Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Turecko se EU nepřizpůsobí: Erdogan odmítl změnit zákony proti terorismu

Turecký prezident Erdogan
Turecký prezident Erdogan  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
6. května 2016
15:25

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ankara nezmění své protiteroristické zákony, jak to požaduje Evropská unie. Erdogan to podle agentury Reuters prohlásil ve veřejném projevu přenášeném živě v televizi.

Revize příslušných regulí pro boj proti teroru je přitom jednou z podmínek pro bezvízový styk mezi Unií a Tureckem. Erdoganovo prohlášení přichází dva dny poté, co Evropská komise doporučila zrušit víza pro Turky do června.

EU nás žádá o změnu protiteroristického zákona. Ale v tom případě říkáme: My si půjdeme naší cestou a vy si jděte tou svou,“ uvedl Erdogan podle agentury AFP. Jeho prohlášení přichází den poté, co oznámil demisi premiér Ahmet Davutoglu, který migrační dohodu s EU vyjednal. Její součástí je i zrušení víz pro turecké občany Unií do června.

Ankara ale musí pro zavedení bezvízového styku splnit celkem 72 technických podmínek, z nichž některé ještě splněny nejsou. Zcela otevřené jsou právě protiteroristické zákony, dále boj proti korupci, ochrana dat a spolupráce soudů s unijními státy a spolupráce s Europolem.

Prezident Erdogan požaduje na tureckém parlamentu šířeji definovat terorismus, mimo jiné i pokud jde o jednání kompliců teroristů. Podle kritiků návrhu může být nový zákon ale zneužit ke stíhání odpůrců tureckého prezidenta. Za komplice by totiž mohli být pak režimem označeni i politici či novináři, kteří podporují větší práva Kurdů či volají po zastavení operací turecké armády na jihovýchodě Turecka.

EU slíbila Turecku při splnění všech podmínek dosáhnout ke 30. červnu bezvízového styku výměnou za pomoc Turecka při zvládání migrační krize ve snaze snížit počty migrantů připlouvajících přes Egejské moře do Řecka. Unie za to slíbila i obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů či finanční pomoc ke zlepšení situace v tureckých uprchlických táborech.

gabreta ( 6. května 2016 17:32 )

Nehledej v EU logiku. Všechno je jenom kšeft a míra moci a vlivu! Když srovnávám, tak s klidným svědomím můžu říct, že RVHP je slabej odvar, proti EU!

datelobecny ( 6. května 2016 16:56 )

Co za ču.ráky v té EU nám to vládne?! Každe jsi s námi kvůli nim vytírá zadek. Kdejakej negramota z Afriky a arábie z nás má díky nim pr.del! Jejich jednání postrádá veškeré logické myšlení, proto taky mě nikdo nepřesvědčí v tom, že ty loutky jako Merkel a Juncker řídí někdo ještě mocnější, a chce zlikvodovat Evropu.

franta15 ( 6. května 2016 16:36 )

