Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlická blamáž naštvala Němce: Televize zinscenovala, jak pomáhají při povodních

Autor: ČTK - 
6. června 2016
21:03

Obyvatele jihoněmeckého města Schwäbisch Gmünd zasaženém záplavami rozhněvala zinscenovaná úklidová akce, do které byli na přání jistého rakouského televizního štábu povoláni uprchlíci.

Mluvčí města Markus Herrmann nejdříve německým médiím řekl, že běženci skutečně pomáhali, ale rakouská veřejnoprávní televize ORF přijela až poté, co byl hlavní úklid ukončen, proto se na její přání část úklidu zopakovala. Později ale Herrmann prohlásil, že starosta o ničem nevěděl a že ORF zmíněným štábem nebyla. Také ORF v prohlášení uvedla, že její televizní tým za zmíněným natáčením nestojí.

O incidentu z minulého týdne nejdříve s odvoláním na svědecké výpovědi obyvatel města informoval místní list Rems-Zeitung. „Nemohli jsme uvěřit vlastním očím, co se najednou dělo,“ citoval list jistého Wolfganga Bindera. Běženci museli vyložit zaplněný velkokapacitní kontejner se zaplavenými věcmi, aby je kameraman mohl natočit, jak je vynáší ze sklepů.

Otázkou nyní podle deníku Frankfurter Allgemeine zůstává, jaký štáb sehraný úklid natáčel. Televize ORF na Facebooku oznámila, že za filmováním nestojí. Stejné prohlášení učinila i spolupracovnice ORF, která ve městě skutečně natáčela reportáž. Nyní i Herrmann tvrdí, že to ORF nebyla a že se původně spletl, více ale nechtěl sdělit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi