Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy po mateřské raději podnikají. „Nemohou najít stálou práci,“ míní neziskovka

Autor: ula - 
10. dubna 2016
07:30

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) chce ve firmách zavést kontroly platů. Je přesvědčená, že muži i ženy na stejných pracovních pozicích mají mít stejný plat. Nezisková organizace Gender Studies sice záměr ministryně vítá, ale jako palčivější vidí marnou snahu žen najít si po mateřské stálou práci.

Gender Studies se zabývají postavením mužů a žen ve společnosti. Spíše než rovné platy je podle organizace nutné zaměřit se na ekonomické dopady mateřství v Česku. Ty jsou podle organizace pro ženy velmi negativní, a to po celou dobu jejich života.

„V produktivním věku jsou oproti mužům více ohroženy nezaměstnaností včetně nezaměstnanosti dlouhodobé, zejména v období, kdy mají malé děti, čelí propadu svých příjmů, což se pak promítá i do výše jejich penzí,“ řekla Blesk.cz ředitelka Gender Studies Helena Skálová.

Raději „podřadnou“ práci. Nebo podnikání

Aby se žena po mateřské vůbec udržela na pracovním trhu, musí často přijmout zaměstnání, která jsou pod úrovní jejich kvalifikace a mají horší pracovní podmínky. Často také volí strategii samozaměstnávání jako OSVČ.

Podle Gender Studies by sice ženy rády byly v zaměstnaneckém poměru, to ale kvůli péči o děti není možné. A práce nebo podnikání na živnostenský list je jedinou možností, jak překonat nedostatek příležitostí a nalézt dobře placené místo, které by bylo možné kombinovat s péčí o děti a domácnost.

„Matky si totiž často myslí, že jim podnikání umožní lépe kombinovat pracovní život s péčí o děti. V reálu ale pro ně hlavně začátek podnikání v mnoha případech znamená velkou zátěž jak finanční, tak i časovou,“ podotýká Skálová. 

V České republice je podnikatelek víc, než je v EU obvyklé. Hodně jich přibylo v období krize: mezi lety 2008 až 2011 narostl jenom mezi ženami ve věku od 35 do 39 let počet podnikatelek o 74 procent. Na jednu stranu jde o ženy samostatné a úspěšné, které se dokážou o sebe postarat, ale často je k tomu vedla marná snaha najít si stálé místo.

Skálová: Stát by se měl o ženy postarat

„Vláda by proto měla prosadit takovou strategii rodinné politiky, která by zaručila efektivní čerpání rodičovského příspěvku v širokém spektru časového rozsahu, tedy i v kratším období, než jsou nynější 2 roky,“ vzkazuje Skálová politikům.

Návraty na trh práce a sladění práce a rodiny jsou podle ředitelky Gender Studies dále podmíněny dostatkem míst v zařízeních péče o děti a motivací zaměstnavatelů k poskytování flexibilních forem práce a zkrácených úvazků. V těchto oblastech je vliv státu velký, a tak by ho měl zkusit využít.

Zobrazit celou diskusi