Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Selhala v Bruselu policie, když atentátníky před útokem pustila? Expert má jasno

Autor: Václav Lang - 
23. března 2016
12:55

Bratry Khalida a Brahima El Bakraouiovy, kteří se v úterý odpálili na letišti v Bruselu, už minulý týden zřejmě zadržela policie. Bylo to však kvůli jinému kriminálnímu činu a pro nedostatek důkazů je zase pustila. Šlo o selhání belgických strážců zákona? Podle bývalého ředitele civilní rozvědky a odborníka na bezpečnost Karla Randáka nikoliv. „Vy prostě nemůžete preventivně někoho zadržet,“ uvedl pro Blesk.cz.

„Podle mého názoru to zrovna v tomhle konkrétním případě není selhání policie. To máte, jako když zastavíte někoho v autě a budete mu kontrolovat doklady, pak ho propustíte, protože je to normální řidič, a on za 200 metrů přejede maminku s kočárkem na přechodu,“ uvedl pro Blesk.cz Randák.

Bratry Khalida a Brahima El Bakraouiovy, kteří se v úterý odpálili na letišti v Bruselu, podle belgické televize RTBF zadržela už minulý týden policie při rozsáhlé razii ve městě. Nevznesla proti nim ale žádné obvinění a 16. března je zase pustila na svobodu.

„Prostě kontrolovali nějaké dva lidi, a i kdyby ti lidé měli záznam, tak pokud v tom okamžiku proti nim nic konkrétního nemáte, tak je v zásadě nemůžete zadržet,“ uvedl Randák a dodal: „Vy prostě nemůžete preventivně někoho zadržet, pokud nemáte jasné důkazy, ani na základě v zásadě žádných indicií. To, že někdo patří k nějaké skupině, byť radikální, ještě neznamená, že jste v demokratickém státě oprávněn ho zadržet.“

Bezvládná těla v odletové hale. Bezvládná těla v odletové hale. | ČTK

„Belgie dlouhodobě podcenila bezpečnost“

Podle Randáka je chyba spíš v tom, že v Belgii dlouhodobě podcenili bezpečnostní situaci. Tajné služby podle něj nezvládly situaci tím, že nedostaly mezi radikální skupiny, které se zdržují v konkrétních čtvrtích, svého člověka.

„Informoval by je o tom, co se vlastně děje. Ale na to se vykašlali, protože si mysleli, že žádné nebezpečí tihle lidé nepředstavují, ale v tom se setsakramentsky pletli. V tom je to podcenění, v tom je to selhání, ne v tom, že teď někoho nezadrželi,“ uzavřel bývalý šéf české civilní rozvědky.

Také po loňských útocích v Paříži se ukázalo, že belgičtí policisté dva z útočníků již dříve zadrželi, ale následně je zase propustili, protože se prý nezdáli být hrozbou. Jednalo se o bratry Brahima a Salaha Abdeslamovi. První z nich pak v listopadu spáchal sebevražedný atentát nedaleko klubu Bataclan, druhého dopadla policie minulý týden. Spekuluje se, že to mohlo vést k úterním výbuchům v belgické metropoli.

Čtěte také: Vše o teroristických útocích v Bruselu

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

pekaaaros ( 24. března 2016 15:35 )

autobus 124. podle vysokého čísla linky bych to tipoval na Prahu. Že? No něco vám řeknu, nemůžete podle chování lidí v Praze soudit celý český lid. Tak to prostě nefunguje. Já v Praze žil pár let a můžu říct, že Pražáci jsou fakt jiní. ;)

ginna15 ( 24. března 2016 07:59 )

Už se citim bezpečně vy volové...Včera jsem viděla jak v buse 124 napadl vzteklej magor řidiče a rozbil mu obličej a nikdo,NIKDO z cestujicích se ho nezastal jen asi 50 lety pán s pejskem za bundou se ozval když ho chtěli napadnout také a vyzval ty grázly aby opustili autobus a chystalo se k rvačce.Policie dorazila asi po 20 min.a tvařila se jako by jen někdo rozlil mlíko na chodníku...Česky lid je bud samej srab,nebo srabskej agresivni kretén !!!!!!!

pekaaaros ( 23. března 2016 18:56 )

policie dělá, co zákony nařizují. To spíš ty nesmyslné a zvrácené západní demokratické hodnoty jsou spíš proti demokracii. Vůbec všechno, kde se používá přívlastek "demkoratický" smrdí. NDR počínaje , kapitalistickou pseudodemokracií konče.

ota.kavan@... ( 23. března 2016 14:50 )

Jestliže v demokratickém státě někoho zadržíte a i když víte že patří k radikální skupině musíte ho propustit? Pak nechci žít v demokratickém státě.

lm2209 ( 23. března 2016 13:31 )

No to je výborné !!! vy NEMŮŽETE nikoho preventivně zadržet... a on MŮŽE pozabíjet lidi na letišti, ulici..jen tak...nudil se,je tak vychován ,aby zabíjel...Děláte si srandu,že ??? Jeho DNA byly nalezeny na bombách v Paříži!!! Co chcete víc?!?! Ten Váš debilní pseudohumanismus nás všechny a hlavně naše děti bude stát život ..vy I D I O T I... Na CO si to hrajete ????

Zobrazit celou diskusi