Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci mají problém: Německo jim nechce uznat nezletilé manželky

Autor: ula - 
5. června 2016
15:44

V Německu se aktuálně řeší věkově nerovná manželství imigrantů. S informací přišel první týdeník Focus, jak upozorňují Novinky.cz. Problém magazín ilustruje na příkladu syrských běženců. 21letý Amir žije s 15letou Alijou už rok. Podle syrského práva je jejich sňatek platný. V Německu je to ale problém.

Jak uvedl sever Novinky.cz, německý právní řád neumožňuje uzavřít manželství s nezletilou dívkou, takže Alija s Amirem spolu nesmějí žít.

Na území Německa je podobných případů samozřejmě více, v určitých oblastech se jich eviduje 350, ale to není přesná statistika. „Zjistit přesnou statistiku je nemožné,“ řekl Focusu odborník na islám a právník Mathias Rohe. Nezletilé manželky mezi uprchlíky registrují jen některé spolkové země. Úředníci na mnoha místech neměli s přílivem migrantů sílu zjišťovat takovéto podrobnosti.

Náctiletá nevěsta s dítětem

Alija se provdala ve 14 letech. V jiných státech je ale věk nevěst daleko nižší. „Například v Jemenu je legální uzavřít manželství už v devíti letech,“ řekl Rohe. Sám řešil případ dívky, která byla provdána v 11 letech, ve 13 letech už měla roční dítě a žila s manželem a jeho rodinou v Německu, kde žádali o azyl.

 

Alija s Amirem žijí právě v Bavorsku. Neustále střídají místa a snaží se domoci toho, aby mohli být spolu. Soudy jsou bezradné – neví, zda mají svatbu uznat, nebo mají nezletilou dívku chránit. Případ se dostal až k Nejvyššímu soudu

„Je nutné najít konsenzus a mít jednotný výklad právních norem,“ tvrdí Rohe. Navíc podobných párů je spousta a soudy jsou zahlcené. Rohe vše uzavírá s tím, že do Německa proudí lidé, kteří neznají místní právo, a soudy si tak musí stanovit jasné argumenty, jak jim vysvětlit jejich právní systém.