Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přes milion korun za řešení uprchlické krize: EU vyhlásila „integrační“ soutěž

Autor: sou - 
29. března 2016
06:10

Uprchlická krize se letos promítne i do soutěže Evropské komise ohledně sociálních inovací. Tématem jejího letošního ročníku je totiž právě „integrovaná budoucnost“. Projekty by se tak měly soustředit na integraci běženců a na jejich přijímání. Podle organizátorů soutěže v sobě řada z nich má potenciál stát se podnikateli nebo inovátory, ale bez podpory se mohou dostat až na absolutní okraj společnosti. Tři nejlepší projekty získají podporu ve výši 50 tisíc eur. 

Evropská komise v Amsterodamu oficiálně zahájila letošní ročník Evropské soutěže v oblasti sociálních inovací. Jeho zaměření bude směřovat na přijímání a integraci uprchlíků a imigrantů v Evropě.

„Sociální inovace jsou hybnou silou změny, jak jsme měli možnost vidět na vlastní oči zde v Amsterodamu. Jsme rádi, že naše město může podpořit Evropskou soutěž v oblasti sociálních inovací pro rok 2016, a já se nemohu dočkat, až uvidím, jak budou v rámci soutěže inovace využity k řešení současných problémů a stanou se zdrojem růstu a integrace,“ prohlásila na slavnostním zahájení soutěže v Amsterodamu tamní primátorka Marijke Shahsavari-Jansenová. 

Soutěž vyhledává kreativní přístupy, které umožní využít potenciál běženců a dovolí jim zapojit se do společenského, hospodářského, kulturního a politického života v hostitelských zemích. Evropská soutěž v oblasti sociálních inovací vznikla na počest portugalského politika a sociálního inovátora Dioga Vasconcelose v roce 2012. Každý rok přináší nové téma a zaměřuje se na řešení různých evropských problémů. 

Změny populace nepředstavují jen problém, ale i příležitost 

Letošní ročník se snaží navázat na významnou aktivitu místních subjektů, které reagovaly na nedávný příjezd více než milionu uprchlíků. Má i využít kreativitu Evropanů k nalezení nových nápadů, kdy podnět podpory integrace běženců přichází přímo od občanů. Právě rozmanitost občanů pomáhala utvářet evropské hodnoty a identitu. Změny v populaci a migrace tak nepředstavují jen problém, ale také příležitost k vytvoření nových komunit a urychlení hospodářského růstu.

Řada uprchlíků má podle organizátorů soutěže potenciál stát se budoucími podnikateli a inovátory, ale bez podpory mohou jejich dovednosti přijít vniveč a oni sami se mohou kvůli tomu dostat až na okraj společnosti. „Integrovaná budoucnost“ se zaměřuje na inovace ve výrobcích, technologiích, službách a modelech, které mohou usnadnit jejich přijímaní a integraci například ve vzdělávání a rozvoji dovedností nebo zaměstnanosti a podnikání. 

Tři nejlepší projekty budou oceněny 50 tisíci eury 

Dále se projekty hlásící se do Evropské soutěže sociálních inovací mohou týkat přístupu ke zdravotní péči a vyhovujícímu bydlení, bezpečnosti a lidských práv nebo soudržnosti komunit a kulturní rozmanitosti. Mohou se do ní přihlásit jednotlivci, skupiny i organizace z celé Evropské unie a zemí, které se účastní evropského programu Horizont 2020, do 8.dubna. Obzvlášť vítané jsou přihlášky, za nimiž stojí nebo se na nich podílejí přímo uprchlíci a migranti. 

Díky Evropské ceně se budou moci ty nejvíce inovativní nápady proměnit ve skutečné projekty a bude možné dosáhnout udržitelných výsledků. Třicet nejlepších soutěžících postoupí do semifinále a v červenci budou pozváni do Akademie sociálních inovací v Berlíně, aby své nápady dále rozvinuli. Tři nejlepší řešení budou oceněna částkou 50 000 eur, kterou obdrží během slavnostního ceremoniálu, jenž se uskuteční v říjnu 2016 v Bruselu. 

V Idomeni se v nehygienických podmínkách už několik týdnů tísní na 13 tisíc lidí: