Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„V Bruselu mleli o kvótách, uprchlíci pálili stany.“ EU to schytala od Sobotky

Autor: simao - 
6. června 2016
19:30

Balkánská trasa „vyschla“, příliv uprchlíků do Evropy však nekončí. Snaží se do ní nyní dostat přes Itálii a umírají ve Středozemním moři. Senátor Přemysl Sobotka (ODS) vyrazil přitom do Slovinska, kterému se v migračním tlaku výrazně ulevilo. Sobotka si však vyslechl, jak tam uprchlíci pálili stany, a sám se pustil do EU kvůli tomu, že účinná opatření stále ještě podle něho nezavedla.  

„Navštívili jsme i město Brežice, ano ty Brežice, kde byl na podzim 2015 vybudován záchytný uprchlický tábor. Poslouchat starostu města, co všechno musel prožít, zorganizovat, čemu všemu musel čelit a z kolika různých stran, je opravdu poučné. Zatímco v Bruselu mleli o kvótách a lidských právech, tady s potýkali s více než 250 000 uprchlíků, kteří zapalovali stany, protože se jim zdálo, že odjezd do Rakouska se vleče,“ popsal svou slovinskou zkušenost Sobotka na Facebooku

„Každý velkohubý vyznavač multi-kulti a zastánce ′evropských řešení’ by si měl jet ke Slovincům poslechnout, jak jim Unie ′pomohla′. Jsem rád, že to byla Česká republika, která Slovincům skutečně pomohla. Vyslali jsme tam na pomoc policii. Slovinci jsou nám vděční. Bruselu nemají být za co,“ poznamenal a upozornil na vyslání českých policistů do Slovinska.

Sobotka: Nic zásadního se v EU neudělalo

Co Sobotka ve Slovinsku nyní dělal? „Jel jsem tam v čele komise pro rozvoj venkova a jeli jsme na zahájení jednání s předsedou horní komory a některými výbory. Samozřejmě uprchlická krize byla jedním z témat, protože Slovince to zasáhlo obrovským způsobem,“ upřesnil pro Blesk.cz senátor cíl a průběh cesty, během které upozorňoval, že „Slovinci toho mají s námi mnoho podobného. Samozřejmě historii, společný vstup do EU, NATO.“

Ke své kritice EU pro Blesk.cz doplnil: „Evropská unie podle mého názoru stále jenom povídá a povídá. Někde se scházejí, ale nic zásadního se neudělalo. Jako to zásadní vidím, že musí být ochráněna vnější hranice Schengenu.“ Stát, který něco takového nezvládá, by v Schengenu dle něj být neměl. „Loni na podzim to v podstatě zachránily Makedonie, Maďarsko a Slovinsko, které udělalo ty ploty,“ zmínil Sobotka kroky, které vedly k zavření Balkánské trasy.

„Pokud se neohlídá vnější hranice Schengenu, musíme chránit své národní hranice a myslím si, že to v brzku bude čekat i nás, protože ta vlna se odklonila z Balkánu směrem na Itálii a trochu se to mediálně utlumilo, ale údajně ten tok migrantů je velký. Takže pak bude ČR zemí, která musí chránit svoje hranice, a to jakýmkoli způsobem,“ pokračuje Sobotka.

Varování: Radikálové nám tu mohou udělat peklo

K dohodě EU s Tureckem a k jejímu plnění Přemysl Sobotka uvedl, že jde především o téma pro Angelu Merkelovou a tureckého prezidenta Erdogana.

„Podle mého názoru jsme trochu prohráli spolupráci s Tureckem před řadou let, protože tehdy Turci měli šanci a chtěli vstoupit do EU. To byl ještě sekulární stát. Dnes už Turci bojují o své dominantní postavení v islámském světě a myslím, že to není tak jednoduché. Udělat bezvízový styk je samozřejmě velké téma, ale jak zajistíme, aby nedocházelo k podvodným pasům apod.?“ ptá se Sobotka.

On sám už dříve upozorňoval na to, že mezi migranty, kteří proudí do Evropy, mohou být ukrytí i teroristé. „Vnímám to jako obrovské nebezpečí, protože z otevřených zdrojů německé tajné služby řekly, že 10 až 15 procent - a to si vezměte ze skoro milion a půl za loňský rok a toto číslo pak je obrovské - jsou radikální islamisté, kteří se mohou kdykoli probudit a udělat nám tady z našeho života v křesťanské Evropě peklo,“ dodal Sobotka pro Blesk.cz.

Video se připravuje ...
Další videa