Robert Šmíd rubal uhlí 13,5 roku. Začínal na Dole Dukla. „Poté šachtu v roce 2007 zavřeli. Tak jsem to zkoušel dva a půl roku u různých firem. A když mi ale žena řekla, že je těhotná, rozhodl jsem se vrátit do dolu,“ vzpomíná dnes už bývalý havíř.

Motivací pro něho nebyly jen vysoké příjmy. „Být horníkem, to je velká čest, já říkám, že láska navždy. Podepsal jsem jim to opět v září 2009 a skončil jsem na šachtě až nyní,“ říká horník-rubač.

Kde jinde by měl nadšenec bydlet než v Havířově. „Horníkem byl můj bratr, táta, dědeček, pradědeček. Táta fáral od vyučení ještě měsíc před tím, než ho skolila rakovina,“ posmutněl.

Dodává, že i v rodině jeho manželky jsou horníci. Tchán a jeho předci fárali na Dole ČSM. I on tam mohl skončit, ale… „Já dnes skončil na Paskovu. To byla moje srdeční záležitost. I když si tam člověk zažil svoje. Smrťáky, těžká zranění, o takové špatné okamžiky nebyla nouze,“ pokračuje. Není to tak dávno, co jezdil na šichty na Paskov ještě na kole. Denně z Havířova tam a zpátky. Celkem 70 km. S tím už skončil.

„Dopadl jsem špatně. Šel jsem na preventivní prohlídku. Tam mi řekli, že mám zcela zaprášené plíce. To je konečná. Dýchat nemůžu, část plíce mám zasaženou,“ dodává smutně. Tato diagnóza definitivně zničila jeho plány do budoucnosti.

Chtěl se z Paskova přesunout rubat na Důl ČSM ve Stonavě. Tam, kde pracovali jeho předci a příbuzní. Robert Šmíd dopadl na dlažbu daleko tvrději, než předpokládal…

Vše o Dolu Paskov naleznete: ZDE!

VIDEO: Podívejte se na zpovědi Robertových kolegů, kteří poslední březnový den skončili v dole Paskov

Video
Video se připravuje ...

Z havíře se stává bezdomovcem. Honza v dolech strávil 23 let Karel Janeček

Video
Video se připravuje ...

Důl Paskov končí, horník Karel má vztek: Je to podraz! Karel Janeček

Fotogalerie
5 fotografií