Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Věřitelé, hlaste se. OKD je v úpadku, dluží přes 17 miliard

Autor: ČTK, bud - 
9. května 2016
15:00

Krajský soud v Ostravě poslal těžební společnost OKD do úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost a v návrhu uvedla, že dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun a nedokáže je splácet. Věřitelé nyní mají dva měsíce na to, aby přihlásili své pohledávky.

Soud jmenoval insolvenčním správcem Leeho Loudu, na srpen nařídil přezkumné jednání a svolal schůzi věřitelů. Na ní se rozhodne, jakým způsobem se úpadek OKD bude řešit. Možnosti jsou dvě: buďto konkurz, při němž má insolvenční správce za úkol zpeněžit majetek dlužníka tak, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů, nebo šetrnější reorganizace.

 

„Rychlé vyhlášení insolvence a jmenování správce je dobrá zpráva,“ komentoval situaci v pondělí odpoledne ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Dodal také, že prozatím nebude navrhovat financování provozu OKD státem, o variantě se ale bude jednat.

 

OKD se dostaly do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ně ztrátová i přes úsporná opatření, která v uplynulých měsících provedly. Problémem je také dlouhodobé vysoké zadlužení.

 

 

 „Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek,“ uvedl generální ředitel OKD Dale Ekmark krátce poté, co firma minulý týden podala žádost o úpadek.

 

V dolech OKD zatím funguje běžný provoz a dál se těží uhlí. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

 

 

Zobrazit celou diskusi