Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stát nabídne OKD úvěr na platy horníků. Vláda bojuje o řízené propouštění

Vláda vyjednává s vedením OKD. Chce jí nabídnout úvěr, aby bylo na platy horníků.
Vláda vyjednává s vedením OKD. Chce jí nabídnout úvěr, aby bylo na platy horníků.  (Autor: Blesk / Mária Rušinová, Karel Janeček, ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
6. května 2016
17:16

Zachování chodu OKD by mohl podle návrhu MPO zajistit úvěr. Kryl by především mzdy zaměstnanců. Úvěrovou smlouvu by uzavřel státní podnik Diamo a insolvenční správce. Ministerstvo financí ale s návrhem nesouhlasí. Ostravosko-karvinské doly na sebe podaly v úterý návrh na insolvenci. Dluží 17 miliard, majetek má hodnotu zhruba sedmi.

O pokračování těžby požádala vládu moravskoslezská tripartita. Propouštění zaměstnanců by mělo být pozvolné a řízené. Chce rovněž, aby vláda okamžitě připravila a zajistila opatření na pomoc firmám, které jsou dodavateli OKD. S vedením jedná aktuálně premiér Bohuslav Sobotka, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (všichni ČSSD).

Mládek ve čtvrtek řekl, že firmě nejspíš budou chybět peníze už v červnu. Zásadní je podle něj ale udržet těžbu i v insolvenci. Nastínil, že by vládě pak navrhl zapojit státní podnik Diamo.

Souhrn opatření, o němž se členy vlády jednala v Ostravě také tamní krajská tripartita, obsahuje i návrh dalšího postupu a „způsob financování OKD do doby zahájení reorganizace tak, aby byl zachován chod společnosti“. Součástí materiálu jsou i zásady uvolňování a kontroly užití peněz, které by měly být hlavně na mzdy.

„V době poskytnutí úvěru se počítá s tím, že ve spolupráci vedení OKD, insolvenční správce a Diamo bude vybrána jedna z již připravených reorganizačních variant, kdy by mělo dojít k rozdělení podniku na útlumovou část, která by přešla pod Diamo, a perspektivní část, která by byla prodána investorovi,“ píše se v materiálu.

Podle rezortu Andreje Babiše (ANO) by si ale mělo v insolvenci s reorganizací poradit vedení OKD s insolvenčním správcem a do společnosti jistě vstoupí nový investor. Případný krach by se podle odhadů dotkl 12 tisíc lidí – kmenových zaměstnanců i návazných profesí.

Výjimečná podpora, dřívější důchod i rekvalifikace

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pak nabízí horníkům 8 tisíc měsíčně, ostatním zaměstnancům o tisíc korun méně, a to po dobu až pěti let. Délka podpory by se odvíjela od odpracované doby a věku.

Ve státním podniku Diamo by mohlo následně najít uplatnění až 250 lidí, kteří by se podíleli na revitalizaci, čili obnově krajiny po důlní činnosti. Sněmovnou také nedávno prošla možnost, aby horníci odcházeli až o sedm let dříve do důchodu. Využít by této možnosti mohlo až 1900 lidí.

Na rekvalifikace a dotovaná pracovní místa je v Moravskoslezském kraji připraveno 1,5 miliardy korun. Možný by byl také příspěvek na dojíždění do práce či čerpání peněz z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci. Prostředky by ale byly zřejmě dostupné nejdříve na přelomu roku.

Situací se podle premiéra Sobotky bude zabývat speciální tým.

sairait ( 7. května 2016 07:55 )

jenže my stejnak budem volit knížete, kalouska a laudáta

frantaklika ( 6. května 2016 20:08 )

který soukromý subjekt dostane bianko úvěr na výplaty? CSSD, která to celé zavinila si kupuje voliče a zase za cizí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa