Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žantovský: Evropa musí zpomalit a eurokomisaři zjistit, jak se jezdí na kole

Evropská komise neumí podle Michaela Žantovského jezdit na kole. Jinak by věděla, že se dá také zpomalit, ne jen šlapat dále.
Evropská komise neumí podle Michaela Žantovského jezdit na kole. Jinak by věděla, že se dá také zpomalit, ne jen šlapat dále.  (Autor: Blesk / Daniel Přibyl, scom)
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. června 2016
06:15

Evropská unie má budoucnost, musí ale zpomalit a zaměřit se na to, co není zcela dotažené. Jako například jednotný trh. A pokud Evropská komise obrazně tvrdí, že musíme na tom kole šlapat dál, pak je vidět, že na něm nejezdí často. V rámci Pražského evropského summitu to na jedné z debat prohlásil diplomat Michael Žantovský.

„Komise tvrdí, že je to jako jízda na kole – musíme dál šlapat. Ukazuje to, že Evropská komise moc nejezdí na kole. Vždyť se dá třeba zpomalit,“ rýpl si do týmu, jehož členkou je také Věra Jourová (ANO), ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Poukázal tak na to, že Evropská unie bude muset zapracovat na řadě „nedodělků“, jako je například jednotný trh. Ten je podle bývalého velvyslance ve Velké Británii „upečen jen napůl“.

To potvrdila také španělská exministryně zahraničních věcí Ana Palacio. „Když zůstanu u toho přirovnání s kolem. Evropská komise občas vypadá, jako by jí spadl řetěz a šlapala naprázdno. Jsou nařízení, která mají třeba 26 možností pro jednotlivé státy. Když mám bramboru z vnitřního evropského trhu, nevím, jestli byla hnojena podle španělských standardů nebo nějakých jiných,“ přiblížila Palacio.

Žantovský pak s odkazem na Václava Havla vidí největší problém Evropské unie ve ztrátě identity. „Například euro. Skončili jsme s bankovkami, na kterých jsou počítačově udělané mosty a podobně. Jako kdybychom jakožto Evropané neměli nic, na co bychom mohli být hrdí, smutní někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla.

Španělsko si s uprchlíky poradilo, kritika se mu ale nevyhnula

Budoucnost Evropské unie se v poslední době diskutuje především kvůli uprchlické vlně. S přívalem migrantů se už v minulosti potýkalo například Španelsko a jak zdůraznila jeho bývalá ministryně, vyslechlo si k tomu své.

„Jsme vázáni Lisabonskou smlouvou a Ženevskými konvencemi. Nikdy jsme se ale nezavázali k tomu z nich udělat naše občany, rezidenty. Španělsko bylo kritizováno za své bilaterální smlouvy se Senegalem, Marokem a dalšími zeměmi kvůli lidským právům. My jsme se s migranty ale museli vypořádat, a teď se k nám všichni dívají, ne protože bychom byli lepší, ale protože jsme ten problém museli vyřešit a protože u nás byla politická vůle,“ popsala nedávnou situaci Ana Palacio.

Podle Žantovského je práce některých národů v oblasti migrace obdivuhodná, jiné státy ale po právu zaslouží kritiku. „Obdivuji, co udělali Italové nebo Španělé. Ale je těžké být solidární s někým, kdo se nechová zodpovědně,“ narážel diplomat na laxní postup Řeků a otevřenou náruč Němců.

salto ( 8. června 2016 10:47 )

Skutr ano - říkali jsme sku.vený trpaslík

mikade ( 8. června 2016 07:01 )

lépe bych to neřekl...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa