Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Žantovský o setkání s královnou: Alžběta II. je bezprostřední, Havel se jí vryl

Autor: Václav Lang - 
21. dubna 2016
06:21

Diplomat Michael Žantovský se jako jeden z mála Čechů opakovaně setkal s britskou královnou Alžbětou II. Panovnicí, která ve čtvrtek oslaví 90. narozeniny. Bývalý český velvyslanec ve Velké Británii a současný ředitel Knihovny Václava Havla se pro Blesk.cz podělil o detaily z těchto setkání. V rozhovoru zmínil, jak vypadají audience u nejdéle vládnoucí panovnice i jak probíhalo její první setkání s Václavem Havlem.

„Působí bezprostředně, samozřejmě člověk se nesetkává s korunovanou hlavou každý den, takže velvyslanec tam přichází trošku nervózní a ona umí s lidmi zacházet tak, že se téměř okamžitě cítí uvolněně,“ popsal Žantovský ceremoniál, při kterém v roce 2009 předával královně jako nový velvyslanec své pověřovací listiny.

Takové setkání má svá přesně daná pravidla. Velvyslanec například ke královně přijíždí v kočáře, oblečený v žaketu. Ještě předtím absolvuje i s manželkou školení u maršálka diplomatického sboru. Některé povinnosti už ale z protokolu zmizely, například pravidlo, že se dotyčný nesmí ke královně otočit při odchodu zády. Jeho Veličenstvo by ale podle něj drobnou protokolární chybičku odpustilo.

Michael Žantovský v kočáře po cestě do Buckinghamského paláce, kde jej čekalo předání pověřovacích listin královně Alžbětě. Michael Žantovský v kočáře po cestě do Buckinghamského paláce, kde jej čekalo předání pověřovacích listin královně Alžbětě. | Ministerstvo zahraničních věcí

A o čem si s Žantovský s britskou královnou v roce 2009 povídal? „Královna vzpomínala na první návštěvu Václava Havla v roce 1990 a na to, jak se ho ptala, jaký to je pocit stát se přes noc prezidentem, a on ukázal na dveře v Buckinghamském paláci a řekl: ‚Madam, kdyby se tyhle dveře otevřely a přišli si mě odvést, tak bych se vůbec nedivil.‘ To ji tak zaujalo, že si to pamatovala 20 let.“

Podívejte se na celý rozhovor s Michaelem Žantovským:

Video Žantovský o setkání s královnou - Blesk TV
Video se připravuje ...

ivoadler ( 21. dubna 2016 09:29 )

Žantovský a Havel - dva trpaslíci, kteří spolu souzněli. V té knihovně je dobře zašitý. On tam snad i spí.

joudajoudovy ( 21. dubna 2016 09:23 )

.....i celemu narodu se havel vryl do pameti svymi "ciny"!

jarda304 ( 21. dubna 2016 09:00 )

kdysi v ODA skončil s 50 milionovým podvodem, ted je placen Bakalou a moralizuje jiné..

fotrpjotr ( 21. dubna 2016 08:12 )

Havel prý má nejvíce překládané knihy,překládají se neustále z místa na místo.

moiaza ( 21. dubna 2016 08:01 )

 A vida, Havlův ři.tní horolezec se ozval. Už jsem si myslel, že Hurvajs emigroval, nebo opustil tento svět. Musí být dobře zašitý.

Zobrazit celou diskusi