Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dvě sídla Evropského parlamentu? Vyhozené miliardy, čertí se čeští politici

Autor: Tomáš Polák - 
30. května 2016
06:40

Dvanáctkrát ročně se stěhují. Dvanáctkrát ročně platí stovky tisíc korun za „zbytečné“ přesouvání sem a tam. Řeč je o Evropském parlamentu, jehož oficiálním sídlem a místem konání většiny plenárních zasedání je francouzský Štrasburk. Všechno ostatní se ale koná v 500 kilometrů vzdáleném belgickém Bruselu. Proti dvěma sídlům parlamentu horlivě bojují čeští europoslanci.

„Je to bohužel čistě byrokratická překážka, v těch základních smlouvách Evropské unie je napsáno, že Evropský parlament zasedá dvanáctkrát ročně ve Štrasburku, ale všechny ostatní instituce, výbory, politické skupiny a všechno ostatní zasedá logicky tady v Bruselu, protože tady sídlí všechny ostatní instituce; je tady Evropská komise, je tady i Evropská rada,“ vysvětlil Blesk.cz český europoslanec Jan Zahradil (ODS). Ten už několik let bojuje za sloučení dvou sídel do jednoho.

Vlády členských států Evropské unie se rozhodly jednomyslně stanovit sídla orgánů EU už v roce 1992. Kromě Štrasburku a Bruselu byl určen ještě sekretariát Parlamentu v Lucembursku, tam momentálně pracuje 2482 převážně administrativním pracovníků. Ti se ale během roku nikam stěhovat nemusí.

Miliardy ročně, tuny emisí

„Je to zhruba 180 milionů eur ročně (v přepočtu 4,8 miliard korun) těch dvanáct stěhování a dokonce pro naše zelené kolegy, aby měli také čím argumentovat, jsme to přepočítali na emise CO2, takže ti zase chodí a říkají, že těch dvanáct stěhování vyprodukuje tisíce CO2 tun ročně,“ přiblížil Zahradil. Podle odhadů emise spojené s přepravou tvoří celkem 11 % všeho uhlíků vyprodukovaného Parlamentem ročně.

Jakákoliv změna stávajícího systému by musela být součástí nové smlouvy, přičemž by ji muselo jednomyslně schválit všech 28 členských států. „Jenže to by s tím musela souhlasit i Francie, na jejímž území se ten Štrasburk právě nachází a pro kterou je to prestižní záležitost,“ řekl Zahradil.

Počet nespokojených europoslanců, kteří bojují za jedno sídlo, se podle Zahradila zvětšuje. „Podle mě k tomu jednou dojde, jediný problém podle mě je, že samozřejmě Francie bude chtít nějakou kompenzaci, aby se třeba nějaká jiná Evropská instituce do toho Štrasburku umístila. Ale oni už toho mají dost. Mají tam Radu Evropy, mají ta Evropský soud pro lidská práva,“ myslí si.

Předražené hotely

Neustálé stěhování a hlavně nehospodárnost dráždí i další českou europoslankyni a členku výboru pro rozpočtovou kontrolu Martinu Dlabajovou. „Je to hodně nehospodárné ale zase já vždycky říkám, že historicky tam nějaké důvody byly a v podstatě ten Štrasburk je takový symbol toho, že Francie a Německo mělo politickou vůli spolupracovat, tak beru to i symbolicky. Ale to víte, že já když vidím do těch financí, tak ta nehospodárnost a ty finance, které se na to vynakládají, mně docela vadí,“ řekla Blesk.cz.

Kvůli častému stěhování jsou na chodbách Evropského parlamentu k vidění speciální krabice, které se ani neuklízejí. Černé zabezpečené boxy využívají pracovníci Evropského parlamentu k přemisťování důležitých dokumentů i osobních věcí. Kvůli zvýšené poptávce bývají v době plenárních zasedání hotely ve Štrasburku extrémně drahé. Není divu, že hoteliéři a restauratéři pak na francouzskou vládu tlačí, aby nepolevila.

panda82 ( 30. května 2016 08:49 )

Jojo to jsou ti svatí, co si nezametou před svým prahem, a kecají a kecají, lidé skáčou jak oni pískají, a naši europoslanci z toho nic tyjou a tyjou, když se mrknem kdo tam je a co můžou vymyslet, te´d se tam prý chce prokecat Kalousek, tak vidíme tu kvalitu blbostí co vymyslí

joudajoudovy ( 30. května 2016 07:57 )

pouze mlaceni shnile slamy. kdyby jim nekdo sahnul na plat a diety, to byl mazec s prechodem na ticho po pesine....

hanka666 ( 30. května 2016 07:14 )

To jsou ti, co nám pak vykládají, že nám 10 na měsíc musí stačit. Zasranci jedni. Kdy už to kuwa skončí ten bruselský diktát???

botupl ( 30. května 2016 06:56 )

vždyt se Vám to líbí vyžraný prasata jezdit za velké peníze a vymýšlet kraviny ,klackama hnát by Vás měli všechny do jednoho EU není k ničemu

Zobrazit celou diskusi