Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proti islámu protestoval s Pegidou i Černoch. V Nizozemí se servali

  • Autor: ula,ČTK - 
    6. 2. 2016
    19:03

    Proti údajné islamizaci Evropy a přistěhovalcům protestovala řada lidí nejen v Praze, ale i v dalších evropských metropolích. Akce Pevnost Evropa vyhlásila německá Pegida, se kterou v Drážďanech protestoval i český poslanec Marek Černoch. Demonstrovalo se však třeba i v Austrálii. Někde proběhly protesty pokojně, jinde došlo ke střetům se stoupenci migrace a k zatýkání.

  • 1.V Polsku demonstrovalo 2 000 lidí

    Asi 2000 lidí dnes v centru Varšavy demonstrovalo proti přistěhovalcům, zatímco na nedaleké manifestaci antifašistů a stoupenců liberální migrační politiky se sešel dav asi stovky lidí. Podle listu Gazeta Wyborcza se ze středu města ozývalo skandování „Pláče Anglie, pláče Francie, takto končí tolerance“.

    Antifašisté a stoupenci migrace na své demonstraci varovali před zastrašováním a rasistickou propagandou, kterou v zemi šíří krajní pravice. „Sázejí na strach, neznalost a hloupost,“ uvedl podle polského rozhlasu jeden z řečníků.

    Obě demonstrace trvaly asi hodinu a byly pokojné. Bylo odpáleno jen několik dělobuchů a dýmovnic, zadržen nebyl nikdo.

    Demonstrace v Polsku Demonstrace v Polsku | ČTK

  • 2.První protest v Amsterodamu provázely násilnosti

    Na náměstí u městské radnice, které si pro sebe rezervovalo protiislámské hnutí, přišlo asi 200 příznivců Pegidy. Těch tak bylo méně než hlídkujících policistů a levicových protidemonstrantů. Levičáci na dav křičeli: „Uprchlíci jsou vítáni, fašisté ne!“

    Obě znesvářené skupiny se následně střetly, rozdělit je musela jízdní policie a jednotka těžkooděnců. Akci částečně narušil bezpečnostní incident, když policie krátce před demonstrací náměstí kvůli podezřelému balíčku uzavřela.

    Protesty v Holandsku provázelo násilí. Protesty v Holandsku provázelo násilí. | ČTK

  • 3.Na německé demonstraci vystoupil český poslanec

    Nejméně 5000 lidí demonstrovalo v Drážďanech. Vystoupil i český poslanec za hnutí Úsvit Marek Černoch, který obvinil českého premiéra Bohuslava Sobotku, německou kancléřku Angelu Merkelovou a politiky v Bruselu, že neposlouchají přání občanů. Na demonstraci dohlížela tisícovka policistů.

    Zástupci hnutí v projevu tlumočeném z němčiny do češtiny vyzvali k uzavření a důsledné kontrole vnějších i vnitřních hranic Evropské unie. Podle nich je současná uprchlická krize stěhováním národů, které nijak nesouvisí s útěkem před válkou, ale je motivováno snahou o osobní prospěch běženců.

    Na akci Pegidy se na velkoplošnou obrazovku promítal v přímém přenosu i pražský projev Martina Konvičky z hnutí Islám v ČR nechceme, zazněly i zdravice příznivců Pegidy z Maďarska, Slovenska a Nizozemska.

    Před demonstrací Pegidy se v Drážďanech konala i demonstrace proti nacismu svolaná pod heslem Solidarita bez hranic. Městem prošlo podle propočtu internetové služby Durchgezählt 1000 až 1400 lidí, kteří odsuzovali postoje Pegidy.

    Demonstrace v Drážďanech Demonstrace v Drážďanech | ČTK

  • 4.V Bratislavě nebyl o demonstraci zájem

    Jen desítky lidí, podle některých odhadů dvě stovky osob, přišly dnes do Bratislavy na demonstraci proti údajné islamizaci Evropy. Řečníci včetně místopředsedkyně českého Bloku proti islámu Jany Volfové kritizovali příchod migrantů do Evropy.

    Slovensko během stávající migrační krize nečelilo náporu migrantů. Jednobarevná vláda sociálních demokratů premiéra Roberta Fica se postavila proti přerozdělování uprchlíků mezi členské země EU. Fico opakovaně ohlásil, že Bratislava se rozhodnutí většiny členských států EU ohledně migračních kvót nepodřídí a již loni toto rozhodnutí jeho kabinet napadl u unijního soudu.

     

  • 5.Zakázaná demonstrace ve Francii: Zadrženo bylo deset lidí

    I přes zákaz francouzských úřadů se dnes v Calais sešlo na 150 demonstrantů proti údajné islamizaci Evropy, část z nich se pak střetla s policií. Policie zadržela asi deset lidí.

    Policie krátce po poledni vyzvala demonstranty k rozchodu, následně došlo k několika potyčkám, při nichž byl podle portálu Metronews.fr nasazen i slzný plyn. Zadrženo bylo asi deset lidí.

    V Calais je situace dlouhodobě vyhrocená, neboť se zde utábořilo několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat přes Lamanšský průliv do Británie. Nyní u města podle ministerstva vnitra žije asi 3800 migrantů.

    Protesty ve Francii Protesty ve Francii | ČTK

  • 6.Demonstrovalo se i v Austrálii

    V australském hlavním městě se dnes na demonstraci proti údajné rozpínavosti islámu sešlo asi 400 lidí. Organizátoři mimo jiné tvrdili, že Německo čelí přistěhovaleckému džihádu, tedy muslimské svaté válce, uvedl portál bavorské rozhlasové stanice BR. Proti odpůrcům islámu protestovalo v Canbeře asi 40 příznivců levice, k žádným násilným střetům nedošlo.

    Demonstranti během pochodu skandovali: „Kdo u čerta je Alláh?“ nebo „Milujeme vepřové maso“. Dav také kritizoval australskou vládu za to, že údajně podléhá tlaku muslimů a zakazuje vepřové ve školních jídelnách či podporuje školení džihádistů v mešitách.

    Prostesty v Austrálii Prostesty v Austrálii | Zdroj: Twitter

     

  • 7.Další protesty v Evropě

    Protesty proti islámu se konaly i v Dublinu, Birminghamu, Kodani a Helsinkách, účast byla v řádu několika desítek lidí. Potyčky byly v Irsku a Dánsku.


    V Kodani protestovala v ulicích asi stovka sympatizantů protiislámského hnutí For Frihed (Za svobodu), které patří k dánské větvi Pegidy. Několik demonstrantů z tohoto tábora i jejich odpůrců vyvolávalo potyčky, proto proti nim dánská policie zasáhla. Zadrženo bylo podle stanice TV2 pět lidí.


    Irská odnož Pegidy uspořádala demonstraci v Dublinu, kam přijeli i její odpůrci. Skupina protidemonstrantů v centru města krátce pronásledovala ulicemi města několik údajných příznivců Pegidy, do chaotické situace ale brzy zasáhla policie, která zjednala pořádek. Z Dublinu bylo hlášeno také několik potyček mezi demonstranty a policií, zraněno bylo několik lidí, mimo jiné i kameraman irské televize RTÉ.


    V anglickém Birminghamu, kde žije jedna z nejpočetnějších muslimských komunit v Británii, uspořádala pochod britská odbočka Pegidy. Podle odhadů jich bylo 200.  Demonstranti v Birminghamu nesli transparenty s podobiznami republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, který navrhl zakázat muslimům vstup na území Spojených států, či zabitého islámského radikála Mohammeda Emwaziho. Situace podle rakouského rozhlasu ORF byla poklidná a okolo 17:00 se demonstranti rozešli.


    V Helsinkách se na úvod demonstrace proti přistěhovalcům a islámu shromáždilo okolo sta lidí, později jejich počet vzrostl na 150, uvedl portál listu Helsingin Sanomat.  Žádné násilnosti hlášeny nebyly, policie nicméně uvedla, že v metropoli zůstanou přes noc posílené hlídky.

    Demonstrace v Dublinu Demonstrace v Dublinu | ČTK