Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Protiuprchlické reportáže na Primě? „Jsme nezávislí,“ tvrdí televize

Autor: bud - 
31. května 2016
18:09

Vedení televize Prima mělo svým novinářům pod pohrůžkou ukončení spolupráce diktovat, jakým způsobem mají informovat o probíhající uprchlické krizi. Cílem bylo vytvořit dojem, že migranti představují hrozbu a závažný problém. Dokazuje to také nahrávka přímo z interní porady televize, kterou získala redakce investigativního serveru HlídacíPes.org. Prima i přesto vzkazuje, že o uprchlících informuje nezávisle a bude tak činit i nadále.

Portál přišel s informací, že vedení televize Prima tlačí na to, aby lidé ve zpravodajství vědomě ovlivňovali vyznění reportáží o uprchlické krizi. Zadání bylo jasné: Uprchlíci jsou hrozba a neměli by v Evropě být. Jako důkaz server předložil nahrávku z porady s novináři ze 7. září 2015.

„V Libyi čeká milion dalších uprchlíků na to, aby je někdo převezl do Evropy. Oni v momentě, kdy tady budou, a bude jich tady hodně, tak budou mít tendenci opravdu, opravdu prosazovat svojí pravdu, svoje vidění světa, svoje náboženství, svoje pravidla,“ říká na záznamu místopředseda představenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar.

„Upřímně řečeno, já nevím, jestli někdo z vás by se chtěl dožít toho – nevím, jak máte velké děti, ale já mám devítiletou holčičku – já bych pak nechtěl za dvacet let, až jí bude třicet, aby musela chodit v burce a neměla vůbec žádný práva. To opravdu ne,“ dodává Jetmar.

Držet se instrukcí, jinak odchod

Na záznamu z porady hovoří také šéfredaktorka zpravodajství Jitka Obzinová, která v úvodu vysvětluje, proč je potřeba k uprchlické krizi zaujmout jednoznačný, a to konkrétně negativní emoce vzbuzující, postoj. Pak již jasně stanovuje instrukce ohledně způsobu interpretace událostí.

Pokud by někdo z novinářů nechtěl způsob informování dodržovat, zmínila Obzinová možnost odchodu. „Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání. Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní, a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní,“ zaznělo na záznamu. Někteří redaktoři již měli v této souvislosti z televize odejít.

Prima: I nadále budete informovat nezávisle

Televize Prima ze začátku nechtěla situaci nijak komentovat. V úterý však vydala prohlášení, ve kterém mimo jiné vysvětluje, že chtěla lidem zprostředkovat srozumitelný přístup.

„Zpravodajství televize Prima pracuje s redakčním přístupem založeným na nezávislém popisu událostí. Dne 7. 9. 2015 se jednalo o redakční poradu, jejímž cílem bylo nastavit pro diváka srozumitelný a konzistentní redakční přístup k tematice probíhající uprchlické otázky. Na této poradě zazněly v rámci standardní diskuze různé názory,“ uvedla v prohlášení mluvčí Primy Jana Mrákotová.

Člena představenstva FTV Prima Luboše Jetmara prý pozvala Obzinová pouze jako člověka s osobní zkušeností z několikaletého života v arabském světě.

„Po této poradě zpravodajství televize Prima pokračovalo v každodenní redakční práci, kdy jedním z témat byla i tzv. uprchlická otázka. Jeho vyváženost potvrdila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání svou analýzou monitoringu zveřejněnou dne 15. 12. 2015 a následně i svým rozhodnutím o reportáži týkající se iráckých uprchlíků ze dne 19. 4. 2016. Zpravodajství televize Prima bude i nadále informovat nezávisle o uprchlické krizi i jiných zásadních problémech naší společnosti,“ dodala Mrákotová.

HlídacíPes.org, který nahrávku z porady zveřejnil, je nezávislým a neziskovým novinářským projektem, v jehož čele stojí bývalý novinář BBC, Hospodářských novin či Ekonomu Robert Břešťan. Činnost portálu je financovaná z darů a grantů.