Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střelba na český autobus ve Francii: Dcery jsem chránila vlastním tělem

Autor: Zbyněk Schnapka, bud - 
6. června 2016
15:44

Kolem uší jim letěla střela. Stačilo málo a už tu nemusely být. Jejich máma je zalehla a své holčičky chránila vlastním tělem. Tohle drama se odehrálo v autobusu, na který zaútočil na dálnici ve Francii neznámý střelec.

Sestry Žaneta (6) a Sabina (12) z Rokycan seděly přímo před čelním sklem v horním patře autobusu. Cesta probíhala úplně normálně. Holky nespaly a už se těšily domů. „Najednou autobusem otřásla strašná dutá rána. Hrozně jsem se lekla,“ vzpomíná maminka Vendula Kubíčková.

To ještě netušila, že jim někdo prostřelil čelní sklo a kulka proletěla jejím dcerám kousek od uší. „Někdo začal nahlas křičet, že po nás střílejí. Neváhala jsem, vyskočila ze svého sedadla a vrhla se na holky. Srazila jsem je ze sedaček na zem a ležela na nich. Byla tma a lidi kolem křičeli,“ řekla Vendula.

Po výstřelu nastal v kabině zmatek. Cestující si lehali na zem a někteří se snažili stejně jako Kubíčková chránit vlastním tělem děti. To trvalo jen pár chvil, které se ale mnohým zdály jako věčnost.

„Hodně jsem se bála. Ale maminka mě a sestru chránila a uklidňovala nás,“ svěřila se Žaneta (6). „Lekla jsem se a nejdříve jsem nevěděla, co se děje,“ dodala Sabina (12). Zhruba za tři minuty po výstřelu autobus zastavil u benzínky.

Tam si maminka oddechla, že holkám nic není, ale zároveň zjistila, že ona sama krvácí z ruky. Byla tak jednou ze šesti osob, které byly při střelbě zraněny. „Naštěstí je to jen škrábnutí. Ještě že to vše takhle dobře dopadlo,“ dodala Vendula.

Vážně zranění oka

Příliš dobře ovšem nedopadla jiná cestující. Střepina jí poranila obě oči a tak skončila v nemocnici. Jedno zraněné oko bylo natolik nateklé, že se nevešlo do důlku a viselo ven. „Teď už ho mám zpátky v důlku, ale když ho zkusím na sílu otevřít, nevidím vůbec nic, jen černo,“ řekla Hana v televizi Nova. Zatím vůbec není jisté, jestli na oko ještě někdy uvidí.

V tuto chvíli je stále ve Francii, ale brzy by měla být převezena do Česka na specializované oční oddělení.

nemocna ( 6. června 2016 18:00 )

To jsi tak blbá nebo se děláš?? radka.seznam že nevíš že existují patrové autobusy a vleze se do nich tolik lidí a sedí! dokonce na dálkové mají i wc, nemusíš to držet až někde zastaví, nahoře v prvních sedačkách hned za sklem jsou dobrým terčem pro takové blázny co střílel nebo i na havárie jsou tyto místa nejhorší, nejlépe tam ani nesedat

radka.seznam ( 6. června 2016 16:52 )

Nějak nechápu to horní patro autobusu... Spodní patro vyfoceného autobusu je snad zavazadlový prostor, ne????? Může mi to někdo vysvětlit??? Také mi vrtá hlavou, jak se vešlo 75 pasažérů do autobusu na tak dlouhou cestu. To tam třicet lidí stálo??? Nebo seděli s kuframa???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání