Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští šéfové jsou mistři v šikaně na pracovišti. Jak se jí dá bránit?

Autor: Tomáš Polák - 
9. května 2016
18:45

Se šikanou na pracovišti, takzvaným mobbingem, se loni setkal každý pátý zaměstnanec. Uvádí to aspoň aktuální průzkum Univerzity Palackého v Olomouci. Česko se tak spolu s Rakouskem a Finskem zařazuje mezi unijní státy vedoucí v šikaně na pracovišti. Podívejte se, jak se mobbing projevuje a jak se proti němu bránit.

Šikana od šéfa dovedla Kláru (24) a jejího kolegu Davida (26) až na pokraj zhroucení. Ředitel obchodní firmy si je totiž vybral jako obětní beránky. Zadal jim práci, pak ale jejich výsledky zesměšňoval před kolegy.

„Neustále jim dával najevo, že nejsou dost schopní a šikovní. Zesměšňoval a ponižoval je na poradách, dával jim úkoly, které jim zadal mezi čtyřma očima, a potom před ostatními požadoval výsledky jiného úkolu a říkal, že to nesplnili,“ řekla Blesk.cz psycholožka Jana Demjanová, která se případem zabývala.

Situace se vyhrotila tak, že si pracovníci nechali dokonce všechny úkoly zadávat písemně. „Jejich sebevědomí neustále klesalo a měli strach cokoliv v té práci udělat, na všechno se neustále ptali a začali působit nesamostatně,“ řekla odbornice. „Takže potom i to okolí se na ně začalo dívat s despektem, protože měli dojem, že byli opravdu neschopní,“ dodala.

Klára tlak nakonec nevydržela a raději odešla do jiného zaměstnání, David se bránil. „Vyloženě požádal o pomoc svoje nejbližší kolegy a kolegyně v tom, aby ho podrželi. A pak jsme se domluvili s celým tím kolektivem, že když ten šéf, který je takový manipulátor, něco začne tomu muži vytýkat, že ti ostatní se ho zastanou,“ řekla Demjanová. „Antimanipulativní“ techniky nakonec zabraly a šéf si ho přestal všímat.

Zakřiknutí lidé agresory přitahují

Podle odbornice skutečně existuje typ osobností, který šikanující agresory přitahuje. „Jsou to většinou lidé, kteří už v dětství zažijí nějaká příkoří. Oni sami už jsou nastavení, že si připadají o něco horší než ostatní, a jsou nesmělí a zakřiknutí,“ řekl Demjanová. Na takové osobnosti si už děti ve školce dovolují a lidé si pak nesmělost přináší i do dospělosti.

Další varianta jsou děti despotických a velmi přísných rodičů. „Tam se ta osobnost toho člověka vyvíjí buď tak, že se z něj stane bojovník a je sám takový cholerický a ne moc přístupný, anebo naopak je z něho poměrně zakřiknutý jedinec, zvyklý neustále poslouchat a nechat si všechno líbit,“ dodala.

Šikana může začít velmi nenápadně. Šikana může začít velmi nenápadně. | Shutterstock

Pomůže kolektiv, na zákon nespoléhejte

Tak jako u příběhu mladého muže i obecně je podle psycholožky nejvíce nápomocný právě kolektiv oběti. „Protože když se spojí ti ostatní a zastanou se ho, tak ten šéf pak nemůže uspět,“ řekla psycholožka, která by lidský přístup zvolila na prvním místě. „Teprve ve chvíli, kdy by se tohleto stupňovalo, tak pokud ten šéf má nějakého nadřízeného, tak se obrátit na něj,“ řekla Demjanová.

Existuje také legislativní cesta, jak se mobbingu bránit, ale v praxi se jen velmi těžko prokazuje, že je zaměstnanec skutečně šikanován. „Teoreticky by mohl podat podnět na Inspekci práce, aby tohle prošetřili, a pokud by se to prokázalo, tak by mohl zažalovat toho zaměstnavatele a nezbude mu nic jiného než požadovat náhradu za psychickou újmu, protože jinou náhradu náš zákoník práce nezná,“ řekla Monika Coufalová z advokátní kanceláře Tesařová & Kubíková. Podle vlastní zkušenosti právničky je ale úspěšnost prokázání zhruba desetiprocentní.

Podle odbornice je současná legislativa nastavena nevýhodně právě pro zaměstnance. Řešením by mohlo být přenechání průkazní povinnosti na zaměstnavatele. „Protože ten zaměstnanec to má dost složité, pokud žaluje on, tak musí prokazovat on, že se něco stalo,“ řekla Coufalová. V opačném případě by musel zaměstnavatel dokázat, že k šikaně nedocházelo, a šikanující by tak měl jednoduší startovní pozici.

9rot6 ( 10. května 2016 06:12 )

Bránit se můžete vždy, ale počítejte s tím, že když už třeba vyhrajete, tak se nikde v okrese "nečapnete", PROČ? Někteří tzv. páni podnikatelé si v klidu komunikují mezi sebou, "vyměňují si informace a zkušenosti" a tak máte smůlu, modří soudruzi nám to totiž takto nastavili, zákoník práce? Pouhý cár papíru pro úřady, ale v podniku, výrobně, továrně,provozovně a dalších istitucích zaměstnávajících lidi vládne tvrdě a nesmlouvavě tzv. pan podnikatel a vy jste jen "kus" v evidenci, často se i lidé domohou spravedlnosti, ale následky si každý nese sám, za 20 let jsem měl pouze 2 zaměstnání, ale "užil" jsem si tolik nespravedlnosti a možná i ponižování jako za 50 let, mnozí taky podnikatelé si s Vámi dělají v podstatě co chtějí, dvakrát,třikrát odmítneš jít na mimořádnou směnu v sobotu, či v neděli a jsi NULA a dostaneš se do pořadníku abonentů na odchod,máš nálepku "problémový" a je vymalováno, ale MÁŠ PRÁVO si stěžovat, to je tak asi vše!

9rot6 ( 10. května 2016 05:55 )

baji ( 9. května 2016 20:24 )

pamatuji dobu kdy měl dělník zastání a zákoník práce nás dělníky chránil. Sami jsme rozhodli o tom aby si s námi bohatí dělali co chtěli, tak si nestěžujme. Pálilo nás dobré bydlo a takhle to dopadlo. Kdysi jsem si naplánoval dovolenou a měl jsem ji. Loni jsem opět plánoval už v lednu, protože paní má v nemocnici výluku a jak myslíte že to dopadlo? Dostal jsem jí až na podzim, kdy paní chodila do práce. A nemáte dovolání. 

pekaaaros ( 9. května 2016 20:03 )

já myslím, že 90 % těchhle sebelítostivých chudáčků vůbec neví, co to šikana je a považujou ji za úplně všechno. Chce po tobě práci? Šikana. Chce po tobě zavřít okno, že je průvan? Šikana. .. Prostě je to teď moderní téma, tak se jím každej ohání a každej si hraje na oběť. Já zažil šikanu v pravým slova smyslu a řeknu vám, to si nevymyslíte.

buban ( 9. května 2016 19:29 )

Bránit se lze zcela jednoduše-šéfíkovi dát jednu do tváře (beze svědků)-a potom důstojně odejít jinam.

Zobrazit celou diskusi