Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Platy v Česku musí jít nahoru, míní experti. Lidí bez práce je minimum

Nezaměstnanost klesá, platy budou stoupat, tvrdí analytici.
Nezaměstnanost klesá, platy budou stoupat, tvrdí analytici.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
9. května 2016
13:45

Nezaměstnanost v Česku byla v dubnu nejnižší od ledna 2009 a ještě má klesnout. V reakci na data Úřadu práce to uvedli analytici. Spolu s tím budou zaměstnavatelé podle nich obtížněji hledat pracovníky, což vyvolá tlak na růst mezd.

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 procenta z březnové hodnoty 6,1 procenta. Bez práce bylo 414 960 lidí, což je nejméně od ledna 2009. Zaměstnavatelé nabízeli přes úřady práce 124 280 volných pracovních míst, to je nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008.

Situace ohledně nezaměstnanosti se tak podle analytika ČSOB Petra Dufka zlepšila napříč celou ekonomikou. Zároveň ale podle něj tak mají firmy mnohem menší možnost výběru mezi uchazeči o zaměstnaní. „Navíc musí postupně počítat i s tím, že budou muset začít rychleji zvyšovat nabízené mzdy. Proto by se podle našeho názoru mohl růst mezd v letošním roce zrychlit ke čtyřem procentům,“ uvedl Dufek. Nejnovější data podle něho jen potvrzují, že ČR stále patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU.

Chybějí řidiči i manažeři

Nízká nezaměstnanost i podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka povede k tomu, že se rostoucí ekonomika bude na trhu práce ve stále větší míře projevovat tlakem na růst mezd, a ne dalším snižováním nezaměstnanosti. „Růst nominálních mezd by se tak letos měl přiblížit čtyřem procentům. V kombinaci s rekordní zaměstnaností to bude solidní základ pro spotřebu domácností jako letošního hlavního tahouna růstu české ekonomiky,“ uvedl.

V dalších měsících tak bude nezaměstnanost podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka nejspíše dále klesat a počet uchazečů o práci klesne pod hranici 400 tisíc. „Zdá se, že se trh práce již mírně přehřívá, což se projevuje stupňujícími se požadavky na růst mezd,“ řekl.

Andrea Linhartová Palánová, která je odborníkem na řízení lidských zdrojů ve společnosti PwC ČR, upozornila, že firmám se stále obtížněji shánějí lidé do provozů, řidiči i pracovníci na manažerské posty. „Šéfové českých firem vnímají podle průzkumu PwC nedostatek lidí jako největší hrozbu pro své růstové plány v letošním roce,“ uvedla.

Pod úrovní šesti procent letos míra nezaměstnanosti na rozdíl od loňského roku podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy zakotví trvaleji. „Ačkoli dynamika jejího dalšího poklesu v nadcházejících měsících zpomalí. V letních měsících pak míra nezaměstnanosti dokonce nepatrně vzroste, ruku v ruce s tím, jak se na pracovním trhu budou ocitat noví absolventi,“ uvedl. Za celý rok podle něj bude míra nezaměstnanosti 5,7 procenta.

renataren ( 11. června 2016 22:54 )

Situace je natolik zoufalá, že experti už nazývají úspěchem mít nezaměstnanost okolo 500000 ?????????????????????????????????????????????????????????????????? Taková byla nezaměstnanost za 1. republiky, když byla krize ve 30. letech !!!

dvix ( 9. května 2016 15:39 )

 To sou zase sracky.. 12000 vyplata.. 8000 najem.. a muzete se jit pas za barak

zdenekk_ ( 9. května 2016 14:12 )

Hlavně aby mi zdvihly socku

Zobrazit celou diskusi