Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

OKD zastaví Důl Paskov na konci března. Zaměstnance přesune na Karvinsko

Autor: ČTK, bru - 
23. listopadu 2016
15:55

Společnost OKD ukončí těžbu černého uhlí ve ztrátovém Dole Paskov 31. března příštího roku. Co nejvíce zaměstnanců chce přesunout do karvinské části revíru. Návrh představenstva firmy dnes schválil věřitelský výbor. ČTK to potvrdil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík ČTK řekl, že odboráři špatně nesli původní návrh vedení OKD na uzavření Dolu Paskov k 31. lednu. Proto zahájili jednání se zaměstnavatelem, jehož výsledkem byl návrh oboustranné dohody, kterou představenstvo firmy schválilo v pondělí a věřitelský výbor ve středu. "Výsledkem je uzavření Paskova a celý sociální komplex zajištění zaměstnanců. Je to kompromis, samozřejmě. Na jásání to není, ale je to nějaký kompromis do té špatné doby," řekl Pytlík.

Mluvčí OKD uvedl, že navržené řešení našlo pochopení v představenstvu společnosti i u zástupců odborových organizací. "A z toho důvodu se k němu přiklonil i věřitelský výbor," řekl Čelechovský.

Ceny uhlí, které v poslední době rostly, podle něj pozitivně ovlivňují ekonomiku celého podniku i Dolu Paskov, ale ne natolik, aby se v tomto dole vyplatilo těžit. Právě odstupné pro propuštěné zaměstnance podle všeho bylo důvodem, proč OKD důl nezavřelo už dříve. Na vyplacení odstupného totiž firma neměla dostatek hotovosti. Stát už jí půjčil 700 milionů korun.

Zobrazit celou diskusi