Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Do Bruselu se po teroru vrátily i lety z Prahy. Provoz je ale stále omezený

Autor: ČTK, tmp - 
4. dubna 2016
20:10

Minuta ticha a pak dlouhý potlesk zaměstnanců letiště. Tak vypadal vůbec první nedělní odlet z bruselského letiště Zaventem, které se pomalu vzpamatovává z krvavého teroru. Mezi Prahou a Bruselem se provoz obnovil až o den později. Potvrdila to mluvčí pražského Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Pražské letiště mělo na pondělí zkoordinováno s Bruselem jeden let z Belgie do Prahy a zpět. „Let dorazil, a to dokonce o něco dříve před plánovaným příletem, v 17:47. Na úterý je opět naplánován jeden let s příletem v 18:00 do Prahy a odletem zpět do Bruselu v 18:40,“ řekla Janoušková. Spoje mezi Prahou a Bruselem létají také na letiště Charleroi, které ale obvykle ročně obslouží několikanásobně menší počet cestujících než Zaventem.

Letiště Zaventem bylo uzavřeno pro osobní lety od 22. března, kdy dvojice sebevražedných atentátníků zdevastovala odletovou halu. O hodinu později se třetí sebevrah odpálil v bruselském metru.

Bruselská prokuratura v pondělí upřesnila, že ze 32 obětí jich 16 zahynulo při dvojitém pumovém útoku džihádistů na letišti Zaventem a ostatních 16 při atentátu ve stanici metra Maalbeek. Mezi hospitalizovanými je 33 Belgičanů a 33 občanů 18 jiných států. Jsou rozmístěni ve 22 nemocnicích. Dva z nich se léčí ve Francii.

První letadlo s cestujícími od útoků vzlétlo v neděli. Odlet do destinace Faro na jihu Portugalska provázel potlesk padesátky zaměstnanců letiště a leteckých společností, kteří o chvilku dříve minutou ticha uctili památku obětí. Celkem tři nedělní lety označil šéf letiště Arnaud Feist za „signál naděje“, ale potrvá ještě měsíce, než se letiště vrátí k plnému provozu. Letiště Zaventem podle agentury AP před útoky obsluhovalo 600 letů denně a v únoru odbavilo 1,5 milionu cestujících.

Přečtěte si: Vše o teroru v Bruselu

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi