Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolem OKD krouží dva obchodníci s uhlím. Sobotka uklidňuje horníky

Autor: ČTK, simao - 
12. března 2016
09:25

OKD má existenční problémy, které ohrožují tisíce horníků i dalších zaměstnanců. Chystá se zavření Dolu Paskov. Nyní ale havířům svitla mírná naděje. O část firmy OKD mají totiž zájem obchodníci s uhlím Petr Otava a Petr Paukner, uvádí sobotní MF Dnes. Požadují ale, aby se do řešení problému zapojila i vláda. Její předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k OKD vyjádřil v dopise, který zaslal hornickým odborářům.

Dvojice podnikatelů Otava s Pauknerem prý připravuje plán, jak zachovat provoz OKD. Předloží jej vládě, některé doly OKD je podle nich možné provozovat nejméně do roku 2020, píše MF Dnes.

Vedení OKD nedávno uvedlo, že chystá uzavření Dolu Paskov a propouštění, definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo. Návrh řešení, které by umožnilo další provoz OKD, předloží podnikatelé společně během několika týdnů, uvedl Petr Otava. Podrobnosti plánu ale zatím zveřejnit nechtěl.

„Vláda musí jasně říct, že OKD vezme do vlastních rukou. Pak jsme ochotni spolupracovat,“ řekl Paukner. Otava a Paukner jsou vlastníci firem Metalimex a Carbounion Bohemia sídlících v Praze. Otava do roku 2011 v OKD pracoval a předloni od firmy koupil koksovny OKK.

OKD je přitom dceřinou firmou těžební společnosti NWR, která se v posledních letech kvůli klesajícím cenám uhlí na světových trzích potýká s velkými problémy.

Odboráři jsou ve stávkové pohotovosti

Loni NWR prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun. Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša před nedávnem uvedl v týdeníku Horník, že firma chce koncem letošního roku ukončit těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku.

V pátek ale na sjezdu hornických odborů v Praze prohlásil, že OKD zatím nerozhodla o definitivním uzavření žádného dolu a rozhodnutí by nemělo padnout do doby, dokud nebude mít firma jasný rozpočet a nedosáhne vyrovnané bilance hospodaření.

Odbory OKD jsou ve stávkové pohotovosti. Dřívější majitel NWR požadoval, aby vláda dala firmě asi čtyři miliardy korun za zachování zaměstnání pro 5000 lidí na pět let.

Novými vlastníky NWR se nedávno, po odchodu firmy CERCL Mining z poloviny vlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, stala skupina Ad Hoc Group sdružující tři britské investiční společnosti. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) budou požadavky nových majitelů zřejmě podobné a případná dohoda nevznikne dříve než v létě.

Cílem vlády ohledně situace černouhelné společnosti OKD je zodpovědné řešení v zájmu občanů a zaměstnanců, při dodržení zásad řádného hospodaření s veřejnými penězi i surovinovými zdroji. V dopise zaslaném zástupcům hornických odborů to přitom uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotkův dopis horníkům: Vytvoří se nová pracovní místa

Sobotka v dopise odkazuje na sérii opatření ke snížení negativních dopadů souvisejících s očekávaným útlumem těžby černého uhlí v Moravskoslezském kraji, o kterém informovalo ministerstvo průmyslu. To uvedlo, že v jeho gesci jsou připravována opatření směřující mj. k tvorbě nových pracovních příležitostí v kraji.

Nová místa by mohla být například ve společnosti Hyundai Mobis, která v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku staví továrnu na výrobu světlometů. Sobotka v dopise připomíná, že Hyundai plánuje po dohodě se státem investovat do vybudování závodu asi čtyři miliardy korun a vytvořit až 900 nových pracovních míst.

„Prvních 150 zaměstnanců by měla přijmout už v tomto roce,“ uvedl Sobotka. Dalších 200 až 300 propuštěných horníků by podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) mohl zaměstnat státní podnik Diamo. Řešil by následky těžby a ekologické škody v kraji, dodal.

Také Sobotka pak stejně jako na páteční tiskovce Mládek zmiňuje plán mimořádného příspěvku pro propuštěné horníky, kteří mají mít nově nárok na příspěvek až 8000 korun měsíčně až po dobu tří let, v závislosti na odpracované době.

Premiér Bohuslav Sobotka bude v úterý hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. Moderátorka Klára Brunclíková se ho zeptá i na vaše dotazy, tak sem s nimi. A dívejte se v úterý 15. března od 11 hodin na Blesk.cz.

 

y1xcvbnm ( 12. března 2016 10:57 )

 Sobotka nějak zdědkovatěl a pusu už má jako meloun

lug70 ( 12. března 2016 10:56 )

Hospodaření s přírodním bohatstvím má zůstat v rukou státu a ne jej nechat rabovat soukromníky a zahraničními už vůbec ne. Stát by měl OKD znárodnit a zadat státnímu podniku Diamo aby funkční doly se zásobami uhlí pomalu připravoval k zakonzervování pro příští generace. Soukromníci po vyrabování ložisek stejně sanaci škod na životním prostředí a starost o propuštěné horníky hodí na krk státu. Státu by ani nehrozila vlna prohraných arbitráží, protože privatizace nebyla vůbec čistá a měla kriminální pozadí. Jenže se současnou politickou reprezentací napříč politickým spektrem znárodnění OKD není možné, protože ve vládě, parlamentu, senátu sedí pořád plno lidí, kteří si ve zlodějině s OKD zašpinili ruce a je jasné, že znárodnění OKD není v jejich zájmu.

Lucio1 ( 12. března 2016 10:16 )

Kapitalismus v Čechách..Velkopodnikatel rozkrade podnik a pak se stará stát..Jsem na ty obchodníky zvědav, to zas dopadne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa