Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Schwarzenberg je havlista, Rakušák a můj bývalý soused,“ říká český šéf AfD

Autor: simao - 
14. května 2016
06:23

Když si Karel Schwarzenberg posteskl, že všude vyhrávají populisté, vyvolalo to hned několik reakcí. Kníže přitom hodnotil první kolo prezidentských voleb v Rakousku, kde uspěl kandidát rakouských Svobodných (FPÖ). A zaběhlé strany utrpěly výprask. „Bodejť by to nehodnotil, vždyť je Rakušák,“ říká s úsměvem šéf Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, rodilý Čech. Schwarzenberga si jinak váží, on sám se ale naopak z rakouských událostí raduje.

V prvním kole rakouské prezidentské volby vyhrál kandidát Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer odmítající další uprchlíky. Před druhým kolem se v Rakousku dějí velké věci.

Na volební propadák kandidátů rakouských vládních stran sociální demokracie (SPÖ) a lidovců (ÖVP), ale také údajně na liknavý přístup k uprchlické krizi doplatil kancléř Werner Faymann, kterého by měl nahradit patrně již příští týden dosavadní šéf rakouských drah Christian Kern.

„Měl jsem možnost pozorovat rakouské vlády od padesátých let a taky jsem znal jejich kancléře, u nás bychom řekli ministerské předsedy, ale tak slabé představení, jako se odehrává teď ve Vídni, nepamatuji. Tudíž se voliči naštvali a chtěli tyto strany vytrestat,“ uvedl k propadáku rakouské koalice Karel Schwarzenberg na blogu Aktuálně.cz.

A navázal na své předchozí vyjádření, že „Svobodná strana Rakouska má oproti tomu motivované, nasr*né, jak jinak to říct, voliče.“ Rakouským vládním stranám vyčítá, že nejsou delší dobu schopné větších a důsledných reforem. Navzájem se prý blokují místo toho, aby se snažily dosáhnout větších cílů. 

Souhlas se Schwarzenbergem: Naštvaní voliči zaúřadovali

S tím souhlasí vídeňský profesor Peter Filzmaier. „Hlavním důvodem slabosti sociálních demokratů a lidovců je to, že spolu tvoří vládní koalici. A voliči jsou zklamaní a naštvaní tím, jak vládnou. V tématech, jako je ekonomika, daně, sociální systém, stejně jako bezpečnost či imigrace, jsou sociální demokraté obvykle nalevo a lidovci napravo. Jak to může fungovat dohromady? Taková vláda nemůže fungovat. Dokáže se dohodnout jen na nejnižším společném jmenovateli, a když jeden z partnerů naznačí, že je ochoten změnit názor − jak to udělali sociální demokraté v přístupu k uprchlíkům − rozjedou se vnitřní konflikty a nedůvěra v koaličního partnera,“ řekl pro HN.

Schwarzenberg si však také posteskl: „Jsem z toho smutný, všude vítězí populisté, pomáhej nám pánbůh.“ A tohle vyjádření vyvolalo naopak nesouhlas. Exprezident Václav Klaus měl naopak z úspěchu Svobodných nelíčenou radost, stejně je na tom předseda z Klausovy oblíbené Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, Čech, který vede stranickou buňku v Bavorsku.

„Je to fantastický úspěch našich kolegů Svobodných, se kterými máme Modrou alianci, vzájemně se podporujeme, vyměňujeme si informace, podporujeme se na volebních mítincích. Samozřejmě to vítáme. Svobodní tam jsou nejsilnější stranou, ale nevládnou,“ poznamenal pro Blesk.cz Bystroň.

Bystroň vytkl Schwarzenbergovi havlistický pohled

I on vnímá problémy rakouské vládní garnitury. „Na druhou stranu je to také absolutní krach starých etablovaných stran. To je začátek konce toho syndikátu těch starých stran tak, jak to v Rakousku dlouhá léta fungovalo. Tam ta politika byla prorostlá korupcí, takovým tím filcem, jak se říká německy, tam už se prostě nehýbalo vůbec nic. Svobodným se to teď povedlo grandiózně prolomit. Pokud dojde teď po odstoupení kancléře Faymanna k vypsání nových voleb, což není jisté, ale pokud k tomu dojde, jsem si jistý, že Svobodní tam opravdu vyhrají na celé čáře,“ pokračuje Bystroň. 

Ke Schwarzenbergovu komentáři dodal se smíchem: „Bodejť by se nevyjadřoval, když je Rakušák.“ Pak ale Bystroň zvážněl. „Já si pana Schwarzenberga velice vážím a mám ho osobně rád. On, když žil ještě v Mnichově, bydlel tady kousek od místa, kde bydlím já, takže jsme byli v přeneseném slova smyslu sousedi,“ prozradil Bystroň Blesk.cz. 

Čestnému předsedovi TOP 09 však vytkl něco jiného: „Ale jeho pohled nesdílím, ten je zabarvený takovým tím pravdoláskařským viděním světa, ke kterému kníže tíhne. Schwarzenberg má takový ten havlistický pohled, to je přesně havlistická pravdoláska. A ty postoje těch havlistů, pravdolásky a to teď je generálně, to jsou vždycky moralistické pohledy na věc, to nemá se skutečností nebo s realitou téměř nic společného. Ti lidé vždycky posuzují svět podle svých subjektivních, morálních kritérií.“

Šéf bavorské AfD Petr Bystroň ve studiu Blesk TV Šéf bavorské AfD Petr Bystroň ve studiu Blesk TV | Foto Blesk - Ladislav Křivan

gogo ( 30. července 2016 18:21 )

"Populisté" jsou lidé,kterým to ještě myslí a kteří neztratili pud sebezáchovy a zdravý rozum.

pjotri ( 21. května 2016 02:31 )

volte Okamuru.. Doufam, ze to ten Hofer vyhraje..

joudajoudovy ( 16. května 2016 09:11 )

po havlovi, ze se da neco napravit? v jeho dobe se v cechach objevila zlata horecka. a komunisti? to by musel vyset tvuj ucitel, lekar, pravnik, soudce, sef, majitel firmy, poslanec, senator, clen rodiny, pribuzenstvo... zkratim to. kam se podelo pres milionu komousu? a ja mezi ne nepatrim, takze mas mene prace

sendrasak ( 14. května 2016 17:10 )

Ty brďo, to je chytrý, ale dost se opakuješ. To je tak, když se někomu vejde rozum do hrsti.

eyhel ( 14. května 2016 12:11 )

Naše budoucnost http://www.showjanakrause.cz/videoarchiv/ Jakub Čech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa