Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé si spletli řvoucí Romy s uprchlíky. Policii volají i na kominíky či dělníky

Autor: Matěj Smlsal - 
2. června 2016
05:21

Strach z uprchlíků způsobil, že lidé volají policii, i když vidí kohokoliv snědší pleti. Nejnověji vyjížděla policie k benzinové pumpě u Mohelnice, kde podle obsluhy zastavil autobus plný migrantů. I když šlo ve skutečnosti o slovenské Romy, zaměstnanci benzinové pumpy šíří video po Facebooku s komentářem: „Další přemísťování migrantů bez vědomí široké veřejnosti.“ A zbytečně tak víří další vlnu protiuprchlické nenávisti.

„Další přemísťování migrantů bez vědomí široké veřejnosti. Soudíme dle přesunu v 1 hod ráno bez asistence policie. Samozřejmě média a tisk mlčí. Sdílejte, ať všichni vidí, co se u nás ve skutečnosti děje a jak se u nás migranti chovají. Naštěstí byla naše obsluha pohotová a včas se na prodejně stihla zamknout,“ stojí na Facebooku čerpací stanice CSgold u Mohelnice.

Pod status, který sdílelo už přes 11 tisíc lidí, přiložili i video. Na něm je vidět autobus a skupinu Romů, kteří se mezi sebou pošťuchují, jedna žena dokonce během hádky upadne na zem.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová ale pro Blesk.cz vyvrátila, že šlo o uprchlíky. „Osoby, které se na videu nacházejí, jsou brigádníci ze Slovenska, kteří se vraceli z chmelové brigády v České republice zpátky na Slovensko. Na zmíněné benzínové pumpě zastavili, vystoupili a mezi některými jedinci došlo k hádce a následné potyčce,“ sdělila Rendlová.

Přivolaní policisté zjistili, že situaci ještě před jejich příjezdem uklidnil řidič autobusu, a také to, že k žádnému protiprávnímu jednání ani ke škodě na zdraví či majetku nedošlo. Poté autobus i s brigádníky odjel směrem na Mohelnici.

Jde tedy o další z řady případů, kdy lidé zejména na sociálních sítích popisují události, kterých byli svědkem, avšak všechny cizince či cizokrajně vypadající osoby mylně považují za běžence, kteří se svévolně pohybují po našem území bez vědomí policie. Rádi bychom veřejnost opětovně ujistili, že policie má pohyb nelegálních migrantů pod kontrolou a k žádnému masivnímu pohybu běženců přes naše území nedochází,“ vysvětila Rendlová.

30 uprchlíků uteklo do lesa, tvrdila politička

Jak mluvčí zmínila, nejde zdaleka o první případ, kdy někdo šíří nepravdivé informace o uprchlících. Nedávno to udělala šéfka plzeňské buňky strany SPD Tomia Okamury.

Na Facebook napsala, že na Rokycansku viděla, jak z autobusu uteklo přes dálniční přivaděč 30 migrantů. Byla to lež, i přesto ji sdílely tisíce lidí.

„Událost popsaná v příspěvku je naprosto překroucená a informace v něm uvedené se nezakládají na pravdě. V autobuse cestovali běžní cestující a zcela vylučuji, že došlo k útěku běženců, neboť se žádní na místě nenacházeli,“ sdělila mluvčí cizinecké policie Rendlová. Policie byla u meziměstského autobusu proto, že se střetl s osobním vozidlem.

Kominík se štětkou = uprchlík se zbraní?

Rendlová si vzpomíná i na řadu dalších případů, kdy lidé volali policii, protože se domnívali, že viděli migranty.

Kominíka v černém oblečení a se štětkou přes rameno považovali v Domažlicích za uprchlíka s dlouhou zbraní. Policie vyjížděla i do Nového Strašecí k větší skupině údajných běženců na zastávce autobusu. „Šlo o Romy ze Slovenska, kteří byli na brigádě sběru chmele v Srbči,“ stojí v zápisu městské policie.

Podle Rendlové lidé často volají policii i na dělníky, kteří si třeba krátí cestu přes les nebo přes vesnici.

„Zatím se nestalo, že by cizinecká policie na podnět občanů uprchlíka chytila. Ráda bych ale uvedla, že všímavosti a pozornosti občanů si velmi vážíme a jejich podněty vítáme, zároveň je však žádáme o větší obezřetnost při zveřejňování informací na sociálních sítích. Nejen na případech z poslední doby je jasně patrné, že skutek lze popsat zcela v rozporu s tím, jak se opravdu stal,“ dodala.