Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Firmy v Česku hromadně propustí skoro 400 lidí. Nejvíc jich bude z Moravy

Autor: ČTK, tmp - 
24. února 2016
12:03

V lednu nahlásilo hromadné propouštění devět zaměstnavatelů, propuštěno bude 393 jejich zaměstnanců. Nejvíce lidí, které firmy v příštích měsících propustí, pracuje v Moravskoslezském kraji. V tomto regionu také působí nejvíce zaměstnavatelů, kteří nahlásili hromadné propouštění. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Počet zaměstnavatelů, kteří se rozhodli snížit množství pracovníků v režimu hromadného propouštění, klesl meziročně o dvě firmy, meziměsíčně ale o jednoho vzrostl. Podniky plánují propustit o 67 zaměstnanců více než ve stejném období loňského roku a o 134 lidí více než v předchozím měsíci.

Nejvíce zaměstnavatelů, kteří nahlásili v lednu hromadné propouštění, sídlí v Moravskoslezském kraji (4), ve středních Čechách, v Jihomoravském kraji a Praze (po třech). Nejvyšší počet zaměstnanců, kterých se toto opatření dotkne, pracuje na severu Moravy a ve Slezsku (143), v Jihomoravském kraji (63) a na Liberecku (61). Z okresního hlediska je na tom nejhůře Opava, kde přijde o práci 139 lidí, a také Liberec. V tomto regionu rozdají zaměstnavatelé 60 výpovědí.

Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména kovodělníků, strojírenských dělníků, obsluhy strojů, bankovních úředníků, administrativních pracovníků či specialistů v oblasti výchovy a vzdělání.

„Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé zvýšení efektivnosti, úsporu nákladů, organizační změny, pokles objemu zakázek či ukončení činnosti a výroby,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. Do nárůstu počtu propouštěných zaměstnanců se podle ní promítl také přelom roku, kdy firmy hodnotí své perspektivy do budoucna a přijímají rozhodnutí a opatření, která mají například zvýšit jejich konkurenceschopnost.

O hromadné propouštění jde tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky je to aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Dříve než dá zaměstnavatel výpovědi, musí o svém záměru písemně informovat odborovou organizaci, radu zaměstnanců a příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR podle místa činnosti firmy.

Podívejte se, jak firmy hormadně propouštěly v minulých měsících: 
Počet hromadně propuštěných osob v minulých měsících Počet hromadně propuštěných osob v minulých měsících | Blesk.cz

milan1959 ( 24. února 2016 13:44 )

Děláte si z nás srandu?

Zobrazit celou diskusi