Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

OKD bez výplat? Budou stávky, míní odborář. Letos musí odejít přes tisíc lidí

Těžká práce horníků možná v OKD brzy skončí. Nedobrovolně, kvůli krachu.
Těžká práce horníků možná v OKD brzy skončí. Nedobrovolně, kvůli krachu.  (Autor: Blesk / Martin Pekárek)
Autor: ČTK, ČTK, zst, zst - 
6. května 2016
18:59

Z OKD by na přelomu září a října mělo odejít prvních 873 zaměstnanců. Řekl to moravskoslezský hejtman Novák. Toto číslo vychází z plánů na útlum Dolu Paskov. Krachující firmu navíc mohou srazit také stávky. Podle odborového předáka Josefa Středuly hrozí protesty, pokud horníci nedostanou výplaty za květen.

Toto číslo podle něj nesouvisí s insolvenčním řízením, ale vychází z byznys plánu managementu na útlum Dolu Paskov, kterému se nedá vyhnout. OKD na sebe podala insolvenční návrh, soud o něm zatím nerozhodl. Firma dosud oznámila jen to, že ke 30. červnu odejde dohodou 345 zaměstnanců.

„Uvidíme, jak ta situace bude. S nástupem správce konkurzní podstaty, kterého určí soud, může být všechno jinak. Každopádně my to řešíme s automobilovým klastrem, že ti lidé by plynule mohli po rekvalifikaci přejít na nová pracovní místa,“ řekl také hejtman.

„Jsme připraveni, jakmile tedy soud učiní příslušná rozhodnutí, jednat s kompetentními zástupci, tak abychom umožnili udržení OKD v provozu a udržení zaměstnanosti,“ řekl ke krizi také Sobotka. Vláda podle něj plánuje další kroky, které by měly zmírnit sociální napětí v regionu.

„Máme pohotově připravenu zhruba 1,5 miliardy korun na projekty, které souvisí s aktivní politikou zaměstnanosti, to znamená rekvalifikace, příspěvek na dojíždění, podpora vzdělávání zaměstnanců,“ řekl premiér.

Připravujeme podrobnosti.

Nezadat ( 8. května 2016 12:31 )

Zavřít sobotu,ten to vše zavinil.

pupdan ( 7. května 2016 09:30 )

 Tak se divím, čemu se divite. I kdyby vsichni haviri skoncili na dlazbe,zaplatime to vsichni. Nemate ani potuchy, kolik desitek miliard by stalo ukonceni tezby a sanace celych dulnich provozu, mimochodem by to zaplatil v nynejsi situaci stat, cili my vsichni a to je dano zakonem, ktery tradicne muzou nasi neuplatni zakonodarci zmenit ale diry v zemi nezmizi, takze to stejne zaplatite at chcete nebo ne. Takze kdo za to muze? :Ku r vy cernooke,nasazujici den co den zdravi a zivoty? Nebo ten kdo rozprodal tresnicky na dortu OKD (RekultivaceOKD, bytyOKD, DopravuOKD.....za tezke miliardy,za nechal po sobe zadluzene diry v zemi. Je mi Vasich nazoru lito,my cesi se zase handrkujeme mezi sebou a Bohous se smeje!!! Tak co, budes mit zajem jit s nami cernoockami do strakovky pozvracet Bohousovi a nejen jemu rohoz???

kurna1 ( 7. května 2016 07:57 )

S tím se muselo počítat, že se nebude fárat nadosmrti. A teď začíná předvolební slibování ze strany ČSSD a to hlavně od Mládka, Merksové a Sobotky. Proč se s e r o u do soukromé firmy ??? To nemají svých starostí dost

jany ( 6. května 2016 23:21 )

me vzdy udivi, jak lide dostavaji takovehle pobidky a veci navic. kdyz zkrachoval muj davny zamestnavatel, byla to mala forma, nikdo nedostal nic a kazdy jsme se postaral o sebe - ani by me nenapaldoloudot od statu, tedy z dani cizich

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa