Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Afghánci plánovali rozpoutat teror v Evropě! Itálie jim dala azyl, dva jsou na útěku

Autor: lm, ČTK - 
11. května 2016
16:26

Italská policie rozprášila teroristickou buňku Islámského státu. Pětice afghánských migrantů chystala teroristické útoky v Itálii a Velké Británii. Tři lidé byli zatčeni a dva jsou na útěku. Bylo po nich vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Afghánci byli podle italské policie členy teroristické buňky napojené na radikální organizace Islámský stát (IS) a al-Káida a na jejich členy bojující v Iráku i v Afghánistánu. Celkem měla skupina pět členů, všichni již dříve dostali v Itálii dočasný azyl a mohli se pohybovat v rámci celého schengenského prostoru!

Migranti během devíti dnů navštívili letecky sedm měst a lehkost, s kterou se po Evropě přepravovali, překvapila i vyšetřovatele. Policie v mobilních telefonech zadržených nalezla fotografie areálu letiště v Bari, nákupních středisek v Itálii i v Británii, římských památek včetně Kolosea či jistého hotelu a restaurace v Londýně. Z charakteru fotek vyplývá, že si mapovali terén.

Zadrženi byli Gulistan Ahmadzai (29), Zulfiqar Amjad (24) a Hakim Nasiri (23). Surgul Ahmadzai (28) a Qari Khesta Mir Ahmadzai (30) policistům proklouzli a jsou na útěku. Bylo po nich vyhlášeno rozsáhlé mezinárodní pátrání, ale zřejmě stihli utéct zpět do Kábulu.

Teroristická buňka zřejmě rovněž plánovala, že zneužije uprchlické cesty a přes Turecko, Řecko a Calais dopraví do Evropy další teroristy. Teroristická buňka šířila na internetu násilnou ideologii svaté války a informace o bojové technice včetně operativních návodů a návodů na výrobu výbušnin,“ uvedla policie.

kuniksicht ( 20. listopadu 2016 17:56 )

jen tak dale........a cele EU pujde brzy do sracek (zatim v nich pouze slape). tihle migranti by nemeli mit pravo po dobu 2-3 roku se pohybovat po celem shengenu. meli by mit omezeni. nemoznost vstoupit do letadel, mezinarodnich vlaku. ve vydavanych dokladech mit jednoznacne vyznacene, ze se jedna o docasne povoleni k pobytu

petr1982 ( 11. května 2016 16:59 )

Schnegen = největší nesmysl

Zobrazit celou diskusi