Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Požár v ubytovně zranil 30 lidí. Na svědomí ho mají uprchlíci, tvrdí policie

Autor: ČTK, tmp - 
7. června 2016
21:15

Na výstavišti v Düsseldorfu vypukl v úterý rozsáhlý požár haly, která v současnosti slouží jako ubytovna pro žadatele o azyl. List Rheinische Post s odvoláním na zdroje německé policie informoval na svém webu, že v souvislosti s incidentem se vyšetřuje šest migrantů. Podle DPA policie bez upřesnění oznámila, že vyslýchá šest lidí a že nic nenasvědčuje xenofobnímu útoku. To potvrdili i hasiči. Při požáru bylo zraněno třicet lidí, s výjimkou dvou záchranářů to byli běženci.

Hala na výstavišti v severní části Düsseldorfu slouží jako centrální mužské zařízení pro uprchlíky nejlidnatější německé země Severní Porýní-Vestfálsko. Úřady odtud žadatele o azyl přerozdělují do dalších zařízení po celé spolkové zemi. Před požárem v hale žilo podle aktuálních údajů 282 migrantů, v době neštěstí jich v objektu bylo asi 130.

List Rheinische Post uvedl, že policie v areálu zadržela několik lidí ještě během požáru, nejméně dva z nich policisté v civilu odvedli v poutech. Fotografii jednoho z nich deník zveřejnil.

Tohle je jeden z uprchlíků, který má na starosti úterní požár v Německu. Tohle je jeden z uprchlíků, který má na starosti úterní požár v Německu. | rp-online.de

Zadržený nabízel video zevnitř hořící budovy

Identitu předvedených policie nesdělila, podle médií je mezi nimi nejméně jeden člověk ze Sýrie a jeden z Iráku. List poznamenal, že jednoho člověka policie zadržela krátce poté, co její reportérce nabídl video z vnitřku hořící budovy.

Nejmenovaní představitelé hasičů tvrdí, že pro útok zvenčí zatím neexistují důkazy. Nepravděpodobná je i technická závada, neboť oheň se velmi rychle rozšířil po celé budově.

Hala zcela vyhořela. Část střechy se propadla, zbytek hrozí zřícením. Škodu hasiči prozatím odhadli v přepočtu na 270 milionů korun.

Do boje s požárem, který vypukl krátce po poledni, bylo povoláno 70 hasičů. Úřady vyzvaly obyvatele v okolí, aby kvůli dýmu nevětrali a nepohybovali se venku.

Nad zemskou metropolí s 600 000 obyvateli se vznášel hustý černý dým. Provoz výstaviště ani nedalekého mezinárodního letiště požár nijak neomezil.