Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lež o útěku uprchlíků rozšířila žena od Okamury. „IQ mám nadprůměrné,“ brání se

Autor: Matěj Smlsal - 
31. května 2016
19:27

„Z autobusu vyběhlo asi 30 uprchlíků a rozutekli se do lesa.“ To je část zprávy, kterou napsala minulý týden Jana Levová na Facebook a sdílely ji tisíce lidí. Informace nebyly pravdivé, nicméně zvedly další vlnu protiuprchlické nálady. A ukázalo se, že Levová je předsedkyní plzeňské SPD Tomia Okamury, který se snaží běžence stavět do negativního světla neustále.

Proti Levové se zvedla vlna kritiky. Nejen proto, že šíří nepravdivé informace, ale také proto, že je šíří jako politička. Je totiž šéfkou plzeňské buňky Svobody a přímé demokracie (SPD). Tuto stranu vede Tomio Okamura, který na protiuprchlické rétorice staví kampaň.

Levová minulý týden mimo jiné uvedla: „Mám pro všechny smutnou zprávu. V úterý jsem jela do Rokycan a na přivaděči k dálnici u Kyšic jsem viděla autobus, který zastavila PČR. Z autobusu vyběhlo asi 30 uprchlíků a rozutekli se do lesa směrem na Letkov. (…) A pak že prý jsou lidé hysteričtí a že prý my tu uprchlíky nemáme!!!! Jen sdílejte, když se to občané z tisku nedozví!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!“ (doslovný přepis – pozn. red.)

Tyto informace ale pro Blesk.cz důrazně vyvrátila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. „Událost popsaná v příspěvku je naprosto překroucená a informace v něm uvedené se nezakládají na pravdě. V autobuse cestovali běžní cestující a zcela vylučuji, že došlo k útěku běženců, neboť se žádní na místě nenacházeli,“ sdělila. Policie byla u meziměstského autobusu proto, že se střetl s osobním vozidlem.

„Zahalená žena měla modrorůžové oblečení“

Levová však přišla s podrobným popisem celé situace. Ačkoliv jen projížděla kolem, detailně líčí i barvu oblečení.

„Pro všechny bych chtěla ještě jednou upřesnit informaci. Já jsem viděla zahalené lidi, další tmavé pleti. Jedna zahalená žena, jestli si to vybavuji správně, měla modrorůžové oblečení. Také říkám, že jich byla skupina, a odhadla bych to na 30 lidí. Přebíhali přivaděč do lesa 24. 5. 2016 mezi 9:45 a 10:00 hod. Počítám, že účastníci autonehody běžně nepřebíhají čtyřproudovou silnici do lesa,“ sdělila.

A zahalené lidi opravdu vidět mohla. V Česku totiž žije legálně půl milionu cizinců, z nichž někteří se zahalují a autobusem jezdí.

„IQ mám nadprůměrné“

Levová prý fotografii nemá, jelikož nechtěla nabourat. „Jinak nemyslím si, že napsat, co jsem kde viděla, je šíření poplašné zprávy. Policejní vůz jsem viděla s modrým majákem, jelo dost rychle. Dále tento autobus míjela další cca 4 auta. Museli to vidět také. Pardon, jejich SPZ nemám :-) To, co se strhlo za hon na čarodějnici včetně vyhrůžek trestním stíháním, nadávání do Máni z prasečáku atd., považuji za nevídané!!!!“ uvedla.

„Co jsem viděla, jsem viděla!!! Nemám diagnostikovanou žádnou psychickou poruchu a IQ mám nadprůměrné :-),“ dodala.

Po další vlně kritiky uvedla, že nechápe, proč si měla celou událost ověřit předtím, než ji popsala na Facebooku. „Když uvidíte pytláka střílet v lese, budete si ověřovat, že tam střílel? Kde to jsme a co to je proboha za komentáře???????“ ptá se.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině