Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Lidé křičeli, že teče krev.“ Učitel i žák popsali drama při střelbě na autobus

Autor: mts, Zbyněk Schnapka - 
5. června 2016
19:28

75 lidí se vracelo ze Španělska do České republiky, když na ně ve Francii najednou někdo začal střílet. „Zaregistroval jsem tupou ránu do skla a potom zvuky lidí, že tam teče krev,“ popsal Blesk.cz učitel Jindřich Terč. Autobusem se vracely hlavně děti z plzeňské stodské základky, spolu s nimi ale cestovali i další lidé. Nejhorší zranění utrpěl starší manželský pár.

Neznámý střelec zasáhl autobus do předního skla. Střepy zranily několik lidí – jednomu školákovi způsobily dokonce krvácení z hlavy, nejhůř ale dopadl manželský pár starší 60 let. Žena, které střep poranil oko, zůstává v nemocnici. Jejímu manželovi ošetřili lékaři nohu. Všichni jsou mimo ohrožení života.

Jakmile lidé začali v autobusu křičet, že teče krev, učitel Jindřich Terč sehnal lékárničku. „Poskytli jsme první pomoc. která byla potřeba – to znamená nějaké obvazy,“ popsal.

Video  Učitel Jindřich Terč popsal okamžiky po střelbě na autobus.  - Zbynek Schnapka
Video se připravuje ...

Autobusem cestoval i žák 9. třídy Martin Líbl (15). „Najednou se ozvala děsná rána, výkřik, ať si lehnem na zem, a nikdo jsme pořádně nevěděl, co se děje,“ nastínil České televizi.

Střela prolétla celým autobusem

Střela školákům a dalším cestujícím svištěla kolem jejich hlav, než prolétla celým autobusem a zadním oknem se dostala ven. Alespoň to tvrdí majitel cestovky INEX Jan Janda. „Dovnitř vletěla předním sklem v patře autobusu. Pak trefila sloupek a čtvrté okno za řidičem vlevo. To má dvojité sklo. To vnitřní se rozbilo a střepy se vysypaly na cestující. Střela pak prolétla zbytkem autobusu až k zadnímu sklu. To rozbila a vyletěla ven. Zanechala po sobě otvor 120 x 40 centimetrů,“ řekl Blesk.cz Janda.

Poté ujel autobus ještě tři kilometry a zastavil na čerpací stanici. „Tam děti šly do bezpečí a kontaktovali jsme jak policisty, tak záchranku. Přístup všech byl profesionální, postarali se o nás bez problému, děti i účastníci byli v bezpečí,“ vzpomíná učitel Terč.

Na palubě pak bylo veselo

Děti prý byly nejdříve v šoku. „Ale zachovaly se naprosto profesionálně a nemuseli jsme řešit žádný závažný problém. Cesta zpátky proběhla v pořádku, přijel pro nás náhradní autobus, takže cesta do České republiky se nesla už v jiném duchu. Na palubě potom panovala i dobrá nálada,“ dodal Jindřich Terč.

Poškozený autobus prohlíželi ve Francii několik hodin policisté. „Zkoumali ho pět hodin a pak ho nechali odjet. Poté ho zastavili na francouzsko-německých hranicích, že ho znovu chtějí prozkoumat,“ sdělil majitel cestovky Jan Janda.

„Poruchy se stanou, ale střelbu jsem za 25 let, co to dělám, nezažil,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi