Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Zvyšuje se počet neschopenek. Do budoucna by je mohli posuzovat smluvní lékaři

Autor: Tomáš Polák - 
6. února 2016
15:33

V roce 2015 vzrostl počet dočasné pracovní neschopnosti bezmála o čtvrt milionu případů. Podle Marksové narůstání počtu neschopenek není pro sociální systém nebezpečné. Do budoucna by je navíc mohli vydávat smluvní lékaři. To by podle odborů mohlo zamezit zneužívání nemocenské od osob, které si nechávají vydávat pracovní neschopnost například od rodinných známých lékařů.

Do budoucna by Marksová ráda iniciovala debatu o tom, aby pracovní neschopnost posuzovali smluvní lékaři. To by podle tiskové mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jany Kašparové mohlo pomoci zamezit zneužívání nemocenské u dlouhodobě nezaměstnaných.

Je to jedna z úvah, která souvisí s tím, že se v poslední době vyskytlo častější zneužívání nemocenské u těch dlouhodobě nezaměstnaných, kteří si to zřejmě někde u soukromých lékařů zajistí,“ řekla Blesk.cz Kašparová.

Podle mluvčí existuje skupina lidí, kteří se nechají například zaměstnat na 3 měsíce a pak si nechají napsat pracovní neschopnost. „Anebo když jim hrozí propuštění, tak jdou raději do pracovní neschopnosti,“ řekla mluvčí. Smluvní lékaři zaměstnavatelů by tak jasně viděli, zda je dotyčný skutečně nemocný a zneužívání nemocenské u tohoto typu osob by nehrozilo.

Co se týče dlouhodobých zaměstnanců, tam je zkušenost zneužívání nemocenské prý opačná. „Ze strany zaměstnanců o zneužívání nemocenské si myslíme my, že nelze hovořit, protože ta nemocenská je u nás tak nízká, že naše zkušenosti jsou takové, že drtivá většina zaměstnanců si raději vezme dovolenou,“ dodala odborová mluvčí.

Loni vzrostl počet dočasně nemocných kvůli problémům dýchacích cest o 40 %. Téměř o 40 tisíc více případů akutní infekce dýchacích měly přitom ženy. Muži jsou zase v čele s problémy s oběhovou soustavou. 

„Je pravda, že nárůst počtu neschopenek byl v roce 2015 ovlivněn u dýchacích potíží, primárně chřipky, což bylo dáno několika vlnami chřipkových epidemií,“ řekla Blesk.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podle ní nehrozí, že by počet chřipek mohl meziročně dále narůstat.

Ani při výraznějším nárůstu nemocnosti nelze očekávat významné dopady do jiných sociálních systémů, s výjimkou růstu výdajů na samotné nemocenské,“ dodala ministryně. Systém je prý dobře nastaven a jeho funkčnost otestovalo až dvojnásobné navýšení pracovní neschopnosti v první dekádě tohoto století. „K žádné katastrofě v oblasti sociálních systémů to ale nevedlo,“ dodala ministryně.

Celkově bylo na neschopence podle České správy sociálního zabezpečení v loňském roce 1 526 798 dočasně nemocných zaměstnanců s lehkou převahou žen. Největší počet neschopenek měly na svědomí nemoci dýchacích cest. Ty se meziročně zvýšily o 39,57 %.

 

tgbg ( 6. února 2016 19:24 )

Socializmus si zase začíná dělat co chce. Že soudtužko Marksová.

cholera ( 6. února 2016 17:26 )

UŽ TO NEMOHU ČÍST !!!!LEŽ A JENOM LEŽ!! ZAMĚSTNAVATEL NIKDY!!!! NEPLATÍ 14 DNÍ. JELIKOŽ SI OD 14 DNÍ ODEČTĚTE 4 DNY=2 SOBOTY a 2 NEDĚLE- ZA KTERÉ NEPLATÍ + PRVNÍ 3 DNY KTERÉ TAKÉ NEPLATÍ COŽ JE 7 DNÍ !!!! TAKŽE CHUDÁK ZAMĚSTNAVATEL PLATÍ POUZE 7 DNÍ !!! Už ty kecy neposlouchejte. Pořád nám melou o tom jak je to na západě. TAKŽE CO VÍM, ANI V RAKOUSKU,ANI V NĚMECKU BY NEPROŠLO TO, ABY TAM NEDOSTÁVALI PENÍZE ZA TO, ŽE JSOU NA PN !!!! ČÁST MÉ RODINY V TĚCHTO ZEMÍCH ŽIJE 20 LET A NEMŮŽOU VĚŘIT TOMU,ZE NEDOSTAVAME ZA 3 DNY PENÍZE A TO NEBUDU MLUVIT O TOM, V JAKÉ VÝŠI TAM NESCHOPENKU PLATÍ. PROTO VIDÍM RUDĚ, KDYŽ SE PÍŠE O CHUDACICH ZAMĚSTNAVATELÍCH CO PLATÍ 14 DNÍ. JSOU TAK SPROSTÍ,ŽE NEJSOU ANI SCHOPNI ŘÍCT A VLASTNĚ ANI NOVINÁŘI NE, ŽE FAKTICKY PLATÍ 7 DNÍ. TUDÍŽ POVAŽUJI ZA NAPROSTO NORMÁLNÍ, ABY BYLY PLACENY VŠECHNY DNY PN. ZAMĚSTNAVATELÉ SE NEMUSEJÍ OBÁVAT ZNEUŽITÍ, AŤ SI SJEDNAJI KONTROLY PN- STEJNĚ JE JIŽ MAJÍ A HLAVNĚ AŤ UŽ MLČÍ.

jany ( 6. února 2016 16:24 )

tak podnikejte a mate to

lahny ( 6. února 2016 16:15 )

Kdybychom to tady měli jako v západních státech, tak by určitě nemocnost byla menší.Jak je možné, že v západních zemích dělník odpracuje 1400 hodin ročně a u nás 2000?(vše k dohledání na netu).A kdo nevěří, asi nesleduje zprávy.Před několika lety ve Francii stávkovali, že jim chtěli zavést 37,5 hodin týdně (oni tam dělají 35 hodin týdně), což u nás je normální ( v jednosměnných provozech se dělá 40 hodin týdně...8,5 hodiny denně..půl hodina se odečítá na svačinu).Na západě když svátek vyjde na sobotu či neděli tak jsou buď v pátek nebo v pondělí doma. Ve firmách je normální, že tam člověk zavolá, DNES MNĚ BOLÍ HLAVA a je doma BEZ neschopenky, což u nás nejde...a tam to je různé ve firmách, v některé je to 6 dní do roka někde až 10 dní do roka. Takže ať se zavede STEJNÁ pracovní doba jako na západě a ubude nemocných.

Zobrazit celou diskusi