Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Bude to řešení uprchlické krize? Brusel chystá společnou pobřežní superstráž

Autor: David Budai - 
7. června 2016
10:58

Jen letos už do Evropy přes moře přicestovalo na čtvrt milionu migrantů. To by se však mohlo změnit. Břehy evropských států možná už brzy ochrání nová pobřežní stráž. Návrh z pera Evropské komise už odsouhlasili ministři vnitra i příslušný výbor Evropského parlamentu. Přesto se zdá, že původní ambiciózní plány počítající s ochranou hranic už od léta padnou. Rozporuplné reakce navíc vzbuzuje jedna z pravomocí chystané stráže, podle které by mohla na území států zasahovat i bez jejich souhlasu.

Až 1500 osob připravených na okamžité nasazení by měla mít k dispozici chystaná pobřežní stráž, která by v Evropské unii mohla začít fungovat už v nejbližších měsících. Europoslanci z výboru pro svobodu a spravedlnost minulý týden schválili návrh na zřízení samostatné organizace, která nahradí současnou agenturu pro ochranu vnějších hranic Frontex. Následovali tak „ano“ ministrů vnitra členských zemí, kteří o této věci mluvili v dubnu.

Uprchlíci pod kontrolou

Kromě pravidelného hodnocení, jestli členské země EU plní své povinnosti při ochraně hranic, budou moci evropští pohraničníci přímo a bez souhlasu daného státu proti uprchlíkům zasáhnout, a to v okamžiku, kdy přestane zvládat nápor migrantů. Do oblasti pak budou poslány intervenční týmy, které zajistí ochranu hranic Unie. Pohraničníci by navíc státům měli pomáhat s vracením ilegálních běženců do zemí jejich původu.

Zjednodušeně bude mít stráž naprostou kontrolu nad uprchlíky směřujícími do Evropy a podle některých názorů by to mělo výrazně pomoci s řešením celé krize. Návrh připravila Evropská komise v prosinci a původně měla začít nová jednotka fungovat už od konce léta. Jenže politická jednání celou věc protahují. Po hlasování ve výboru budou nyní následovat jednání mezi Evropským parlamentem (EP) a Radou EU, tedy členskými státy pod vedením nizozemského předsednictví.

„Cílem je dosáhnout politické dohody do konce nizozemského předsednictví, tedy do konce června,“ řekl Blesk.cz lotyšský europoslanec Artis Pabriks, který je v EP zpravodajem tohoto návrhu. Pokud se bude jednat rychle, mohlo by se stihnout plenární hlasování o konečné podobě legislativy už v červenci nebo v září. „Evropská pohraniční a pobřežní stráž by pak mohla být vytvořena z kraje podzimu a být plně funkční ještě před začátkem zimy,“ uvedl Pabriks. Výhodou je, že nová pohraniční jednotka nevzniká úplně na zelené louce, ale nahradí stávající agenturu Frontex.

Původní plány se posouvají

Politická jednání jsou však nevyzpytatelná a zkušenosti z minulosti ukazují, že všechno může trvat měsíce. Některé státy jako Polsko navíc mají problém třeba s kontroverzní pravomocí stráže, která by mohla zasáhnout i proti vůli dotčené země. Maďarsko pak funkčnost stráže zpochybnilo úplně. „Osobně nevěřím, že by se to mohlo stihnout hlasováním v červenci. Nejdříve září, ale záleží, na čem se Parlament s Radou dohodne a jak bude vypadat finální návrh,“ řekl Blesk.cz zdroj z přímo z EP.

Evropští představitelé každopádně do nových opatření vkládají velké naděje. „Jde o první krok, bez něhož by všechna ostatní opatření k vyřešení migrační krize a zachráně Schengenu znamenala předem prohrané bitvy. Musíme Evropanům ukázat, že EU dokáže učinit rozhodnutí a být efektivní,“ dodává europoslanec Pabriks.

V roce 2015 do Evropy přes moře přicestovalo více než milion migrantů, letos už jich bylo více než 205 tisíc. Dva a půl tisíce jich zemřelo. Jen minulý týden agentura Frontex vytáhla z vody a zachránila 13800 uprchlíků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi