Bruselem dnes ráno otřásly exploze. Výbuch na bruselském letišti si vyžádal nejméně 13 mrtvých a 35 zraněných. U odletové přepážky American Airlines byly pravděpodobně odpáleny dvě bomby. Podle webu Conflict News mohlo jít o sebevražedný útok.

Kolem půl desáté dopoledne došlo k dalšímu výbuchu. Tentokrát ve stanici metra Maalbeek, která se nachází poblíž budovy Evropského parlamentu. I v metru je nejméně 15 mrtvých a několik zraněných.

Policisté hlídají metro i letiště v Praze

„V souvislosti s dnešními teroristickými útoky na bruselském letišti Zaventem přijala neprodleně česká cizinecká policie zvýšená opatření na pražském Letišti Václava Havla. Do služby byli povoláni specialisté na vyhledávání výbušnin, zintenzivňuje se hlídková činnost před všemi terminály i v tranzitních částech letiště a zvýšená pozornost je ze strany policie směřována zejména na lety a cestující z Belgie a nadále i z Francie,” uvedla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Hlídky posílili policisté i v pražském metru. „Policie rozšířila bezpečnostní opatření i na pražské metro, to znamená, že zde zvýší počet hlídek. Zároveň apelujeme na naše zaměstnance, aby více dohlíželi na odložené věci v prostorách MHD,” uvedla pro Blesk.cz tisková mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Mají se lidé bát? 

„Mají, nemají… Samozřejmě že k tomu dojít může, ale aby si člověk kvůli této potenciální hrozbě přehodnotil celý svůj život a začal se chovat úplně jinak, přestal chodit na některá místa a přestal cestovat, to prostě nedává smysl. Navíc je to přesně to, o co se teroristé pokoušejí – vyvolat paniku, vyvolat strach. Kromě toho, že chtějí samozřejmě reklamu, což jim média v tuto chvíli bohatě poskytují. To je to, po čem oni touží, proč to vlastně dělají. Nemá cenu tomu ale podléhat, je to věc, se kterou bychom se měli naučit žít. Protože takový je prostě svět a spoléhat na to, že se nikdy nic nestane, to prostě není možné, protože se stane, určitě se stane,” řekl Blesk.cz bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák.

Šéf civilní rozvědky Karel Randák podotýká, že se teroristé snaží pouze vyvolat strach a paniku.
Autor: archiv Blesku

„Je to jen prevence,” říká policie

Policie bude svá opatření nadále rozvíjet a upravovat podle dalších dostupných informací přicházejících z Belgie a aktuální bezpečnostní situace. „V tuto chvíli ubezpečujeme veřejnost, že policie nemá žádné indicie o tom, že by občanům České republiky hrozilo jakékoliv nebezpečí,” dodala Rendlová.

Video
Video se připravuje ...

Policisté na Můstku obchází v pravidelných intervalech z místa na místo. Eva Fornálová

Informaci, že v Praze nehrozí žádný teroristický útok, potvrdila i pražská primátorka Adriana Krnáčová, která zároveň vyjádřila pozůstalým obětí útoku v Bruselu soustrast. „To, co se stalo v Bruselu, je otřesné, ohavné a naprosto zbabělé. Vyjadřuji tu nejhlubší soustrast všem pozůstalým a věřím, že strůjci těch šílených útoků budou co nejdříve dopadeni a souzeni. Evropa musí v těchto chvílích demonstrovat sílu a jednotu a ukázat, že nechce žít v neustálém strachu z terorismu. Nemáme žádné informace, že by Praze hrozilo bezprostřední nebezpečí, přesto bezpečnostní orgány z preventivních důvodů posílily hlídky na Letišti Václava Havla a také v metru,” uvedla primátorka. 

Primátorka Adriana Krnáčová vyjádřila soustrast pozůstalým, zároveň uvedla, že Praze bezprostřední nebezpečí nehrozí.
Autor: Foto: A. Malachovský, D. Černovský