informovala belgická veřejnoprávní televize RTBF.

 
18:24
22. 3. 2016

Čeští studenti, kteří jsou ubytovaní jen pár metrů od stanice Maalbeek, kde ráno vybuchla bomba, přijedou do Česka náhradním autobusem ve středu večer. Blesk.cz to řekl jeden ze studentů Jan Suževský. Ten také popsal, jak do jejich hotelu nosili záchranáři zraněné.

 
18:17
22. 3. 2016

Informace o počtu obětí teroristických útoků se stále značně liší. Zatímco De Witte hovořil o deseti, hasiči i některá média uvádějí 14 obětí z řad cestujících na letišti. Nejasný je stále i počet obětí atentátu v metru. Úřady a média hovoří o deseti až dvaceti mrtvých.

 
18:11
22. 3. 2016

Média zveřejňují první jména zraněných z bruselských útoků. Jsou mezi nimi i tři američtí vyznavači Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů: Richard Norby (66), Joseph Empey (20) a Mason Wells (19). Podle zdrojů televize CBS News jsou mezi zraněnými a mrtvými i další Američané.

 
18:01
22. 3. 2016

Bruselské letiště má být uzavřeno i po celou středu. Ředitel letiště uvedl, že o možném otevření ve čtvrtek se rozhodne po novém vyhodnocení situace.

 
17:50
22. 3. 2016

Islamisté vydali prohlášení, ve kterém popisují úterní útok. "Atentáty (v Bruselu) byly provedeny na základě velmi rychlého plánování a rozhodnutí," sdělili islamisté.

Bojovníci IS provedli podle svého prohlášení sérii útoků pomocí "pásů s výbušninami a výbušných zařízení. Cílem byl podle islamistů Brusel jako hlavní město Belgie, "země, která je součástí mezinárodní koalice proti Islámskému státu".

"Bojovníci Islámského státu začali střílet uvnitř letiště Zaventem a pak odpálili své pásy s výbušninami," stojí v prohlášení. Další "mučedník" svůj pás s výbušninami odpálil ve stanici metra Maalbeek. "Útoky si vyžádaly více než 230 mrtvých a zraněných," píše se ve zprávě agentury Amak.

 
17:42
22. 3. 2016

Na bruselském letišti Zaventem se podle televize RTBF našla třetí bomba, která nevybuchla. Belgickým pyrotechnikům se ji prý podařilo zneškodnit.

 
17:30
22. 3. 2016

U belgického velvyslanectví v Praze se začaly objevovat květiny a vzkazy na podporu obětí teroristických útoků v Bruselu. Místo hlídají policisté.

 
17:22
22. 3. 2016

Po uzavření bruselského mezinárodního letiště Zaventem v důsledku teroristických útoků převzala veškerý letecký provoz vázaný na belgickou metropoli jiná letiště v zemi nebo i v zahraničí. Šlo o spoje, které do Bruselu směřovaly a které musely změnit destinaci, uvedla veřejnoprávní televize RTBF.

 
17:10
22. 3. 2016

Nejvyšší představitelé států a vlád 28 zemí EU označili atentáty v Bruselu za útok na evropskou demokratickou společnost. Ve společném prohlášení uvedli, že atentáty posílily jejich odhodlání bránit všemi potřebnými prostředky evropské hodnoty a toleranci. "Budeme jednotní a pevní v boji proti nenávisti, násilnému extremismu a terorismu," uvedli lídři v textu.

 
17:08
22. 3. 2016

Prezidentský kandidát Bernie Sanders vydal prohlášení, ve kterém vyzývá mezinárodní komunitu ke "společenému zničení ISIS". "Tomuto typu barbarství nesmí být dovoleno pokračovat," uvedl Sanders.

 
16:58
22. 3. 2016

Ceny ropy po teroristických útocích v Bruselu klesaly, investoři utíkali k bezpečným aktivům. Pak ale díky oživení akcií a kurzu eura ztráty smazaly.

 
16:43
22. 3. 2016

Belgická vláda vyhlásila v zemi třídenní státní smutek, oznámil mluvčí belgického premiéra Charlese Michela. Vlajky budou na všech úředních budovách až do čtvrtka vlát na půl žerdi.

 
16:41
22. 3. 2016

Teroristé měli možná ukryté rozbušky v rukavicích. Na fotografiích možných podezřelých z bruselských útoků je vidět, že měli oba rukavici pouze na jedné ruce.

 
16:37
22. 3. 2016

Na sociálních sítích koluje fotografie dětského uprchlíka v Řecku, který drží nápis "Je nám líto Bruselu".

 
16:31
22. 3. 2016

Cestující, kterým byly zrušeny lety, mají nárok na vrácení peněz, případně přesměrování na jiný let," uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Nárok na finanční kompenzaci je jen za neuskutečněné lety. Pokud například cestující do Bruselu odletěl, ale neměl se už jak vrátit, má nárok na proplacení pouze zpátečního letu, dodal Trejbal.

 
16:25
22. 3. 2016

Belgie pátrá po jednom ze tří mužů pravděpodobně odpovědných za útok na bruselském letišti, který se neodpálil a je na útěku, uvedla televize RTBF.

 
16:24
22. 3. 2016

Lékař Marc Decramer z nemocnice Gasthuisberg v Lovani řekl, že ošetřil 11 lidí s vážnými zraněními, tři z nich v kritickém stavu. Podle Decramera zranění utrpěli četné zlomeniny a hluboké rány způsobené vymrštěným sklem a hřebíky.

Očití svědci útoku na letišti sdělili, že mnoho zasažených utrpělo zranění hlavně v oblasti dolních končetin. Některým exploze zcela, jiným téměř amputovala jednu či obě nohy.

Podobné následky měl například výbuch podomácku vyrobené bomby při bostonském mezinárodním maratonu v červnu 2013. Při něm tři lidé zahynuli a přes 260 jich bylo zraněno.

 
16:22
22. 3. 2016

Podle mluvčího protipožární služby Pierra Meyse se exploze se odehrála zhruba ve středu soupravy metra a byla "extrémně silná". Způsobila prý dokonce zhroucení části podzemního parkoviště přiléhajícího ke stanici Maalbeek.

 
16:18
22. 3. 2016

"Je to válka. Je to nepopsatelné. Všechno je zničené, rozbité na kousky," řekl mluvčí protipožární služby Pierre Meys deníku Le Soir. Za 40 let své služby prý ještě nikdy nic tak hrozného neviděl. Zranění mají podle něj povahu "válečných zranění".

 
16:14
22. 3. 2016

Podle bezpečnostních složek byla alespoň jedna výbušnina na letišti umístěna v příručním kufru. Příslušník amerických složek to řekl agentuře AP pod podmínkou zachování anonymity.

 
16:10
22. 3. 2016

Také Velká Británie zpřísňuje bezpečnostní opatření, na Twitteru to uvedl britský premiér David Cameron. "Zvyšujeme policejní hlídky v přístavech, na letištích, ve stanicích metra a na mezinárodních železničních stanicích," napsal premiér.

 
16:05
22. 3. 2016

Dolní komora francouzského parlamentu zahájila své jednání minutou ticha.

 
16:00
22. 3. 2016

Na Twitteru se objevila fotografie dvou možných podezřelých. Dva muži s černými vlasy na sobě měli černé mikiny a oba používali letištní vozíky. Záběry údajně pochází z letištních bezpečnostních kamer.

 
15:55
22. 3. 2016

Nejméně jedna z vybuchlých bomb v sobě měla zabudované hřebíky, aby zranila ještě více osob.  Vyplývá to ze zranění lidí odvezených do nemocnic. Informoval server VTM, který se odvolává na lékařské zprávy.

 
15:35
22. 3. 2016

Útoky v Bruselu podle Obamy opět připomínají, že svět se musí sjednotit v boji proti terorismu. Obama nabídl Belgii veškerou pomoc při vyšetřování útoků.

 
15:29
22. 3. 2016

Nedaleko výbuchu v bruselské stanici metra mj. byla i skupina 20 studentů z ČR. Jsou v pořádku. V Bruselu jsou na studijním pobytu organizovaném EP.

„Studenti naší školy spolu s pedagogem, kteří jsou na stáži v Evropském parlamentu v Bruselu a jsou ubytováni v hotelu u zasažené stanice metra, jsou v pořádku a jsme s nimi v kontaktu. Stáž zajišťuje Informační kancelář Evropského parlamentu, se kterou jsme také v kontaktu. Podle jejího vyjádření by se studenti měli zítra vrátit zpět do České republiky,“ uvedl pro Blesk.cz Robert Kostner, zástupce ředitele pro vzdělávací program Vyšší odborné školy publicistiky.

 
15:25
22. 3. 2016

K bruselským atentátům se na tiskové konferenci k vztahům USA a Kuby vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Uvedl, že myšlenkami je s lidmi v Bruselu. 

 
15:15
22. 3. 2016

Teroristické útoky na bruselském letišti a v metru si vyžádaly nejméně 34 mrtvých a téměř 200 zraněných. Čtrnáct lidí zahynulo podle hasičů na letišti, kde rovněž utrpělo zranění 92 osob. Podle bruselského starosty Yvana Mayeura si útok v metru u stanice Maalbeek vyžádal nejméně 20 obětí a 106 zraněných. Hasiči ale stále mluví o 15 mrtvých.

 
15:05
22. 3. 2016

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz v úterý po poledni oznámil europoslancům, že na dnešek i zítřek jsou všechna jednání zrušena a ve středu bude zavřená i budova EP. Pro Blesk.cz to uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná. 

 
14:56
22. 3. 2016

Takto vypadala letištní hala v Bruselu krátce po ranním výbuchu:

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:54
22. 3. 2016

Bruselané jsou vyzýváni, aby místo telefonování upřednostnili posílání SMS zpráv. Telefonní sítě jsou totiž přetížené. 

 
14:46
22. 3. 2016

Pyrotechnici na letišti v Bruselu kontrolovaným výbuchem zlikvidovali opasek s nevybuchlou náloží. O nálezu třetí bomby informovala stanice VTM.

 
14:45
22. 3. 2016

Krizový štáb Bruselu město prakticky uzavřel, hlásí z místa zpravodaj ČTK. Nejezdí hromadná doprava, uzavřeny byly tunely, evakuována nádraží, zavřena jsou muzea i například mnohá nákupní střediska. Mnoho ulic je neprůjezdných a viditelně se v nich zvýšila přítomnost ozbrojených vojáků a dalších příslušníků bezpečnostních sil. Přesto lidé z města úplně nezmizeli, krásné náměstí v centru si dál prohlížejí turisté.


Policie už zatkla dva podezřelé, pátrá po dalších lidech, kteří by mohli mít s útoky na základě kamerových záznamů něco společného. Ve městě začaly domovní prohlídky a prokuratura požádala média, aby se zdržela informování o přesném vývoji dění v ulicích. Složitost situace dokládají zprávy o několika řízených explozích, které v různých částech města museli provést belgičtí pyrotechnici, a o nálezu nevybuchlého pásu s výbušninami na letišti.

 

 
14:34
22. 3. 2016

Úterní jednání Poslanecké sněmovny začalo minutou ticha. Čeští zákonodárci tak uctili oběti teroristických útoků v Bruselu. 

 
14:32
22. 3. 2016

"Do této chvíle nemohu potvrdit, zda se mezi zraněnými nebo bohužel i mrtvými nacházejí čeští občané," řekl ve svém projevu také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle šéfa diplomacie je Brusel z hlediska pohybu Čechů mimořádný, běžně se ve městě nachází kolem 4000 lidí z Česka. "Belgická strana nám, ani nikomu jinému, zatím neposkytla potřebné údaje," dodal Zaorálek.

 
14:29
22. 3. 2016

"Od zítřejšího rána začne na bezpečnost v České republice dohlížet také armáda. Jedná se o několik stovek vojáků," řekl v Poslanecké sněmovne ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že se nebude jednat jen o hlídkování v rámci Prahy, ale po celé České republice.

 
14:24
22. 3. 2016

Kvůli výbuchům v Bruselu byly oficiálně zrušeny všechny tři dnešní zbývající spoje z Prahy do Bruselu a čtyři z pěti letů opačným směrem.

 
14:15
22. 3. 2016

"Vydal jsem se do hotelu a do centra, uvidíme, kam se mi podaří dojít. Byly slyšet malé exploze i v okolí hotelu, kde bydlím," hlásí Blesk.cz z Bruselu europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

 

"Ráno jsem prošel město, protože nejezdila doprava. Atmosféra tady byla mimořádně zvláštní. Bylo vidět to napětí, které panuje v centru Bruselu. Nad námi vrtulníky, na každé křižovatce policisté, permanentní houkání policejních vozů v okolí, některé ulice úplně zavřené. Teď právě chci jet taxíkem do hotelu, ale taxikář ukazuje, že neví, kudy se tam dostaneme. Uzavírky tu stále mění. A i když je obecná výzva nevycházet na ulice, je tu stále poměrně hodně lidí v ulicích. Kdo musel do práce, kdo šel nakoupit. Je to ale zhruba polovina oproti normálnímu stavu. Dnes je přitom hezký den na Brusel, začalo jaro, je ale vidět, že turisté zůstali v hotelích," dodal pro Blesk.cz Pospíšil a navrch přidal i několik fotek přímo z belgické metropole.

 
13:55
22. 3. 2016

„Nechci být sprostý, ale to, co se teď v Evropě děje, se mi vůbec nelíbí. Teď už nebydlím v Praze, ale nějaké nebezpečí jistě hrozí,“ řekl Blesku během ankety v pražském metru Jarda (68). „Já jsem muslimka a i můj muž je muslim. Nebojím se, věřím, že co se má stát, to se stane,“ zmínila naopak Hana (44).

 
13:51
22. 3. 2016

Česká europoslankyně Kateřina Konečná na Twitteru uvedla, že zaměstnanci europarlamentu mají zítra zůstat doma a dnešní program jim v Bruselu také již zrušili. „Vše pro dnešek a zítřek zrušeno. Teď ještě dostat se domů...,“ napsala Konečná a přidala aktuální fotografie z okolí Evropského parlamentu.

 
13:45
22. 3. 2016

Večer by se také měl mimořádně sejít kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vláda by měla posvětit zvýšená bezpečnostní opatření na území České republiky a řešit možné další kroky.

 
13:42
22. 3. 2016

Úterní jednání Poslanecké sněmovny, které startuje ve 14:00, začne minutou ticha. „Pokud se nic závažného už nestane, požádal jsem ministra vnitra Milana Chovance po dohodě s vedením sněmovny, aby podal aktuální informace v těchto souvislostech,“ řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

 
13:36
22. 3. 2016

Bilance útoků v Bruselu stoupla na 34 mrtvých, uvedla televize VRT. V metru zahynulo 20 lidí a na letišti 14. Oficiální bilance z letiště je 11 obětí.

 
13:27
22. 3. 2016

Radikální hnutí Islámský stát se přihlásilo k teroristickým útokům v Bruselu. Prohlášení učinilo přes agenturu Amak, která radikály podporuje.

 
13:20
22. 3. 2016

Prezident Miloš Zeman zaslal belgickému králi Philippemu kondolenční telegram. „Jsem hluboce znepokojen rostoucím násilím v nitru Evropy, kterou jsme se v uplynulých letech naučili vnímat jako baštu demokracie, tolerance, lidskosti a bezpečí,“ napsal v něm mimo jiné. 

 
13:04
22. 3. 2016

Kvůli útokům v Bruselu zvýšila svou ochranu kromě Temelína také jaderná elektrárna Dukovany. Platí v nich teď stupeň ochrany číslo 1, který je vyhlašován v případě zhoršené bezpečnostní situace v zahraničí, zejména v zemích EU.

 
13:02
22. 3. 2016

Server iDnes.cz informuje na základě svého spolupracovníka v Belgii, že v bruselském metru byly nalezeny další nálože, které pyrotechnici kontrolovaně odpálili. 

 
12:55
22. 3. 2016

Belgické bezpečnostní složky údajně nalezly v odletové hale letiště v Bruselu kalašnikov. 

 
12:54
22. 3. 2016

Bezpečnost v pražském metru hlídá v souvislosti s útoky v Bruselu policie. Takto hlídkují ozbrojení muži zákona ve stanici Můstek na Václavském náměstí.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:52
22. 3. 2016

České ministerstvo zahraničí varuje před cestami do Bruselu. Doporučuje „odložit cesty do stabilizace bezpečnostní situace v zemi“ a Čechy v hlavním městě Belgie nabádá k omezení pohybu na veřejných místech. Aktualizované informace budou uvedeny na webu Černínského paláce.

 
12:44
22. 3. 2016

Při teroristickém útoku v Bruselu byl zraněn i jeden slovinský diplomat. Slovinský ministr zahraničí Erjavec řekl, že diplomat není v ohrožení života.

 
12:40
22. 3. 2016

V tomto příspěvku jsou vidět stovky lidí čekající v hangáru na bruselském letišti:

 
12:35
22. 3. 2016

Pařížská Eiffelova věž se dnes večer rozzáří v belgických barvách na počest obětem ranních teroristických útoků v Bruselu. 

 
12:31
22. 3. 2016

Před sídlem Evropské komise v Bruselu vlají vlajky EU na půl žerdi:

 
12:29
22. 3. 2016

Na sociálních sítích se v souvislosti s bruselskými událostmi objevily i fotografie zatýkání. Bližší informace zatím nejsou známy: 

 
12:27
22. 3. 2016

Při útocích na bruselském letišti zahynulo podle belgické ministryně zdravotnictví 11 lidí, dalších 81 bylo zraněno. Dosud se hovořilo o 13 mrtvých.

 
12:19
22. 3. 2016

Stupeň ochrany zvýšila po teroristických útocích v Bruselu i jihočeská jaderná elektrárna Temelín. Opatření se týká např. monitoringu okolí a kontrol u vstupu.

 
12:17
22. 3. 2016

Belgický premiér Michel označil výbuchy v Bruselu za terorismus, již dříve tak učinila prokuratura. Michel bez upřesnění řekl, že zahynulo mnoho lidí.

 
12:15
22. 3. 2016

Strach v ulicích a přísná opatření v Europarlamentu. Český politik popsal pro Blesk.cz situaci v Bruselu. 

 
12:13
22. 3. 2016

Další snímky z belgického hlavního města, otřeseného výbuchy, se objevily na sociálních sítích:

 
12:11
22. 3. 2016

Belgický prokurátor uvedl, že všechny tři úterní výbuchy v Bruselu byly teroristickými útoky.

 
11:58
22. 3. 2016

Podle posledních zpráv si exploze v metru v Bruselu vyžádala až 15 mrtvých a 55 zraněných, deset kriticky. V centru byly slyšet další menší výbuchy, možná jsou kontrolované.

 
11:56
22. 3. 2016

Na Twitteru se objevil i tento vzkaz útočníkům:

 
11:54
22. 3. 2016

Německé dráhy kvůli útokům v Bruselu zastavují mezinárodní rychlíky do belgické metropole.  

 
11:52
22. 3. 2016

V blízkosti stanice metra Maalbeek se nachází Pražský dům, ale všichni jeho obyvatelé jsou v pořádku, informoval reportér Českého rozhlasu. 

 
11:48
22. 3. 2016

Na sociálních sítích se objevila tato fotografie z bruselského metra po výbuchu:

 
11:45
22. 3. 2016

Mezi Prahou a Bruselem bylo dnes naplánováno 10 letů. Odletěly jen dva ranní z Prahy, jeden z nich uvízl v Bruselu. Další 2 z Belgie nestihly odletět.

 
11:42
22. 3. 2016

Zdravotníci odvážejí zraněného od stanice metra Maalbeek, kde ráno došlo k výbuchu. 

 
11:41
22. 3. 2016

Sociální síť Facebook spustila aplikaci, prostřednictvím které o sobě mohou dát lidé v Bruselu vědět, že jsou v pořádku. Dostupná je zde.

 
11:37
22. 3. 2016

Podle nepotvrzených zpráv se k výbuchům v Bruselu přihlásila organizace Islámský stát. 

 
11:35
22. 3. 2016

Podle belgických médií došlo ke kontrolované explozi podezřelého balíčku v jedné z bruselských ulic.

 
11:34
22. 3. 2016

Na Twitteru se objevilo další video zachycující evakuaci cestujících z bruselského metra:

 
11:29
22. 3. 2016

„Zhruba v 10:45 z letadla ČSA vystoupili cestující spolu s posádkou z letadla. V péči místních složek byli převezeni na letiště. V Bruselu probíhá rozsáhlá bezpečnostní kontrola, které se musí podrobit každý, nejspíše bude prohledáno i letadlo,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petcim ( 23. března 2016 07:24 )

tato rovnice také není úplně dobře....ale souhlasím že většina teroristů jsou muslimové...

pavlik_prca_psy ( 23. března 2016 00:03 )

Tak co jste tady za dnešek vydebatovali, vy chytrolíni? . Nebudu to číst, ale určitě primitivové psali, že všichni muslimové jsou teroristi a že by je utopili a zastřelili atd., že jo? Jste banda buzerantů se Zemanem v čele a Ovčáčkem v pr-deli

zednik ( 22. března 2016 22:57 )

 Aha, tak to mě uniklo. Jistě ale skřehotala něco o tom, že je v šoku a nesmíme to ale spojovat s uprchlickou invazí... bla bla bla Má tam totiž milion těch "hodných". Z toho je 8,5 tisíc raikálů ( teroristů v záloze).

byvalyvoIiccssd4 ( 22. března 2016 22:38 )

Komunista byl tvůj estébácký fotr a to tě hrozně tíží.

sendrasak ( 22. března 2016 22:21 )

Jsi jenom ubohá bolševická lůza.

Zobrazit celou diskusi