Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Teroristům se podle Žantovského dokážeme ubránit. Obětí v Evropě ubývá

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. prosince 2015
11:37

Situace je vážná, ale nesmíme ji sami ještě zhoršit. Tak by se daly ve zkratce interpretovat názory bývalého velvyslance ve Spojených státech, Izraeli a Velké Británii Michaela Žantovského, který se snaží uklidnit obavy z terorismu. I přes krvavé incidenty v Paříži, Madridu nebo Londýně prý obětí terorismu v Evropě ubývá a to je známka schopnosti Evropy se teroristům bránit.

Bylo by hrozně nebezpečné, kdybychom z té hrozby zpanikařili a začali se v Evropě obehnávat ostnatými dráty a rušit demokratické zákony. To je přesně to, co by ti teroristé chtěli, a to bychom porazili sami sebe,“ myslí si bývalý velvyslanec.

Žantovský se proto snaží zůstat optimistou. Podle americké studie, kterou četl, se prý Evropa před terorismem bránit umí. „Počet obětí terorismu v Evropě klesá. A to je paradox, který si, myslím, většina lidí neuvědomuje. Z toho bychom měli přinejmenším usoudit, že jsme schopni se terorismu bránit a že jsme schopni to udělat bez toho, abychom obětovali něco, co je pro nás zásadně důležité,“ dodává Žantovský.

Nesou vinu na řádění Islámského státu částečně také Spojené státy, které intervenovaly v Iráku? Jak může skončit válka v Sýrii, ze které teroristé mimo jiné čerpají síly i zdroje? A jaký význam mělo sestřelené ruské bojové letadlo nad Tureckem? Podívejte se na závěrečnou část rozhovoru s přítelem Václava Havla, bývalým diplomatem a v současnosti ředitelem Knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským:

Video Podle bývalého diplomata Žantovského se můžeme porazit i sami, pokud kvůli terorismu a IS příliš zpanikaříme. - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

...... ( 25. prosince 2015 21:46 )

Jsem sluníčkář a pravdoláskař a je to krásný pocit . Škoda, že ten pocit také neznáš

...... ( 25. prosince 2015 20:36 )

Panebože, ty jsi naivní trouba

demiro ( 25. prosince 2015 18:55 )

Ježíš, asi jsem se ocitnul v pomocné škole mezi zfetovanými puberťáky. Sbohem...

demiro ( 25. prosince 2015 18:45 )

Z teroristů nemám ani tak velký strach, jako spíše z Havloidů, pražské kavárny a sluníčkářů.

bohatymrbnikatel ( 25. prosince 2015 18:43 )

Zapšklá lůza a banda neschopných nadává a stěžuje si na Zemana, ale na světě je tak krásně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa