Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bruselský terorista uklízel v europarlamentu. Byl to nejspíš Laachraoui (†25)

Autor: simao, ČTK - 
6. dubna 2016
19:25

Terorista pracoval dříve jako uklízeč. Jeden z bruselských atentátníků, kteří rozpoutali teror v srdci Evropské unie, pracoval v budově europarlamentu jako zaměstnanec úklidové firmy. Se zprávou přišla rakouská agentura APA a následně ji potvrdil mluvčí evropského parlamentu Jaume Duch Guillot. Jméno neupřesnil, ale podle jiného bruselského úředníka to byl Najim Laachraoui (†25). Tedy Belgičan, který se odpálil na letišti a měl podíl zřejmě i na teroristických útocích v Paříži.

Brusel se pomalu vzpamatovává z nedávného teroru na letišti Zaventem a v ulicích v oblasti, kde sídlí řada institucí Evropské unie. Útok se odehrál také ve stanici metra Maelbeek, která leží v docházkové vzdálenosti od sídel Evropské komise i Evropského parlamentu.

Jeden z teroristů byl přitom zaměstnancem firmy, která uklízela právě v budově europarlamentu, tvrdí nyní rakouská tisková agentura APA. Podle mluvčího instituce tu muž pracoval v letech 2009 a 2010 jako zaměstnanec firmy najaté na úklid. Evropský parlament se hájí tím, že v té době neměl dotyčný kriminální minulost.

Belgický premiér: Přichází úspěchy i chyby. Abdeslama jsme chytili

K bruselským útokům došlo 22. března, vyžádaly si 32 obětí a na tři stovky zraněných. Podle belgického premiéra Charlese Michela atentáty opět ukázaly, že pro úspěšný boj proti terorismu je nezbytné prohloubit mezistátní spolupráci tajných služeb.

Právě Michel měl k útokům a současným opatřením v Belgii ve středu další tiskovku. „Uvědomuji si, a byl to případ Bruselu a také dalších útoků, že lidé, kteří tyto útoky provádějí, jsou často v registrech některých služeb,“ řekl Michel. „Absolutní prioritou musí být zlepšení databází, aby se takovým útokům dalo zabránit,“ dodal.

Premiér rovněž obhajoval práci belgické rozvědky, která po atentátech čelí kritice. Jeden z útočníků měl být prý v minulosti dvakrát vyhoštěn Tureckem, Belgie o tom prý byla informována. Michel upozornil, že v boji proti terorismu zažívají státy úspěchy i chyby. „Chytili jsme Salaha Abdeslama za několik měsíců. Najít bin Ládina trvalo deset let,“ připomněl Michel zadržení Abdeslama právě v Belgii.

Abdeslam je jedním ze strůjců loňského teroru v Paříži. Loni v létě dle serveru Aktuality.sk mimochodem pobýval tři dny i na Slovensku, což ale podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka není ani potvrzeno, ani vyvráceno.

Obraz zkázy: Bruselské letiště Zaventem dva dny po teroristických útocích Obraz zkázy: Bruselské letiště Zaventem dva dny po teroristických útocích | Reuters

V europarlamentu budou jednat o boji s terorismem

S ohledem na informaci, že bruselský atentátník měl dříve přístup do budovy europarlamentu, je pak pikantní, že o hrozbách terorismu se bude jednat už ve čtvrtek právě tady.

Sejde se tam výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. „Evropští občané naprosto oprávněně očekávají, že jejich vlády a Evropská unie přijmou konkrétní opatření v boji proti džihádistickému terorismu,“ zdůraznila při té příležitosti místopředsedkyně EP a francouzská socialistka Sylvie Guillaume.

Ozývají se však hlasy, že k zásadním opatřením mělo dojít již po atentátech v Madridu (2004) či Londýně (2005). Nyní se v EP jedná o směrnici o boji proti terorismu či o směrnici o kontrole nabývání a držení zbraní.

I o tom mluvil Blesk.cz se stínovou zpravodajskou pro tuto směrnici Ditou Charanzovou (ANO). Europoslankyně stejně jako další zamířila právě do Bruselu a na svém účtu na Twitteru upozornila: „V centru EU jako ve válečné zóně. Bruselské letiště se do plného provozu jen tak nevrátí.“

„Ta sekvence jde hodně rychle po sobě. Paříž dvakrát, možná jsme už zapomněli, že předtím byl Madrid, Londýn... Je to chyba, už tehdy jsme měli přejít od politických proklamací k nějaké akci. Mou největší obavou je to, že asi už nikdy nebudeme mít klid, který jsme měli předtím, až si na to bohužel budeme muset zvyknout,“ uvedla Charanzová pro Blesk.cz.

„Musíme si uvědomit to, že teroristické útoky se netýkaly jen Belgičanů, Francouzů, že jsou to útoky proti nám. Proti našemu stylu života, proti tomu, jak žijeme, jací jsme. Musíme k tomu přistoupit – a já doufám, že se to povede – všechny země EU jednotně. Protože terorismus hranici nemá a my bohužel je v celé řadě oblastí v tuto chvíli máme,“ dodala europoslankyně. 

freunde ( 8. dubna 2016 09:40 )

Tak to jsou v Belgii hoodne benevolentní a extra v EU parlamentu, my kdyz dostaneme stavbu která se týká úradu ,objektu vlady,banky,vojenské prostory ,tak musíme dolozit data vsech zamestnancu a z tretích zemí "neexistuje"ze by byli v v techto oblastech zamestnáni a to platí i na úklid.Teoreticky je to jejich chyba

pekaaaros ( 6. dubna 2016 21:55 )

SRDÍČKO, SLUNÍČKO, BUM

rumungro ( 6. dubna 2016 20:43 )

Jestli ta euroblbka má v úmyslu zvykat si žít jakoby ve válečné zóně,tak už ji EU vymylo mozek. Babiš by měl,to co zbylo,vyhodit.

honza54.. ( 6. dubna 2016 18:52 )

Asi uklízel špatně, když ten barák ještě stojí.

308win ( 6. dubna 2016 18:47 )

Přece si neodpálí své ochránce to by byl padlý na hlavu. Národní vlády a obyvatelstvo je většinově proti bubákům, teda až na ultralevicové pomatence včetně Makrely

Zobrazit celou diskusi