Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostanete znovu peníze za první tři dny nemoci? Sobotkova vláda lavíruje

Autor: ČTK, val - 
18. dubna 2016
14:45

Budou mít zaměstnanci znovu nárok na náhradu mzdy už na začátku nemoci? To stále není jasné. Ministři ČSSD, ANO a KDU-ČSL se v pondělí neshodli na postoji k senátnímu návrhu, podle nějž by se měla obnovit výplata nemocenské zaměstnavatelem v prvních třech dnech nemoci zaměstnance.

Sociální demokraté hlasovali pro návrh nebo pro neutrální stanovisko, ostatní zase neprosadili negativní postoj, řekla novinářům ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Osobně návrh podporuje.

Jak uvedla, jde o jednu z priorit sociálních demokratů. Jako náhradu vidí prosazení povinnosti firem nabízet zaměstnancům pět volných dnů pro případné marodění ročně, tzv. sick days.

Ministerstvo práce a sociálních věcí poukazuje na to, že k navrhovanému zrušení karenční doby se zavázala i vláda v koaličním prohlášení, podmínila to ale souhlasem zaměstnanců i zaměstnavatelů. Proti se stále staví například Svaz průmyslu a dopravy. Zásadní nesouhlas s návrhem vyslovilo i ministerstvo financí, podle něhož by předloha vedla k prohloubení rozpočtového deficitu. Firmám by náklady kompenzovalo snížení odvodů na nemocenské pojištění.

Návrh počítá s tím, že by firmy svým zaměstnancům proplácely 60 procent mzdy i v prvních třech dnech jejich pracovní neschopnosti. Kritici poukazují na to, že se obnovením nemocenské v prvních dnech zvýší její zneužívání například k prodlužování dovolené. Zastánci zase argumentovali tím, že lidé si na léčení berou dovolenou nebo nemoci přecházejí, aby zaměstnání neztratili.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

noram ( 18. dubna 2016 20:50 )

Co je to za diskriminici nemocných? To je horší jak za komoušů.

panda82 ( 18. dubna 2016 19:45 )

proč nemají voliči stejná práva placení nemoci jako ti kulošváloš co si říkají poslanci, teď před volbami honem chtějí něco napravovat aby se zalíbili

anno ( 18. dubna 2016 17:43 )

Ve státě je něco zhnilého. Blíží se podzimní senátní volby a socani ztrácí velká procenta s její podělanou arogantní politikou. Proto se snaží lidem zalíbit, ale lidi nejsou blbý, nebot dobře ví, co je Sobotka se Zaorálkem zač a jak nás v Bruselu prodali Turkovy!!!! (N

moiaza ( 18. dubna 2016 17:18 )

Je zajímavé sledovat, jak v našem Havlistánu se liší zákony. Jedny jsou pro šlechtu a jedny pro poddané. Šlechta krácená není a má placenou nemocenskou od prvního dne. Lůza je krácená nejen penězy, ale i 3 dny nemoceské nedostane nic. Vždy jsem si myslel, že v jednom státě platí zákony pro všechny stejně. Jak vidím, neplatí! Vítejte v Havlistánu.

hejhej ( 18. dubna 2016 16:34 )

Hlavně, že poslanci marodí za plný plat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa