Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Pohroma s křesťanskými uprchlíky Česko neodradila: Zvažuje 7 dalších kandidátů

Autor: ČTK, val - 
21. dubna 2016
15:38

Do České republiky by mohlo přijít sedm uprchlíků, kteří se nyní nachází v Řecku a v současnosti je tuzemsko prověřuje. Informoval o tom ve čtvrtek ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Všechny žadatele o přesídlení z Itálie zatím Praha odmítla, z Turecka konkrétní požadavek dosud nepřišel. Česko by na základě svého rozhodnutí i rozhodnutí osmadvacítky mělo přijmout kolem 3000 běženců.

„V Itálii jsme zatím odmítli veškeré žadatele, v Řecku jsme sedm z nich začali prověřovat. Uvidíme, jak ta prověrka dopadne, ale my chceme vědět, koho si sem pouštíme,“ informoval ve čtvrtek Chovanec. Za problematické považuje, že o uprchlících české úřady nedostávají dostatečné informace.

I v případě budoucího prověřování běženců z Turecka vidí ministr vnitra problém. Tím je podle něj navržený mechanismus, na základě něhož bude mít turecká strana týden na to, aby připravila materiály o uprchlících. Česko má mít posléze také týden, aby se rozhodlo, jestli je přijme, či nikoliv. Taková doba ale podle Chovance není dostatečná pro hluboké bezpečnostní prověření.

Česká republika se loni dobrovolně přihlásila k tomu, že na své území v příštích letech přemístí 1100 migrantů z Itálie a Řecka a dalších 400 přímo z okolí Sýrie. Povinnost přijmout dalších 1691 uprchlíků z dvojice jihoevropských zemí Česku stanovilo rozhodnutí evropských ministrů vnitra ze září 2015. Praha podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) počítá s tím, že část kvót naplní i příjmem syrských uprchlíků z Turecka, který vyplývá z dohody mezi EU a Ankarou.

Více o uprchlické krizi najdete zde.