Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Bez Schengenu bude dráž, tvrdí ekonom. Česko to postihne víc než jiné státy

Britský ekonom Christian Bluth o dopadech konce Schengenu: Bude se zdražovat, skočí hospodářský růst a budou fronty na hranicích.
Britský ekonom Christian Bluth o dopadech konce Schengenu: Bude se zdražovat, skočí hospodářský růst a budou fronty na hranicích.  (Autor: Profimedia, LinkedIn)
Autor: Zuzana Štíchová - 
7. června 2016
06:15

Pokud se kvůli přívalu migrantů a zhoršení bepečnosti rozpadne schengenský prostor, vše se zdraží, zastaví se hospodářský růst a sníží se počet turistů. Podle nejhorších propočtů by rozpadem Schengenu tratila EU téměř v přepočtu 40,5 bilionu korun, a to jen do roku 2025. Zdražoval by se pak v průměru o jedno až tři procenta. Na Pražském evropském summitu to řekl britský ekonom Christian Bluth.

„Schengen máme už dlouho a téměř nebyl kritizován. Na rozdíl od eurozóny. Ale přišla migrační krize a ta odhalila určitá nebezpečí schengenské dohody. Schengen by neměl být už jen symbolem ale funkční částí Evropské unie,“ poznamenal Bluth v souvislosti s rozhodnutím některých států obnovit hraniční kontroly či postavit ploty, jak to udělalo například Maďarsko.

Rozpad Schenského prostoru by podle něj měl rozsáhlé ekonomické a politické důsledky, které už mají dokonce konkrétní obrysy. „Spočítali jsme s kolegy dvě varianty. Podle té optimistické se bude zdražovat o jedno procento a ztráta Evropské unie mezi lety 2016 a 2025 se bude pohybovat kolem 470 miliard eur,“ přiblížil Bluth.

Prague European Summit: Co se stane, pokud skončí Schengen? Zdražení, konec hospodářského růstu, fronty na hranicích... Prague European Summit: Co se stane, pokud skončí Schengen? Zdražení, konec hospodářského růstu, fronty na hranicích... | Blesk / Zuzana Štíchová

V jiném scénáři by se pak zdražovalo až o tři procenta. „Pokud bychom byli pesimisté, bude ztráta činit 1430 miliard eur, což je pro přiblížení zhruba roční hrubý domácí produkt Itálie,“ dodal Bluth.

Země Visegrádské skupiny by navíc byly zasaženy více než průměr Evropy. „I země mimo Schengen by byly zasaženy, například Británie. Dokonce zřejmě více než Německo,“ míní britský ekonom, který aktuálně pracuje v Německu.

Je Schengen hrozbou pro bezpečnost Evropy?

Budoucnost schengenského prostoru je diskutována kvůli neustávajícímu přílivu uprchlíků, se kterými se na Starý kontinent mohou dostávat také teroristé. Že by byl ale Schengen hrozbou pro naši bezpečnost, odmítá německá právnička Kea-Sophie Stieger. „To je trochu přehnané. Pořád můžeme mít velmi bezpečnou Evropu i s uprchlíky. Máme skvělé databáze, které musíme doplňovat a využívat, a to jak na straně práva, tak policie,“ myslí si Stieger.

Řešením by podle ní nebylo ani znovuzavedení hraničních kontrol, k čemuž už některé státy přikročily. „I kdybychom obnovili hraniční kontroly, není to zárukou toho, že předejdeme teroristickým útokům. Nekontrolují přeci každé auto, každého člověka,“ zdůraznila. „Nejsem bezpečnostní expert, ale copak nemáme lepší způsoby, jak zajistit bezpečnost?“ souhlasil také Bluth.

Merkel na migrantech nakonec vydělá

Jen během loňského roku přijalo Německo milion migrantů, především z Blízkého východu. Kritiku politiky kancléřky Angely Merkel britský ekonom mírní. Zatímco krátkodobě to Německo „bude něco stát", dlouhodobě to bude jinak. „Samozřejmě s sebou přinášejí výdaje – na jídlo, integraci a tak dále. V budoucnu, pokud se integrují, ale mohou zemi pomoci, protože to jsou mladí lidé a řada zemí se potýká se stárnutím populace. Pro Německo – v dlouhodobém horizontu – bude migrace v Německu pozitivní,“ uzavřel Christian Bluth.

Nezadat ( 7. června 2016 13:31 )

Ho vno dráž,komu by ten hnůj jinak prodali.Koupil jsem televizi za 7800 a když jsem byl v Rakousku,tak ten samý stál jen 100eur.O jídle ani nemluvě a zá kvalita,čerstvé vajíčko proti záprtku a ještě podstatně levnější.Haj zlům jde jen o to aby nepřišli o lukrativní odbytiště hnoje co nedávají u nich ani prasatům aby je nepřiotrávili.Než jsme vstoupili do Evropy bylo levnější a kvalitnější jídlo na trhu.Pak přišli nařízení z Bruselu a naše zemědělce zlikvidovali.

1pepan ( 7. června 2016 10:56 )

Tak toho génia ze summitu vyhoďte a těchto blábolů nás ušetřete. Rozhodně to nevyjde dráž než stavět hot-spoty, krmit, kontrolovat a hlídat miliony nebezpečných migrantů-teroristů. A doprava se rozhodně neprodraží, dá se snadno kontrolovat, v lesích dálnice nemáme.

1940 ( 7. června 2016 09:16 )

Ubožáčku, je mi tě líto

meverickx ( 7. června 2016 09:15 )

Pracuji v Německu ,, tvúj plat není proti mému nejspíš ani třetinový ,.,. Takže mohu porovnávat.,,. Pracoval jsem i ve Švédsku a chvíli ve Francii .,.,. Tak že na rozdíl od tebe vím o co jde ,.,. Du verstehst ???,

miro 49 ( 7. června 2016 08:31 )

Schengen nám nepřinesl žádné zjistitelné zlepšení,zlevnění nebo vyšší životní úroveň,tak proč by vystoupení z něj mělo být pro nás horší.Skončily by nesmyslné evropské příkazy a nařízení které nás stojí spoustu zbytečných výdajů,nemuseli bychom neustále sledovat zda plníme podmínky evropských dotací,které si musíme stejně předplatit, mohli bychom vyrábět to co potřebujeme a možná i vyvážet což nám dnes EU nedovolí,naše zákony by mohly vycházet z našich potřeb a ne z nařízení velmocí. Navíc bychom ani nemuseli hýbat s měnou,kterou jsme si ponechali.BYLI JSME PŘED SCHENGENEM, BUDEME I PO NĚM.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa