Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Německo uprchlíky nezvládá.“ Ovčáček si na Hradě notoval s kritikem Merkelové

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. května 2016
14:30

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček z pověření prezidenta přijal na Hradě Petra Bystroně, českého rodáka a šéfa bavorské Alternativy pro Německo. Ta ostře vystupuje proti politice Angely Merkelové. Sám Bystroň upozorňuje, že Německo uprchlíky, které kancléřka pozvala, nezvládá. Politologové však označili schůzku mluvčího s německým politikem za nestandardní. A do setkání si rýpl i opoziční lídr Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se v pondělí sešel na Hradě s Petrem Bystroněm. Hrad a Alternativu pro Německo, jejíhož kongresu ve Stuttgartu se nedávno mimochodem osobně zúčastnil exprezident Václav Klaus, spojuje protiuprchlická rétorika. Včetně odmítání kvót.

„Jednání trvalo hodinu. Bylo ve velmi přátelské atmosféře a bylo především informativní. Pan předseda mě informoval o pohledu AfD na dění ve Spolkové republice, já jsem se zajímal např. o názor na stanovisko pana prezidenta ve věci migračních kvót, kdy pan prezident tyto kvóty dlouhodobě odmítá a mnohokráte již řekl, že by česká vláda měla v této věci podat žalobu stejně jako Slovensko a Maďarsko. Ocenil jsem, že pan předseda Bystroň toto stanovisko pana prezidenta podpořil,“ řekl Blesk.cz Jiří Ovčáček.

„Bavili jsme se i o situaci v mediální oblasti, kdy je AfD různým způsobem nálepkována. Stejně tak se občas děje v případě pana prezidenta vzhledem k jeho názorům právě na migrační krizi. Zajímal jsem se také o vztah AfD k cizincům, kdy mě pan předseda ujistil – a to je pro mě zajímavá, nová informace – že řada naturalizovaných cizinců ve Spolkové republice právě tuto stranu podporuje, což je věc, kterou jsem netušil,“ doplnil Zemanův mluvčí k dalšímu obsahu jednání s Bystroněm.

Alternativu pro Německo vede Frauke Petry, Petr Bystroň se stal šéfem její bavorské buňky. „Nejde o vyslovení podpory konkrétní politické straně. Samozřejmě že se Pražský hrad zajímá o situaci v okolních zemích a zajímá se o stanoviska jednotlivých politických hráčů. To není nic zvláštního, je to dokonce naše povinnost. Že zazněla podpora stanoviska pana prezidenta ve věci migračních kvót a podání žaloby, je zajímavé zvláště z toho hlediska, že tento názor zazněl z Německa, které oficiálně podporuje migrační kvóty,“ poznamenal Ovčáček.

Špaček: Mluvčí za Havla a Klause takové pravomoce neměli

Nad tím, že mluvčí přijme německého vrcholného politika z momentálně třetí nejsilnější německé strany, se podivovala řada politologů. Podle nich dělá Ovčáček za Zemana „špinavou práci“ a překračuje pravomoce.

Tomu se však hradní mluvčí brání. „Pokud se jedná o komentáře politologů, tak u nich obecně platí, že se většinou hluboce mýlí a komentují situaci zcela mimo reálné dění. Je zcela přirozené, že pokud se takto dohodneme s panem prezidentem a pokud je pan prezident samozřejmě dopředu informován, že se takové setkání uskuteční, že jde o věc, která nikterak nevybočuje z daného rámce,“ řekl Blesk.cz Ovčáček.

„Stejně tak jsem nepřekročil ani své pravomoce, protože mé pravomoce určuje pan prezident. To znamená: Pan prezident mi dává mantinely, kam až mohu vkročit ve své činnosti. Bylo to po vzájemné dohodě,“ dodal Zemanův mluvčí.

Na neobvyklou situaci však poukázal i jeden z jeho předchůdců. „Nevzpomínám si, že by za prezidenta Havla nebo Václava Klause byli mluvčí nadáni takovými pravomocemi,“ uvedl pro ČTK Ladislav Špaček, někdejší mluvčí Václava Havla.

Kalousek: Politik, který se nechá přijmout mluvčím, se zesměšňuje

Špaček však také zmínil, že žádný správný formální postup podle něj neexistuje a prezidentovi není možné nařídit, jakými úkoly má své spolupracovníky pověřit. „Je nejvyšší suverén. Nikdo mu nemůže říct, že rozhodl špatně. To je jeho svobodná vůle a je to výraz jeho rozhodnutí a názoru… Je třeba to prostě přijmout,“ dodal „pan Etiketa“.

„Prezident je suverén, může pověřit kohokoli. Politik, který se nechá ‚přijmout‘ mluvčím, se zesměšňuje sám,“ reagoval dnes šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pokud jde o politické komentáře, já si myslím, že nemá smysl reagovat třeba na Kalouska nebo na pana Fialu. Poněkud mne zaráží, že se nevyjadřují k meritu věci. My jsme se bavili třeba o migrační krizi, oba pánové k této věci mlčí,“ kontroval pro Blesk.cz Ovčáček. 

