Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do konce roku zmizí „uprchlické“ kontroly. Brusel chce obnovit volný Schengen

Autor: ČTK - 
4. března 2016
13:08

Evropská komise chce, aby kontroly na vnitřních schengenských hranicích, zavedené některými členskými zeměmi Unie kvůli migrační krizi, skončily nejpozději letos v prosinci. Novinářům to řekl eurokomisař pro vnitro Dmitris Avramopulos, který ve čtvrtek v Bruselu představil cestu, která má podle názoru Komise k tomuto cíli vést. 

Její součástí je vznik společné evropské pobřežní a pohraniční stráže, vykázání těch, kdo nemají právo na azyl, ale také reforma způsobu, jakým nyní země Unie o udělování azylu rozhodují.

„Rád bych, aby konečný cíl dnešního plánu byl naprosto jasný: Je to posun od jednostranných rozhodnutí o obnově hraničních kontrol ke koordinovanému přístupu a ukončení všech kontrol ke konci roku,“ prohlásil Avramopulos. Kvůli rostoucím počtům migrantů zavedlo kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru od loňského září osm zemí; dvě z nich už toto opatření ukončily.

Krach schengenského prostoru volného pohybu by podle Komise měl bezprostřední roční dopady mezi pěti a 18 miliardami eur (135 miliard až 486 miliard Kč).

Klíčové Turecko

Eurokomisař v pátek upozornil, že schengenský systém je jen jednou částí větší „migrační skládačky“, která EU přesahuje. Unie za klíčovou v této věci pokládá spolupráci s Tureckem, která bude hlavním tématem mimořádného summitu EU a Turecka v pondělí.

Cílem dohody mezi Unií a Ankarou, která byla uzavřena loni v listopadu, je výrazné snížení počtů migrantů, kteří z Turecka přes moře připlouvají do Řecka. Docílit se toho má kombinací lepších podmínek a větších možností pro více než 2,5 milionu syrských uprchlíků přímo v Turecku, lepší kontrolou hranice a bojem s pašeráckými sítěmi. Turecko už začalo také přebírat od Řecka zpět ty migranty, kteří v EU nárok na azyl nemají.

EU za spolupráci Ankaře zajistila tři miliardy eur pro řešení situace syrských uprchlíků a daleko intenzivnější vzájemné vztahy.

Plán Komise předpokládá také obnovení kontroly nad vnější hranicí schengenského prostoru. Proto by země EU a europarlament měly nejpozději v červnu schválit vznik unijní pobřežní a pohraniční stráže tak, aby toto těleso mohlo v srpnu začít skutečně pracovat. Už nyní by se podle názoru Komise měly unijní členské státy začít připravovat na poskytnutí potřebných lidí a techniky.

jsemtady ( 4. března 2016 14:16 )

 Tady nebude co obnovovat. Všechno tady bude Aláhovo! !!!

Zobrazit celou diskusi