Přesně tuto otázku si kladu! Němci už jsou takoví. Kdysi si nechali vnutit to co chtěl jeden rakouský šílenec a skončilo to totálním zničením celé Evropy a byla z toho dokonce "světová válka". Teď dělá EU veřejně to stejné, nový šílenec v gatích dělá to samé, nemá v EU žádnou funkci, která by ji k čemukoliv opravňovala, ale celá EU ji "žere z ruky". Každý má pro to nějaký dobrý důvod. Náš premiér možná vidinu toho, že si vylouží být to samé co jeho předchůdce Špidla. Měsíčně víc jak milion korun a doživotní renta, a to politici EU údajně ani neplatí žádné sociální pojištění!!! Merkelovou měl odpor ostatních politiků EU a jednotlivých států dávno někdo s jejím "dirigováním EU" zastavit. Sobotka na to šel teoreticky velmi dobře, svolal svoje parťáky z Šengenu a přinesli do Bruselu návrh Šengenu, jenže tam se jim všichni vysmáli - počínaje prezidentem a premiérem EU. Ti lidi jsou zainteresovaní na něčem úplně jiném než my, hloupí evropané. Obama přijel pár dní před skončením mandátu Merkelové "poděkovat" za to jak se snaží řešit migrační krizi a "pomáhá". Jenže komu pomáhá, nám obyvatelů Evropy určitě NE. To, že Amerika má na jihu USA dávno postavené bariéry 5 m vysoké a 4 000 km dlouhé, aby k nim nemohla přijít přes Mexico ani myš, to už nám neřekl. Jestli evropské státy nevezmou odvahu a nepřestanou pořád přitakávat Merkelové a celé EU, dopadne to za pár roků daleko hůř. Z EU a jakýchsi státečků jako jsme my nezůstane NIC. Turci po několika stech letech jdou do boje a jak známe jejich povahu, tentokrát ten boj vyhrají. Naženou nám do Evropy stamiliony kobylek a vůbec nebudou řešit to, že máme nějaké zákony a ty jsme zatím museli dodržovat. Našeho vraha 1 člověka zavřeme na 15 let, ale když sem přijde někdo kdo vyvraždí tisíce a miliony lidí, tak těm se nic nestane. Kolik lidí už tito "mírumilovní" lidi mají už dnes na svědomí? To nikdo nikdy nespočítá... 

franta15 ( 6. května 2016 16:16 )

 Poté, co vyklidil pozice premiér, který to všechno s EU upekl, asi za zády svého "šéfa" je to jasné. Merkelová a EU se chová nezodpovědně, Merkelová vůči Němcům, kterým pozvala domů miliony lidí, kteří se taky nebudou ničemu přizpůsobovat, tak vůči celé ostatní Evropě a tím i vůči nám. Turecko se cítí být velmoc a chce si podřídit celou Evropu a Erdogan toho dosáhne. Proto jsou všichni zmatení a my taky - co si o Turecku v poslední době myslet. Země je v NATO, ale de facto neleží zeměpisně v Evropě /Ankara je v Azii/, na oko jakoby bojuje proti IS, ale veřejně bojuje proti nádodnostní menšině, která však taky bojuje s IS! Kdo se v tom má vyznat? Turci hrají proti EU dvojí hru, EU vydírají, své prašule už asi mají, příslib na zrušení bezvízového styku s EU taky a teď nám veřejně- v televizi prozradili, že nic podle přání EU, terotistům a islámu měnit nebudou a tečka! Stalo se přesně to co lidi čekali. Namísto toho aby EU vsadila na ochranu hranic EU a hranic svých států, tak si prosadili svoje řešení a podle mně už předem věděli, že tudy cesta nevede. Jsem zvědavý co teď Merkelová a EU udělá. Když s Erdoganem nebude souhlasit, tak nám tento diktátor pošle všechny ty miliony lidí, kteří čekají v Turecku a nejen ty. Co teď němkyně Merkelová, politici EU a naši a taky "sluníčkáři", kteří jste okouzleni vidinou peněz? Jste zodpovědní za zničení milionů lidí, kteří už v EU v rozporu s jejími zákony jsou anebo už jsou na cestě. V Turecku, Řecku, Itálii anebo jsou ještě doma! Všichni vrcholní politici EU včera v Itáli konstatovali, že EU je v rozkladu a viní z toho takové státy jako jsme my. Jenže - my nemáme z čeho dávat, sami bychom potřebovali peníze pro naše lidi! Ono se jinak žije z příjmu 100 tisíc měsíčně a jinak z důchodu nebo dávky za 5-10 tisíc!! Aspoň naši politici by to měli umět pochopit. Nemůže být bližší kabát než košile. Každá naše rodina je stát v malém a musí se starat hlavně o to, aby ona přežila.

Zobrazit celou diskusi