„Jsem překvapen, jak velká váha se přikládá té formální stránce, i přesto, že jsme jednali o velmi vážných obsahových věcech. Tou úplně zbytečnou diskusí ohledně formalit se překrývá ta důležitost věci samotné,“ dodal Bystroň. „My jednáme s úřadem prezidenta a kohokoliv pan prezident jmenuje tím, aby zastupoval jeho, to znamená, aby zastupoval ten úřad, tak pro mě to je adekvátní partner. Mně nešlo o nějaké protokolární cinkgrlátka, ozdůbky a fotky na Facebook. Tam šlo o pracovní návštěvu a šlo o obsahy,“ dodal Blesk.cz Bystroň.

Bystroň: Migranti nepřišli do Evropy, ale do Německa

Na schůzku s sebou podle informací Blesk.cz přinesl Bystroň i dar pro hlavu státu - v tekutém stavu. „Pan předseda přinesl dárek nikoli pro mě, ale pro pana prezidenta. Přinesl Campari. Já ten dárek panu prezidentovi předám již během zítřka a myslím si, že je to dárek, který potěší,“ uvedl Ovčáček. „Měli jsme informaci, že má rád cinzano, tak jsme mu přivezli lahev originálního cinzana,“ potvrdil Bystroň. Z jeho odpovědí v krátkém rozhovoru pro Blesk.cz je patrné, že v řadě bodů se s prezidentem Zemanem skutečně shoduje. 

Jak z vašeho pohledu proběhla dnešní schůzka na Hradě?

Bystroň: Proběhla ve velmi přátelské, pracovní atmosféře. Hodnotím ji velice pozitivně. Jednali jsme o nuceném přerozdělování migrantů po celé Evropě, které se Německo snaží vnutit všem svým okolním sousedům a ještě se to snaží prodávat jako celoevropskou záležitost. Přitom je úplně jasné, že ti migranti přišli do Německa a ne do Evropy.

Což tvrdí i prezident Zeman...

Ti migranti prošli několik evropských zemí jako je Rakousko a Chorvatsko, kam my děláme dovolenou. Oni tam nechtějí zůstat, oni všichni chtěli do Německa. A teď Německo očividně tento příliv nezvládá a snaží se je přerozdělit do zemí, které je nechtějí. A ti migranti samotní to také nechtějí. V situaci, kdy máme 11% nezaměstnanost v EU. V situaci, kdy máme země v EU jako je Španělsko, kde je 50% nezaměstnanost mezi mladými lidmi.

My bychom v první řadě jako evropské společenství, a teď říkám schávlně společenství a ne Unie, vždyť my jsme evropská komunita, evropské společenství, my v rámci tohoto evropského společenství si musíme nejdříve vzájemně pomáhat mezi těmi evropskými národy, než začneme zachraňovat zbytek světa, ještě k tomu prostředky, které jsou v podstatě ty nejhloupější a nejdražší.

Probírali jste i prohlášení pana prezidenta Zemana o migrantech? Třeba ta, že je sem k nám nikdo nezval, a když přijdou, mají se přizpůsobit?

Jednotlivá prohlášení pana prezidenta jsme neprobírali, protože ani nebylo třeba. My jsme si v těch postojích opravdu zajedno. Samozřejmě nikdo z nás je sem nezval, to, na co narážíte, je otázka integrace - pokud tady opravdu chtějí zůstat, tak se musí chovat podle našich pravidel, podle našich kulturních zvyků a nenárokovat si to, abychom se my začali přizpůsobovat jim. A to mohu pouze varovat všechny občany tady v Čechách, tahle tendence už v Německu jasně je, podporují to politikové ze Strany zelených i ze strany socialistů, snaží se dělat integraci naopak a sice tak, aby se Evropa přizpůsobovala migrantům.

Zaujala vás některá z rekací pana Ovčáčka během vašeho přijetí na Hradě?

Pana Ovčáčka nejvíc překvapila informace, kdy se mě ptal na vztah AfD k cizincům. My máme největší počet elektorátů ze všech stran z řad naturalizovaných Němců, nás volí nejvíce cizinců. Byl to takový zajímavý moment i pro mě, on byl opravdu překvapený, to jsem nečekal.

Vystupujete coby ostrý kritik Angely Merkelové. Proč?

Je třeba znova a znova pojmenovat to selhání Angely Merkelové a německé vlády v minulém roce. A to, že dopustila, aby sem přišlo milion a půl cizinců do Německa. Pokud těmto lidem opravdu chceme efektivně pomoci, je třeba se zabývat zlepšením situace v jejich domovských zemích.

Není třeba pořád diskutovat o tom, jak je přerozdělíme, to není řešení problému. Přerozdělování není řešení problému, je to jen zúřadování něčeho. Problém

Šéf bavorské AfD Petr Bystroň ve studiu Blesk TV Šéf bavorské AfD Petr Bystroň ve studiu Blesk TV | Foto Blesk - Ladislav Křivan
musíme vyřešit tak, že změníme zahraniční politiku, že docílíme toho, aby ti lidé ve své domovině mohli žít v míru.

Video Studio Blesk s Petrem Bystroněm - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa