Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policisté v noci zasahovali v líhni teroristů: Zatkli dalších šest podezřelých

Autor: ČTK - 
25. března 2016
07:24

Belgické úřady budou pokračovat ve vyšetřování úterních teroristických útoků, které si vyžádaly nejméně 31 lidských životů a při kterých bylo na 300 osob zraněno. Ve čtvrtek večer zadržela policie při raziích šest podezřelých osob. Uctít památku obětí do Bruselu přijede americký ministr zahraničí John Kerry.

Belgická policie zatkla ve čtvrtek večer šest lidí v souvislosti s úterními teroristickými útoky. Podezřelé osoby zadržela při raziích provedených od 21:00 v bruselském regionu, uvedla belgická televize RTBF. Tři z nich zatkly bezpečnostní složky v těsné blízkosti federální prokuratury v plném centru Bruselu, sdělil podle agentury AFP mluvčí prokuratury Eric Van Der Sypt.

Podle RTBF dvě razie podnikla policie v nechvalně proslulé čtvrti Schaerbeek, která je označována za líheň islámských radikálů v Belgii. Policisté zasahovali také například v takzvané evropské čtvrti, kde jsou instituce Evropské unie.

Kerry, který přijede v pátek do Bruselu, by se měl setkat s belgickým premiérem Charlesem Michelem, jehož prostřednictvím chce vyjádřit soustrast belgickému lidu. Přislíbit by měl pomoc USA při vyšetřování atentátů, jak už to před ním učinili i americký prezident Barack Obama a viceprezident Joe Biden. Oběti atentátů chce uctít položením věnce.

Belgická policie mezitím pokračuje ve vyšetřování atentátů na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek. Jasná zatím není identita jednoho ze tří podezřelých z letiště, který se na rozdíl od dvou zbylých neodpálil a z místa činu uprchl. Nadále policisté zjišťují také to, co se stalo s mužem, který do metra doprovázel atentátníka Khalida El Bakraouiho.

Od čtvrtečního večera platí v Belgii místo čtvrtého opět třetí, tedy druhý nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření. Vedoucí krizového štábu to zdůvodnil tím, že hrozba teroristického útoku už není bezprostřední. Mimo provoz je i v pátek letiště Zaventem. Pro osobní dopravu by se mohlo otevřít nejdříve v pondělí.

308win ( 25. března 2016 12:58 )

Není pravda že každý muslim je terorista,ale každý terorista je muslim!!!!!

zigzag ( 25. března 2016 11:13 )

Nejsi daleko od pravdy, protoze nikdo nevì co jsou zac a ze cekajì na azyl pod ochranou neziskovky Cooperativa Auxilium urcite nenì zàrukou, ze jsou neskodnì

montevideo ( 25. března 2016 10:26 )

Zatkli 6 teroristů a pak je odvezli do Vatikánu, kde jim papež myl a líbal nohy .....

prycsnima ( 25. března 2016 10:03 )

 Pro mne je každý muslim podezřelej.Dle mne jsou schopni poslat i svoje děti ovázané granátama do davu .

vlajo ( 25. března 2016 08:29 )

Je potřeba obnovit ve všech státech trest smrti pro teroristy.Nechci živit nějakou špínu odsouzenou na doživotí.Okamžitě je posílat zpátky a nebo potopit lodě na moři jinak to neskončí.Pro ty kteří budou argumentovat že na lodích jsou děti mám toto.Jsem táta 3 dětí a nechci se dožít něčeho jako byl Brusel nebo Francie Turecko.Bát se je někam pustit aby je nějaký čmoud znásilnil nebo zabil.Nejsem rasista ale táhněte do haj....Udělal jsem si zbroják a bude mi jedno jestli ho použiju na dospělého chlapa ženu nebo dítě ale svoje blízké budu chránit.Tak a teď do mě.

Zobrazit celou diskusi