Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vraždili uprchlické děti a prodávali je na orgány: Itálie zatkla pašeráky lidí

Autor: ČTK, mb - 
5. července 2016
13:01

Italská policie zatkla 38 lidí podezřelých z toho, že se podíleli na pašování migrantů přes Středozemní moře. Neštítili se ani zabíjet dlužníky, a to včetně dětí, jejichž orgány pak prodávali do Evropy. Mezi zatčenými jsou převážně Afričané, obviněni budou z obchodování s lidmi, praní špinavých peněz a drogových deliktů.

Policie v sicilském Palermu uvedla, že ze 38 zatčených je 25 Eritrejců, 12 Etiopanů a jeden Ital. Zátah proti této skupině se uskutečnil na základě výpovědí muže z Eritreje, který byl v Itálii letos v únoru za obchod s lidmi odsouzen na pět let do vězení.

Odsouzený se rozhodl s úřady spolupracovat, protože „hodně lidí umřelo, zvláště v Lampeduse roku 2013… a mnoho dalších.“

Pašerácká síť také obchodovala s lidskými orgány, jež brali z těl lidí, kteří cestu nepřežili. Dle obvinění dokonce zabíjeli dlužníky a jejich orgány pak prodávali za 15 tisíc dolarů (zhruba 365 tisíc korun). Kriminální gang nelitoval ani děti.

Nabízeli ovšem i sofistikovanější metody pašeráctví, obzvláště pro ty majetnější. Za částku 10 až 15 tisíc eur (270 až 406 tisíc Kč) nabízeli falešné doklady potvrzující sňatek s občanem EU a imigrant tak mohl do Evropy vycestovat legálně v souladu se zákonem o sloučení rodiny.


Svůj nelegální byznys přitom kriminální gang maskoval pod rouškou obchodu s parfémy přímo v centru Říma kousek od stanice Termini. Policie při razii zajistila 25 tisíc dolarů (606 tisíc Kč) a 526 tisíc euro (14,2 milionu Kč).

Mafie údajně vydělávala zhruba 300 tisíc eur týdně (zhruba 8 milionů Kč), ale zadržení lidé jsou zřejmě jen „malé ryby“. Většina z částky 300 tisíc byla odváděna kamsi do Libye. Vyšetřovatelé nevylučují, že peníze putovaly na financování Islámského státu, který ovládá značnou část libyjského pobřeží.

Itálie se po březnové dohodě mezi Tureckem a Evropskou unií o vracení migrantů a po uzavření hranic balkánských států stala pro uprchlíky hlavní vstupní branou do Evropy. Do Itálie ale z blízké Libye připlouvají zejména migranti z afrických zemí, a nikoli ze Sýrie, Iráku a z Afghánistánu, kteří loni po statisících proudili do EU přes Řecko.

Od začátku roku se do Itálie přes Středozemní moře dostalo více než 64 tisíc uprchlíků. Loni to bylo za celý rok zhruba 154 tisíc migrantů. Při pokusu překonat Středozemní moře od roku 2014 zahynulo přes 10 tisíc lidí, z toho asi 2800 od začátku letošního roku.