Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V IT chybí 20 tisíc lidí. Firmy teskní, pro „ajťáky“ je to zlatý důl

Autor: sou - 
15. července 2016
06:02

Programátoři, vývojáři, network inženýři nebo aplikační specialisté, tak to jsou pozice, u kterých je momentálně v oboru informačních technologiích nejpalčivější nedostatek lidí. Přitom si lidé na těchto pozicích například v Praze mohou vydělat i kolem sto tisíc měsíčně. Podle odhadů v IT momentálně chybí až 20 tisíc specialistů. Firmy tak často volí buď přebírání pracovníků, nebo naberou začátečníky, které si pak postupně vyškolí.

„Pro obor IT je charakteristické, že si kandidáti mohou vybírat mezi několika nabídkami práce. Nesoupeří tedy kandidáti o pracovní pozici, ale pracovní pozice o kandidáty. V průměru si může zájemce vybrat ze 4 nabídek,“ komentuje Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment s tím, že počet volných kandidátů stále klesá a firmy se musí snažit hledat mezi kandidáty, kteří aktuálně práci mají a aktivně ji proto nehledají.  

Mezi nejhledanější pozice v české IT patří například zkušený JAVA vývojář/programátor s pětiletou praxí, jehož plat se pohybuje až kolem 100 tisíc. Pokročilý NET/C# vývojář a programátor má na starost programování aplikací a informačních systémů, zaučování juniorů a koordinaci aktivit na projektech se také mohou dostat na plat kolem 100 tisíc korun.

Network inženýři a aplikační specialisté si mohou vydělat až 80 tisíc měsíčně

Zkušený C/C++ vývojář a programátor, který je zodpovědný za vývoj aplikací v jazyce C/C++ a vedle řízení projektu vývoje často spolupracuje s architekty na návrhu aplikační architektury a zaučuje juniory, si může vydělat až 80 tisíc. 

Network inženýr zajišťuje návrh, budování, provoz a údržbu počítačové sítě v organizaci. Do sítě patří jak vnitřní propojení (intranet), tak i vnější propojení (internet), a například v Praze si vydělá až 80 tisíc. Hledaní jsou i aplikační specialisté, kteří zajišťují chod a provoz aplikací, jejich údržbu a navrhuje jejich zlepšení a jejich plat se také šplhá až k 80 tisícům. 

Firmy si musí uvědomit, že loví v jednom rybníčku 

Podle ředitelky organizace Czechitas Dity Přikrylové, která se zaměřuje na školení žen v IT oborech, si firmy musí uvědomit, že lidí s touto specializací zas až tak moc v České republice není a všechny loví v jednom a tom samém rybníčku. „Mnohdy je pro ně lepší slevit ze svých nároků. Stává se, že tak na obdobnou pozici přijmou začátečníka, kterého si pomocí školení připraví specialistu v oboru,“ uvedla pro Blesk.cz.

Czechitas například spolupracuje s několika firmami, kterým pak nabízejí dívky a ženy, které prošly jejich workshopy. „Jedná se ale spíše o juniorské pozice, protože k nám chodí buď ženy, které s IT začínají, nebo se k ní vrací po několikaleté mateřské. Není to ale tak, že by návštěva jednoho workshopu nebo jednoho několikatýdenního školení stačila,“ upřesnila Přikrylová s tím, že čas potřebný k dostatečnému proškolení je individuální, ale většinou se pohybuje kolem jednoho roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi